Unes 31.150 persones van visitar la zona de Sant Aniol d’Aguja el 2019

L'entorn dels gorgs és el sector més freqüentat de tot l’espai d'interès natural (EIN) de l’Alta Garrotxa

NacióGarrotxa
02 de març del 2020
Actualitzat a les 11:52h
La vall de Sant Aniol d'Aguja, a Montagut i Oix.
La vall de Sant Aniol d'Aguja, a Montagut i Oix. | @CAltaGarrotxa.
Segons les dades recollides pel Consorci de l'Alta Garrotxa, unes 31.150 persones van visitar la zona de Sant Aniol d’Aguja (Montagut i Oix) al llarg de l’any 2019, xifra similar a la d’anys anteriors. A aquest nombre de visitants cal sumar-hi els qui van visitar el sector de Sadernes i la riera de Sant Aniol, però sense arribar a l’ermita. Aquest sector és, amb diferència, el més freqüentat de tot l’espai d'interès natural (EIN) de l’Alta Garrotxa.

Més de la meitat d’aquestes visites es van produir entre els mesos de juny a agost, tot coincidint amb el període estival. L’agost va ser el mes amb més afluència, sobretot els dissabtes i especialment durant la segona quinzena del mes. El dia amb més afluència es van registrar més de 600 persones.

D’altra banda, durant els mesos que ha durat la regulació d’accés motoritzat a la zona de Sadernes, que el 2019 va ser del 16 de març al 31 d’octubre, es van comptabilitzar 27.165 persones, el que suposa la gran majoria de les visites.

Seguint la dinàmica dels darrers anys, les dues activitats preferides dels visitants de Sant Aniol són el senderisme i l’oci (passejar i banyar-se).

D’altra banda, també, cal mencionar les persones que practiquen el senderisme amb destí a altres indrets com Talaixà o el Bassegoda, o que acudeixen a l’indret per a practicar l’escalada (aquestes darreres no queden registrades en el recompte esmentat, ja que no arriben fins a Sant Aniol).

Segons les dades obtingudes a través del servei d’informació, que ha patrullat de forma aleatòria aquest sector durant els mesos de més afluència, el 10% dels visitants són de la Garrotxa, el 80% de la resta de Catalunya, i un 10% són turistes estrangers, inclosos de l’estat espanyol.

Pel que fa a les incidències, cal destacar una reducció important de la presència de gossos deslligats en relació amb els anys anteriors, degut a la millor senyalització i sobretot per la tasca de sensibilització dels serveis d’informació i de vigilància.

Es continuen detectant, de manera puntual, altres incidències rellevants com l’acampada, l’encesa de foc, i sobretot la presència de deixalles i restes fecals i de paper higiènic.

En aquest sentit, en els mesos de més afluència hi ha hagut un servei de neteja que ha treballat regularment per a procurar mantenir l’entorn net i lliure de deixalles, i s’ha augmentat la senyalització per a sensibilitzar en aquest aspecte.

Un any més, cal agrair la col·laboració de gran part dels visitants per a respectar l’entorn i mantenir nets els espais visitats i especialment dels veïns que viuen a la zona, que col·laboren activament perquè la regulació de l’accés motoritzat funcioni correctament.