L'Agència Catalana de la Joventut es fa càrrec de l'alberg de la Vall d'en Bas

D'aquesta manera l'Ajuntament s'allibera de les despeses que comportava mantenir-lo i facilitarà noves inversions per a obrir-lo a més escoles, famílies i agents, que en potenciaran els espais i en dinamitzaran l’economia

Lluís Amat i Cesc Poch durant la presentació de la cessió de l'alberg a la Generalitat.
Lluís Amat i Cesc Poch durant la presentació de la cessió de l'alberg a la Generalitat. | Martí Albesa.
03 de març del 2020
Actualitzat a les 9:14h
Amb la presència del batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, i del director general de l'Agència Catalana de la Joventut (ACJ) –entitat pública adscrita al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies–, Cesc Poch, aquest dimecres s'ha oficialitzat la cessió de la gestió de l'alberg, situat a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil de Sant Esteve d'en Bas. Cal remarcar que des de l'any 2015 no s'incorporava cap nou equipament a la xarxa d'albergs i ara la Garrotxa en disposarà de dos de gestionats per la Generalitat: aquest de la Vall d'en Bas i la Torre Malagrida a Olot.

Es tracta d'una disposició temporal –tal com ja va aprovar en el plenari de l'Ajuntament el febrer passat– mentre no s'acorda el conveni regulador que concedirà la gestió de la concessió d'aquest equipament a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat), un fet que Cesc Poch ha manifestat que serà imminent.

De fet, l’equipament formava part de la xarxa d’albergs però la titularitat era municipal i ja feia temps que es treballava amb la possibilitat d’una gestió directa per a impulsar l’alberg per manera que, al llarg d’aquest 2020, es faci realitat el conveni regulador que en concedirà a la Generalitat la gestió, que procedeix igualment, a la Garrotxa, amb l'alberg de la Torre Malagrida a Olot, amb qui ara es complementarà el de la Vall d'en Bas.
 

L'alberg de la Vall d'en Bas ja lluu la marca de la Xarxa nacional d'albergs socials de Catalunya. Foto: Martí Albesa.


Per al batlle de la Vall, Lluís Amat, aquesta cessió era llargament esperada, no endebades la Vall Plural (ERC), amb que van guanyar les eleccions municipals l'any 2015, ja ho reclamava al programa electoral. Per a Amat, la cessió suposarà alliberar l’Ajuntament de les despeses que es generaven, derivades del seu manteniment i, també, facilitarà que els encarregats de la nova gestió hi facin aquelles inversions que puguin suposar una millora de l’equipament. De moment, la treballadora que es feia càrrec de l'Ajuntament ja ha passat a ser adscrita per l'ACJ i Cesc Poch va avançar algunes línies de millora, com noves sales al primer pis, l'agençament del pàquing o de la zona ajardinada, a més d'anunciar que alguns dels tallers que se solen organitzar per als grups escolars es faran a Can Trona, el Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas.

Segons el director general de l'ACJ, optimitzar l’alberg per part de la xarxa més important del país, la Xanascat, suposarà obrir-la a més escoles, més famílies i més agents, tot potenciant els espais de la Vall i dinamitzant-ne l’economia. Poch ha afegit que les inversions que s'hi faran (relacionades, per exemple, amb l'eficiència energètica) responen al compromís de treballar  conjuntament amb l'Ajuntament de la Vall d'en Bas perquè l'alberg dinamitzi el municipi, "que les entitats se'l sentin propi". El director general també preveu que s'ampliï les ofertes de turisme familar, amb programes com de "Vacances en família", però, igualment, oberts a persones discapacitades.

Amat ha volgut recordar la important funció social de l’alberg que amb la nova gestió continuarà perquè, tal com ha explicat Cesc Poch, "l’ampliació de la xarxa pública d’albergs amb un nou equipament és una molt bona notícia per al foment del turisme social i garanteix l’ampliació i dinamització dels programes socials que desenvolupa la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya dirigits a escolars, joves, famílies i col·lectius d’especial atenció pública”.
 

L'Alberg social de la Vall d'en Bas ja és gestionat per la Generalitat. Foto: @xanascat.


L'alberg va ser inaugurat el 27 d'abril de 2013 per Felip Puig, que aleshores era conseller d'Empresa i Ocupació i aquest darrer any, 2019, ha gestionat unes 4.000 estades. Actualment, l’alberg compta amb 55 places, repartides en 13 habitacions, i és pensat per a tot tipus de públic, des de famílies i centres escolars, com equips i grups esportius. La seva situació, en un entorn natural privilegiat, el fan ideal per al turisme familiar i de grups.

El fet que l'alberg també estigui adscrit a Hostelling International, la marca d'International Youth Hostel Federation (IYHF) –la xarxa més gran del món d’albergs i hostals sense ànim de lucre que proporciona allotjament en més de 80 països– atreu, també, molts turistes provinents del món anglosaxó, que en valoren el compromís i la qualitat i l'accessibilitat universal, no solament per a persones discapacitades sinó també amb els menús que s'hi ofereixen, especialment pensats per a al·lèrgies alimentàries, halal o vegans.
 
Arxivat a