Una dona italiana resident a Barcelona, primer cas de coronavirus a Catalunya

Havia viatjat recentment al nord d'Itàlia, una de les zones més afectades pel virus a Europa

Dispositiu de prevenció del SEM a Barcelona per un possible cas de malaltia infecciosa.
Dispositiu de prevenció del SEM a Barcelona per un possible cas de malaltia infecciosa. | Sonia Andolz.
Victor Rodrigo / Sergi Ambudio
26 de febrer del 2020
Primer cas de coronavirus a Catalunya. Es tracta d'una dona italiana de 36 anys resident a Barcelona que entre els dies 20 i 22 de febrer va ser al nord d'Itàlia, a la zona de Bèrgam (Llombardia), una de les més afectades pel virus. Ella mateixa va acudir a l'Hospital Clínic de Barcelona, amb símptomes lleus, en les últimes hores. A partir d'aquí es van activar automàticament els protocols.

El cas de Barcelona està coordinat amb el Ministeri de Sanitat, seguint el protocol d'una segona prova analítica feta pel Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid. El Govern ha posat l'accent en què el sistema sanitari català "està preparat" per fer front al coronavirus aquesta tarda en una roda de premsa.

El Govern assegura que "està preparat" pel coronavirus

El Govern demana prudència i calma davant el primer cas de coronavirus confirmat a Catalunya. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, i la gerent de processos integrals del Servei Català de la Salut, Assumpta Ricard, han explicat aquesta tarda les circumstàncies del cas de la dona italiana de 36 anys infectada a Barcelona. Tots dos han posat l'accent en què el sistema sanitari català "està preparat" per fer front al coronavirus.

10 casos descartats

Salut ha descartat de moment deu casos sospitosos de coronavirus fins aquest dimarts al matí, i ara n'estudia uns set o vuit més. També ha indicat que a partir d'ara s'incorporaran nous criteris a l'hora d'activar el protocol. Fins ara, eren haver estat a Wuhan o en contacte amb algú amb la malaltia, i els clínics eren les infeccions respiratòries greus o bé tenir tos, dolor a la gola o febre. A partir d'ara s'afegeix haver estat a Corea del Sur, Iran i les quatre regions italianes amb més casos. També s'incorpora el fet de tenir una infecció respiratòria de qualsevol tipus, encara que no sigui greu.

Entre els passats dies 20 i 22 de febrer, la dona infectada va estar al nord d'Itàlia, la zona més afectada pel virus, i la passada nit va contactar amb el Clínic quan va notar que es començava a trobar malament. A l'hospital li han fet les proves per confirmar el cas de Covid-19 i, poc després, s'han activat automàticament tots els protocols.

El mateix Guix ha confirmat que s'han identificat fins a un total de 25 persones, les quals han tingut contacte "proper" amb la dona en els últims dies a Catalunya i se les ha aïllat a casa. Hauran d'estar en quarantena domiciliària 14 dies mentre se sotmetent a anàlisis i estudis. "En cas que es detectessin símptomes ho abordaríem d'una diferent manera però per ara no hem de fer res", ha remarcat. També ha incidit en el fet que aquesta vintena de persones estan "sanes" i que en cap cas es poden considerar malaltes o infectades.

El Govern explica que la primera contagiada per coronavirus està "clínicament bé" i que presenta símptomes de procés gripal. "Estem davant d'un cas de baix risc de complicació", ha afegit Ricard. També han volgut remarcar que és "vital" que "no es col·lapsin els serveis d'urgències amb casos que no tinguin simptomatologia clara". La crida oficial a la ciutadania és trucar sempre en primer cas al 061, encarregat de fer el primer triatge. "Com a epidemiòleg, a hores d'ara em preocupa més la grip que el coronavirus", ha destacat Guix en resposta a preguntes dels mitjans de comunicació.

L'objectiu és la contenció i un missatge de tranquil·litat

El secretari del departament de Salut ha explicat que el principal objectiu del Govern és el de la contenció de la malaltia "com tots els altres països" que s'han vist afectats pel coronavirus. La gerent de processos integrals de salut del Servei Català de la Salut, Assumpta Ricard, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a la població, assegurant que el sistema sanitari de Catalunya està preparat per actuar "com en altres brots de la mateixa índole que han arribat al territori".

"És una situació nova i estarem pendents de tots els canvis que es vagin produint", ha explicat Ricard, que recorda que el sistema català està "preparat" i gaudeix "d'un sistema de comunicació que funciona, amb el personal d'urgències activat per a qualsevol cas o sospita".

Per primera vegada a Catalunya

Aquest és el primer cas que es detecta a Catalunya, després de dues falses alarmes, una propiciada per un nen de vuit anys que provenia de Wuhan i l'altra, un home de 33 anys també  procedent d'aquella zona.