Rescaten d'urgència 700 nàiades a la bassa del Molí, a la Garrotxa, afectada pel temporal Gloria

Un equip de Territori i Sostenibilitat, Agents Rurals i Consorci de l’Estany les han retornades avui, ja que havien restat en greu perill després que una esllavissada obstruís la canal de pas de l’aigua

Un dels moments en què s'ha restituït les nàiades al seu hàbitat natural.
Un dels moments en què s'ha restituït les nàiades al seu hàbitat natural. | @territoricat.
NacióGarrotxa
12 de març del 2020
Actualitzat a la 13:05h
Un equip tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat, del Cos d’Agents Rurals i del Consorci de l’Estany, han deixat anar avui a la natura els 700 exemplars de nàiades (Unio mancus) rescatades d’urgència de la bassa  del Molí i del Molinot, a Sant Esteve de Llémena, al terme municipal de Sant Aniol de Finestres (Garrotxa) a finals de gener, després que una esllavissada a conseqüència del pas del temporal Gloria obstruís la canal de reg que l’alimentava d’aigua.

Aquesta canal del riu Llémena és un dels pocs indrets de les conques internes de les comarques gironines on es troba aquesta espècie protegida considerada com a vulnerable. Precisament, la canal acull una de les poblacions més nombroses de nàiade allargada quant a quantitat i estructura poblacional del riu Llémena.

Les nàiades són uns mol·luscs bivalves (amb aspecte de cloïsses), d’aigua dolça. Catalunya compta amb cinc espècies diferents d’aquest mol·lusc, que és indicador d’ecosistemes rics i complexes. I és que el seu cicle vital depèn de la presència de determinades espècies de peixos, com la bagra i el barb de muntanya).

Els exemplars s’han deixat anar avui a la mateixa bassa d’on es van retirar ara fa gairebé un mes, amb l’objectiu de garantir la seva supervivència. I és que les fortes pluges caigudes amb el temporal, de més de 300 mm a gran part de la Garrotxa, van provocar esllavissades al costat del riu Llémena, que van afectar la circulació de l’aigua per la canal que alimentava la bassa del Molí i el Molinot, situada dins d’una finca privada al terme municipal de Sant Aniol de Finestres.
 

Estat actual de la bassa del Molí després de la restauració efectuada. Foto: @territoricat.


L’esllavissada va tenir lloc al tram inicial del canal paral·lel al riu, dins una zona de la xarxa Natura 2000, i d’una àrea d’interès faunístic per presència de barb de muntanya (Barbus meridionalis), i de llúdriga (Lutra lutra).

Quan es va detectar l’assecament de la canal, els propietaris van alertar el Consorci de l’Estany, en veure baixar els nivells d’aigua de la bassa pel perill que suposava per a les nàiades que hi vivien. Així, es va activar una operació de rescat d’urgència, que va permetre retirar 700 exemplars vius, gràcies a la intervenció del personal del Consorci. Van ser traslladats al laboratori de cria de nàiades que el Consorci de l’Estany té a Banyoles, on s’han alimentat i cuidat fins al seu alliberament.

Restitució de la canal

Per tal de restituir el cabal d’aigua en la canal que alimenta la bassa del Molí i el Molinot, aquest mes s’ha dut a terme una actuació amb el suport de personal de Forestal Catalana, que ha sumat una inversió de més de 5.800 euros, per part del Departament de Territori i Sostenibilitat. Les obres han permès la retirada d’arbres caiguts sobre el rec, vegetació i terres, i l’adequació de l’estructura. A més, es va entubar el tram de la canal amb risc d’esllavissada, per a garantir la circulació de l’aigua. 

En paral·lel, els propietaris també han executat obres complementàries de manteniment de la canal en el tram fora de la xarxa Natura 2000, com un dragat, l’extracció de sediments i la col·locació d’impermeabilitzant en un tram amb pèrdues d’aigües.

Tant el rescat d’exemplars com les obres de restitució de la canal s’han dissenyat per a restablir ràpidament el corrent d’aigua, garantir la conservació dels hàbitats d’aquesta espècie i minimitzar l’afectació al bosc de ribera de l’entorn del riu Llémena, afectat, també, per la riuada de la tempesta Gloria.