Vellesa

La persona més vella de Catalunya fa 113 anys en una residència d'Olot

Maria Branyas, nascuda a San Francisco el març de 1907, no perd facultats "a nivell cognitiu" i continua "amb el seu tarannà i bon humor"

per NacióGarrotxa , Olot, 5 de març de 2020 a les 07:40 |
El personal de la Residència Sant Maria del Tura li ha lliurat un ram de flors a Maria Branyas. | ACN.
La persona més vella de Catalunya, Maria Branyas, ha celebrat 113 anys aquest dimecres a la Residència Santa Maria del Tura, a Olot. Nascuda el 4 març del 1907, és, també, la més gran de tot l'Estat, segons l’associació Gerontology Research Group, que nodreix la llista dels rècords Guinness en longevitat.

Branyas no perd facultats "a nivell cognitiu", i només "li fan patir" els problemes auditius i de visió que arrossega, segons explica Montse Valdayo, directora de la residència on la dona més gran del país viu des de fa prop de 20 anys. "Per a la Maria sembla que no passin els anys", ironitza Valdayo, que confirma que no ha tingut cap problema de salut recentment. "Continua amb el seu tarannà i bon humor", afegeix.

La residència li ha regalat un ram de flors pel seu aniversari i també han habilitat una habitació del centre, on celebra el dia amb la seva família. Tot, "respectant la seva intimitat", concreta Valdayo, ja que a Branyas "no li agraden els actes amb molta gent".

Quan passi el dia assenyalat, la persona més longeva de Catalunya té previst continuar amb la seva rutina, que passa per fer vida majoritàriament a l'habitació, explicant experiències viscudes i parlant de l'actualitat. "Encara t'explica la seva història de vida i les seves idees polítiques", concreta Valdayo. "Continua sent una dona especial i magnífica".

 

Maria Branyas s'ha mostrat ben contenta amb el ram de flors que li han regalat. Foto: ACN.


Branyas, que va néixer a San Francisco l'any que es va matricular el primer automòbil a Barcelona, va explicar en una entrevista l'agost passat que un dels seus primers records és el de la tornada de la seva família a Barcelona des dels Estats Units en transatlàntic, en temps de la Primera Guerra Mundial. “Amb la guerra, Alemanya estava atacant encara el nord, i no es podia passar pels mars nòrdics, sinó per baix, per Cuba i les Azores”, recordava Branyas. L’últim soldat d’aquesta contesa va morir fa gairebé deu anys, però Branyas encara té la guerra a la memòria: “Jo ja tenia una mica de coneixement”.


La població centenària a Catalunya s’ha multiplicat per 14 en les últimes quatre dècades i ha passat de 140 persones el 1981 fins a les 1.950 el 2017, segons les últimes dades publicades per Idescat. Pel que fa a les persones de 105 anys i més, ara són 10 vegades més que fa quatre dècades. Els que actualment encapçalen el rànquing de persones longeves residint a Catalunya són Maria Branyas, amb 113 anys, i Joaquim Illas, amb 110 i 7 mesos.
 

 

Participació