Les proves pilot de recollida de residus passen amb nota a Argelaguer i Santa Pau

La selecció que en fan els veïns als contenidors d'accés restringit és superior al 65% i compleix amb escreix els objectius fixats el 2035 per la Comissió Europea

Francesc Canalias, del SIGMA, ensenya com funcionen els contenidors d’accés restringit.
Francesc Canalias, del SIGMA, ensenya com funcionen els contenidors d’accés restringit. | @CCGarrotxa.
NacióGarrotxa
10 de març del 2020
Actualitzat el 11 de març a les 10:03h
L’any 2017, el Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) i la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, va fer un estudi dels diferents sistemes de recollida selectiva actualment en funcionament al nostre país. Després de provar diferents sistemes de recollida a quatre nuclis de la Garrotxa, el sistema que va generar més consens entre els batlles garrotxins va ser el sistema de contenidors d’accés restringit accessibles només amb targeta identificativa i codis QR a les bosses.

El passat mes de juny, als municipis d’Argelaguer i Santa Pau (nucli de Can Blanc) es van implantar dues noves proves pilot amb contenidors d’accés restringit. A Santa Pau, a part dels contenidors d’envasos lleugers, matèria orgànica i fracció resta, també s'hi va instal·lar un contenidor tancat de paper i cartró a cada àrea de recollida.

Sis mesos després de la implantació d’aquesta prova pilot, els tècnics del SIGMA han fet balanç dels resultats obtinguts, un balanç positiu, perquè s’ha arribat a una recollida selectiva superior al 65% en ambdós municipis. Aquesta xifra dóna compliment als objectius fixats pel 2035 establerts per la Comissió Europea. Els percentatges establerts per Europa són d'obligat compliment.
 

Els representants del Consell Comarcal i del SIGMA durant la presentació dels resultats. Foto: @CCGarrotxa.


Avui podem saber que a Argelaguer el 91% dels usuaris són domèstics i només el 9% són activitats. Aquests sistemes d’identificació han permès conèixer l’ús real que fa un usuari sobre els contenidors i també la qualitat dels residus recollits.

Pel que fa a quins contenidors s’han utilitzat més, el 72% dels usos han estat els de recollida selectiva (matèria orgànica i envasos lleugers) i el 28% els contenidors de resta. Un 27% dels usuaris domèstics a Argelaguer no fan ús del servei, la majoria dels quals són habitatges buits o segones residències.

En relació a Santa Pau (barri de Can Blanc), el 96% dels usuaris són domèstics i el 4% són activitats. En aquest cas, els contenidors de selectiva també són els que han registrat més activitat, amb un 81% dels usos, enfront d’un 19% dels contenidors de resta. L’increment respecte d’Argelaguer es deu al fet que a Santa Pau també s’ha tancat el contenidor de paper i cartró. A diferència d’Argelaguer, només un 6% des usuaris domèstics no fan ús del servei (un 3% correspon a habitatges buits i segones residències).

Amb l’anàlisi d’aquestes dades, i amb la informació que ofereix aquest sistema, els tècnics del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) es plantegen el disseny d’un nou model de taxa de gestió de residus més justa per manera de diferenciar els ciutadans que fan una gestió correcta i responsable dels residus que generen i implantar un pagament per generació, tal com ja fa temps que reclamen els veïns que gestionen els residus de forma correcta.