Comencen les obres de l'Espai Cràter a Olot

Els treballs previs de Constructora del Cardoner s’han iniciat amb la retirada de materials i la preparació dels terrenys

L'Espai Cràter inicia els treballs previs als terrenys de davant del cementiri d'Olot.
L'Espai Cràter inicia els treballs previs als terrenys de davant del cementiri d'Olot. | Foto: Xavier Borràs.
04 de març del 2020
Actualitzat a les 8:58h
Aquesta setmana s'han iniciat els treballs previs a la construcció de l'Espai Cràter, el primer pas per a bastir aquest nou gran equipament de la ciutat d'Olot, que veurà la llum el 2021, tal com ja es va aprovar en el primer ple municipal d'enguany.

Els treballs s’han iniciat amb la retirada de materials i la preparació dels terrenys del futur Museu dels volcans de la Garrotxa. Constructora del Cardoner s’encarrega de les obres mentre la direcció executiva va a càrrec de l’enginyeria Colomer-Rifà. Un cop finalitzada la fase constructiva, l’empresa Indissoluble portarà a terme la segona fase del projecte: la museïtzació de l’espai.

Les obres que acaben de començar permetran construir el nou espai divulgatiu, que comptarà amb un auditori amb capacitat de fins a un centenar de persones, una aula educativa polivalent, espai museogràfic i una zona comuna per a desenvolupar projectes locals.
 

Dues excavadores de grans dimensions remouen la terra del futur Espai Cràter. Foto: Xavier Borràs.


La importància de l’eficiència energètica i la sostenibilitat també són factors molt presents en el projecte. D’aquí, doncs, l’aposta per l’energia geotèrmica tenint en compte que l’estructura és soterrada i es permetrà l’accés a l’equipament a peu des del carrer Roser i Pintor Domenge.

Seguint amb aquesta línia, l’estudi d’arquitectes Baena Casamor –guanyadors i autors del projecte arquitectònic i museogràfic de l’Espai Cràter– també han projectat el que serà el nou parc urbà d’Olot, al sostre de l’equipament: amb 4.000 m², els ciutadans hi podran passejar i conèixer alguns recursos naturals de l’entorn i elements geològics i culturals com els murs de pedra seca. Pel que fa a la flora, es treballa de forma coordinada amb el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa per a escollir la vegetació local més idònia.
 

Imatge virtual de l'Espai Cràter de l'estudi Baena Casamor Arquitectura. Foto: Baena Casamor Arquitectura.


El Consell Superior d’Investigacions Científiques-Institut Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC-ICTJA) ha estat una de les principals institucions que s’han focalitzat en l’assessorament científic necessari perquè el nou espai sigui el principal punt d’innovació i divulgació del coneixement del patrimoni natural i cultural de la Garrotxa.

En aquest sentit, el procés de cocreació ha estat clau en la seva definició. Durant sis mesos, més d’una setantena de persones provinents del sector educatiu, social, turístic, empresarial i universitari van treballar conjuntament per a definir les línies estratègiques del projecte. Entre les seves parets s’aprofundirà en la formació del planeta Terra i el vulcanisme d’una manera totalment interactiva on el medi ambient i els efectes del canvi climàtic tindran una gran part del pes del discurs expositiu.

 
Arxivat a