Dos instituts de la Garrotxa participen en el concurs «Ficcions» de promoció de la lectura i la redacció en català

El certamen, per a joves de 14 a 18 anys –en què s'impliquen 3.660 alumnes de 277 centres– arriba enguany a la 12a edició amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística

El lliurament de guardons del concurs Ficcions l'any 2019.
El lliurament de guardons del concurs Ficcions l'any 2019. | @ficcions.
NacióGarrotxa
25 de febrer del 2020
Actualitzat a les 7:53h
El concurs literari Ficcions, adreçat a joves que estudien el segon cicle d’ensenyament secundari i de batxillerat en centres educatius de Catalunya, Illes Balears i País Valencià, celebra la 12a edició. L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, organitza aquesta iniciativa d’èxit creixent per a la promoció de la lectura i l’escriptura en llengua catalana. A la Garrotxa hi participen l'IES Sakvador Vilarrassa de Besalú i l'IES Montsacopa d'Olot.

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha afirmat: “Ficcions és un concurs literari a la xarxa que va més enllà de llegir perquè participar-hi demana als estudiants posar en marxa les quatre habilitats lingüístiques en català: llegir, escoltar, parlar i escriure, adobades amb l’essència de la comunicació: el treball en equip. I estès a tota la comunitat que la parla. Per això, hi donem suport.”

Participen en l’edició d’enguany 3.660 alumnes de 277 centres educatius, majoritàriament de Catalunya (2.419). 701 alumnes són del País Valencià, 463 de les Illes Balears, 63 de la Franja i 14 d’Andorra. En els últims 5 anys, la participació ha augmentat més d’un 110 per cent.
La dinàmica del concurs consisteix a escriure una història en català, dividida en tres capítols. S’hi pot participar de manera individual o en grup de fins a tres persones, que poden ser de diferents classes i instituts. El punt inicial de la història s’ha d’escollir entre diversos textos proposats que enguany són de Gemma Lienas; Joan-Lluís Lluís; Irene Solsona; Joan Roís de Corella i Jordi Sierra i Fabra.

Tota l’activitat es du a terme per Internet, mitjançant el www.ficcions.cat, on cal registrar els participants, i pujar els capítols escrits. En aquest espai hi ha els recursos necessaris per a escriure el relat i les dates i condicions específiques de lliurament de cada capítol. A final de març el jurat començarà a valorar quina és la millor història tenint en compte la qualitat literària, la coherència argumental, i la originalitat dels textos.

La identitat dels finalistes es farà pública la segona quinzena d'abril, i els guanyadors es donaran a conèixer en els cinc actes de lliuraments de premis que tindran lloc el mes de maig a Mallorca, Menorca, Eivissa, València i Barcelona.
 
Arxivat a