Unió de Pagesos convoca una manifestació el 22 de març contra la variant de les Preses

El sindicat argumenta que el traçat previst comporta una greu afectació agrícola a la plana de la Vall d'en Bas i proposa un nou estudi informatiu i d'impacte ambiental que s'acompanyi d'un estudi d'impacte agrari

La plana de la Vall d'en Bas que restaria afectada per l'actual projecte de variant.
La plana de la Vall d'en Bas que restaria afectada per l'actual projecte de variant. | Àngel Vilà.
12 de març del 2020
Actualitzat a les 16:18h
La trentena de pagesos que aquest dimecres va assistir a la xerrada convocada per Unió de Pagesos a la Vall d'en Bas va ratificar l'oposició al projecte de la variant de les Preses que el Departament de Territori i Sostenibilitat va posar a informació pública al gener, després de diversos anys en un calaix.

Aquest nou tram previst de la carretera C-37 entre Vic i Olot a la Garrotxa suposaria, per al sindicat, una afectació agrària irreparable per a la plana de la Vall d'en Bas, una de les zones de més alt valor agrari del país.

Per a mostrar el rebuig a aquest projecte, Unió de Pagesos convoca la pagesia i la societat en general a una mobilització el 22 de març, una acció que, de fet, substitueix la que es va convocar inicialment el dia 15 de març.
 

Unió de Pagesos va fer ahir una xerrada sobre els prejudis de l'actual projecte. Foto: @uniopagesos.


La jornada reivindicativa –que té el suport de la Cooperativa Verntallat i l'organització ecologista Salvem les Valls– consistirà en una tractorada i una caminada matinal que començaran simultàniament des de davant de l'Escola Verntallat (la Vall d'en Bas) fins a arribar a Olot. Un cop allà es tornarà al punt d'inici on tindran lloc els parlaments i, tot plegat, clourà amb una botifarrada popular per a dinar (cal plats i coberts i 5 euros, amb els quals es recollirà fons per a continuar defensant el territori "davant les forces que el volen destruir").

Les demandes del sindicat, com recullen les al·legacions que va presentar el 25 de febrer, és que Territori aturi la tramitació de l'actual projecte previst i torni a redactar un nou estudi informatiu i d'impacte ambiental que, per llei, també ha d'anar acompanyat d'un estudi d'impacte agrari, per a estudiar un alternativa que no afecti la plana agrícola de la Vall d'en Bas.
 

Cartell de la convocatòria del 22 de març. Foto: @uniopagesos.


En aquest sentit, Unió de Pagesos proposa que s'estudiï el traçat amb un túnel per la Marboleny (per sota la Serra de Xenacs) o bé passar el túnel per sota l'actual travessera de les Preses a Olot, una solució que ja han adoptat altres municipis.

Unió de Pagesos també denuncia que el projecte actual no s'ha consensuat ni amb els representants de la pagesia ni té constància que ho ha hagi fet amb les cooperatives agràries de la zona, per a minimitzar l'afectació sobre una de les terres més fèrtils de Catalunya.

"És, doncs, en defensa de la Vall d'en Bas, de l'espai agrari i de la participació de la pagesia i del territori en la presa de decisions que l'afecten" que el sindicat, juntament amb altres entitats del territori, convoca la mobilització el 22 de març.

Podeu trobar informació complementària als comunicats d'Unió de Pagesos dels dies 27 de febrer i 4 de febrer d'enguany.

Més notícies sobre la variant de les Preses-la Vall d'en Bas

Més informacions sobre la variant de les Preses-la Vall d'en Bas

 
Arxivat a