Bargalló menysté el batlle d'Olot per la línia de P3 que es vol suprimir a l'Escola Malagrida

El conseller d'Educació no l'atén i delega en diversos càrrecs que no afluixen la corda. Tots els portaveus dels grups municipals compareixen a l'Ajuntament per a donar continuïtat a la moció aprovada per unanimitat en el darrer ple

El batlle d'Olot, Pep Berga, junt a la resta de portvaeus dels grups municipals aquest matí.
El batlle d'Olot, Pep Berga, junt a la resta de portvaeus dels grups municipals aquest matí. | Martí Albesa.
27 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:26h
"M'ha desagradat profundament que el conseller Josep Bargalló no hagi atès la meva trucada", ha manifestat visiblement dolgut el batlle d'Olot, Pep Berga, que l'endemà del ple municipal que va aprovar per unanimitat una moció contra el tancament d'una línia pública de P3 a l'Escola Malagrida, i tal com s'havia compromès, va telefonar el mandatari de la Conselleria d'Educació, que adduint que estava ocupat, va comissionar l'atenció, en el director dels Serveis Territorials d'Educació a Girona, Martí Fonalleras Darnaculleta, i, en el director general de Centres Públics, Josep González Cambray.

El batlle d'Olot ha fet aquestes declaracions en el transcurs de la compareixença que ha fet aquest matí conjuntament amb tots els portaveus dels grups municipals presents al Consistori. "No truquem els consellers cada dia per qualsevol cosa", ha afegit Berga. El batlle ha manifestat que cal convèncer els qui fan la planificació al Departament d'Educació amb arguments, "no amb intimidacions", tot fent referència a les possibles mobilitzacions de la comunitat educativa, com ja va succeir fa dues setmanes.

Tanmateix, les converses amb Fonalleras i González no han fet canviar la decisió d'Educació, presa ja al novembre sense tenir en compte, com s'ha recordat en la compareixença, i més enllà de les dades censals, que hi ha molts garrotxins no residents a Olot que, per diverses circumstàncies, escolaritzen llurs fills a la ciutat, com també hi ha una creixent demanda per part dels nouvinguts, que a Olot van arribar el 2019 fins al 20,15%.
 

El batlle d'Olot, Pep Berga, junt a la resta de portvaeus dels grups municipals aquest matí. Foto: Martí Albesa.


Berga ha blasmat el fet que a les reunions de planificació del Departament d'Educació la veu dels ajuntaments i de la comunitat educativa local no hi són tinguts en compte de cap manera. "El Departament no escolta", ha dit el batlle, i ha afegit que "potser ens plantejarem de dir-los que no hi anirem, perquè no volem ser copartíceps de decisions que no compartim".

Per la seva banda, els portaveus dels grups municipals s'han expressat en la mateixa línia que ja es va manifestar en la moció aprovada per unanimitat al ple de just fa una setmana. Així, Nats Granados (ERC) –el mateix partit que el conseller Bargalló-, ha dit que trobava a faltar a la compareixença, a més dels grups polítics, la comunitat educativa en ple, perquè "cal donar una imatge d'unitat" i ha afirmat que la situació creada és un "handicap i un desavantatge" pel que fa a la igualtat d'oportunitats, ja que una escola "comença la cursa amb la cama lligada". El portaveu republicà s'ha mostrat esperançat que hi hagi una decisió política que desmenteixi la supressió d'aquesta línia de P3.
 

Josep Guix (PSC) també ha itervingut en la compareixença. Foto: Martí Albesa.


Josep Guix (PSC), per la seva banda, ha manifestat que "l'error és de planificació" i ha recordat, en aquest sentit, la seva experiència com a director durant vint anys de l'IES Garrotxa i la tasca pionera que es va fer a Olot –que va ser exemple a altres ciutats– per a distribuir els alumnes amb necessitats educatives especials i nouvinguts a totes les escoles d'Olot. De fet, per al portaveu socialista és simptomàtic que a les úniques proves de control de qualitat de l'educació (les de la selectivitat) Olot és puntera a Catalunya, fins i tot per damunt d'escoles d'elit privades.

Per a Lluís Riera (CUP) "l'educació pública és la garantia màxima de la igualtat d'oportunitats i la cohesió social a la ciutat" i creu que si bé ja s'ha fet el que es va demanar, caldrà fer més coses, com ara que tota la comunitat educativa es mobilitzi fins abans del dia 23 de març, que és quan s'obre la preinscripció escolar. Riera ha recordat (com també han fet els portaveus de la resta de grups) que no s'entén que després de l'experiència de fa dos anys –quan Educació també havia planificat la supressió d'una línia de P3 a la mateixa escola–, en què no va caldre fer-ho a causa de la demanda que es va produir, es repeteixi la mateixa història. "L matriculació viva és la que compta".
 

Lluís Riera (CUP) ha reclamat mobilitzacions de la comunitat educativa. Foto: Martí Albesa.


El batlle d'Olot ha clos la compareixença tot argumentant que si bé entenen les dificultats amb què es troba el Departament d'Educació per causa de la baixa natalitat (enguany se suprimeixen 143 línies de P3, encara que se'n crea 83 de noves, especialment en l'àmbit metropolità), "hem de convèncer amb arguments, no amb gesticulacions… Tenim l'experiència de fa dos anys, que ens dóna la raó".

Aquesta tarda mateix, Pep Berga es reunirà amb els representants de l'Escola Malagrida per a comunicar-los les gestions fetes, ja que escau que avui mateix celebren Consell Escolar.
Arxivat a