TEISA celebra el centenari amb una quinzena d’activitats culturals durant un any

Hi participaran entitats, col·lectius i artistes com Cor de Teatre, Cabosanroque, Francesc Guillamet, Marcel·lí Antúnez, Albert Serra, Marrecs de Salt o RCR Arquitectes entre d’altres

Durant l'acte s'ha presentat una rèplica d'un autobús de TEISA per a l'Scalextric.
Durant l'acte s'ha presentat una rèplica d'un autobús de TEISA per a l'Scalextric. | Pere Duran.
NacióGarrotxa
13 de març del 2020
Actualitzat a les 10:37h
L’empresa de Transports Elèctrics Interurbans S.A. (TEISA) celebra els cent anys d’història amb una quinzena d’activitats que es duran a terme al llarg de tot l’any 2020 i el primer trimestre del 2021. La programació del centenari s’ha presentat aquest dijous a l’Slot Garage de Banyoles en un acte que ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el president de TEISA, Lluís Coromina, el gerent, Àlex Gilabert, i el coordinador del centenari Ricard Planas.

Durant l’acte, s’ha detallat el programa d’activitats del centenari i també s’ha presentat una rèplica d’un autobús de TEISA dels anys 20 per al circuit d’Scalextric, creada especialment per a l’ocasió.

L’empresa Transports Elèctrics Interurbans S.A. (TEISA) es va fundar el 13 de març del 1920 a Banyoles amb l’objectiu de millorar la societat a nivell de mobilitat i de transport. En uns temps en què els desplaçaments entre diferents poblacions es realitzaven mitjançant vehicles de tracció animal, l’aparició de TEISA va portar aires de renovació i innovació a les comarques gironines.
 

Un dels primers autobusos de TEISA dels anys vint del segle passat. Foto: @Teisa1920.


Durant aquests cent anys, l’empresa ha afrontat els diversos canvis que han sorgit de la demanda social i les transformacions tècniques, i ha seguit millorant any rere any, amb l’ampliació de destinacions i la millora constant de la seva flota de vehicles.

Actualment, l’empresa compta amb una plantilla de 300 treballadors i una flota de 200 autobusos, i es caracteritza pel servei regular de transport públic (urbà, rodalies i mitja distància) i discrecional. També ofereix altres serveis com el transport a demanda (TAD), el lloguer d’autobusos o el transport escolar i adaptat, entre d’altres, arreu del país i d’Europa.
 

Ricard Planas, Miquel Noguer, Lluís Coromina i Àlex Gilabert duant la presentació dels actes del centenari de TEISA. Foto: Pere Duran.


Una quinzena d’activitats culturals per commemorar l’aniversari

La commemoració del centenari tindrà lloc durant tot un any amb diferents propostes, la major part de les quals comptaran amb la col·laboració de diverses entitats, col·lectius i artistes vinculats a les comarques gironines. La primeran acció serà a la Volta Ciclista Catalunya, amb presència de TEISA al punt d’arribada a l’etapa de Banyoles. Així mateix, es presentarà un llibre sobre el centenari, una publicació editada per TEISA i coordinada pels periodistes Jordi Grau i Andreu Mas, en què hi participen diversos artistes com Francesc Guillamet, Albert Serra o cabosanroque, entre d’altres.

Una altra producció per a commemorar l’efemèride és l’estrena de l’espectacle Llàgrimes de sirena, de Cor de Teatre, que versa sobre l’emergència climàtica. Aquest espectacle dirigit per David Costa i amb guió i direcció escènica de Joan Solana, vol oferir una mirada de l’acció dels humans sobre el planeta tant en el present, el passat com el futur, i està previst que giri per les principals capitals de comarca durant els anys 2020 i 2021.

També, s’ha programat una col·laboració amb l’artista Marcel·lí Antúnez durant l’exposició Girona Temps de Flors, que decorarà un dels busos de la Línia 6 gironina. Altres activitats previstes són dues jornades castelleres amb Marrecs de Salt, coincidint amb la mateixa exposició de flors i amb Fires de Girona; activitats escolars a l’espai Garage Slot de Banyoles; una activitat en col·laboració amb la dissetena edició de l’(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles; el lliurament de l’arxiu històric de TEISA a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany (un treball a càrrec de Joan Carles Salmerón); la participació en la tercera edició del Gran Premi FIE, organitzat per la Fundació Isidre Esteve; un conveni amb l’ONG Azahara, organització que té com a objectiu fomentar l’emprenedoria social i impulsar projectes culturals, inclusius i de cooperació internacional; una subhasta solidària del Seat 600 “Renéixer” -transformat en un cotxe-natura a càrrec de l’artista Assumpció Mateu-, els beneficis de la qual aniran destinats a ajudar els damnificats pel temporal Gloria (GEiEG i UniGirona) i a l’entitat Plant for the planet; participació a l’RCR Summer Workshop d’Olot, amb un programa interdisciplinari al voltant del viodeoart, l’arquitectura, la mobilitat sostenible i les arts escèniques; estrena d’un documental sobre la història de TEISA realitzat per Banyoles TV, i una col·laboració amb la Marató de TV3, entre d’altres.

Finalment, es tancarà el programa d’activitats del centenari amb l’exposició dels 100 anys de TEISA, una mostra a càrrec dels diversos artistes que han col·laborat en el centenari com cabosanroque, Yurian Quintanas, Albert Serra, Francesc Guillamet,Esteve Martínez, i el col·lectiu d’Artsites Outsiders de la Fundació Estany, entre d’altres. Així mateix, es presentarà l’escultura del centenari, realitzada per l’artista Josep Ponsatí. La mostra s’inaugurarà el 13 de març del 2021 a l’Espai Isern Dalmau de la Fundació Lluís Coromina a Barcelona.

Nous reptes de futur

Amb la commemoració del cent anys de l’empresa, TEISA s’ha marcat diversos objectius per a la propera dècada, com seguir noves mesures de respecte al medi ambient, optimitzar les rutes actuals i millorar la comoditat dels més de 5 milions d’usuaris anuals.

D’aquesta manera, en el futur el grup empresarial de transport apostarà per vehicles de baixa emissió, investigant les noves tecnologies i els nous combustibles; engegarà nous projectes amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, com el projecte “Bus Ràpid” (BRT) entre Salt i Girona o la connexió interregional entre el Nord de Catalunya i el Sud de França; treballarà en la creació d’una app mòbil que permeti gestionar reserves i aportar solucions per als entorns rurals amb baixa densitat de població; apostarà per l’expansió territorial a altres províncies i comunitats autònomes, i seguirà treballant en la renovació de la flota de vehicles, amb la intenció de millorar i modernitzar els serveis actuals.

Més informació al PDF del centenari de TEISA.