El ple d'Olot aprova una moció contra el tancament d'una línia pública de P3

S'exigirà al Departament d'Educació que no es prengui cap decisió sobre l'Escola Malagrida fins que no entri en vigor el nou decret d’admissions

Famílies i pares de l'Escola Malagrida han assistit al ple d'Olot.
Famílies i pares de l'Escola Malagrida han assistit al ple d'Olot. | NacióGarrotxa.
20 de febrer del 2020
Actualitzat el 21 de febrer a les 8:38h
Els grups municipals al Ple d'Olot d'aquest dijous, 20 de febrer, han aprovat per unanimitat una moció presentada per l'AMPA de l'Escola Malagrida en desacord amb el tancament anunciat pel Departament d'Ensenyament d'una línia pública de P3.

El batlle, Pep Berga, quan ha vist que entre el públic hi havia bastants infants, amb capgrossos i una geganta inclosos, ha cregut convenient avançar la moció a l'inici de la sessió plenària –després dels quatre primers punts de despatx oficial–, per manera que les mainades no haguessin d'anar a dormir molt tard.

El tancament d’un grup al Malagrida i a la resta d’escoles públiques, suposaria, una disminució en l'oferta de places públiques a la ciutat d’Olot, fet que implicaria que moltes famílies hauran de desplaçar-se si volen una escola pública. El Malagrida comparteix zona educativa amb les tres escoles concertades de la ciutat.

Amb el tancament de la línia de P3, el curs que ve, quedarien ofertades en aquesta zona 22 places públiques i 125 places de les escoles concertades. Aquesta oferta de places públiques i concertades és, segons l'AMPA de la Malagrida, altament desproporcionada i suposa un greuge comparatiu pel que és un dret fonamental, l’accés de totes les famílies a una escola pública de proximitat.

Durant aquest curs 2019-2020, les 6 escoles públiques de la ciutat han tingut 12 vacants, mentre que les 3 concertades n'han tingudes 26, és a dir, dins de la mateixa zona educativa no hi ha hagut cap plaça vacant a l’Escola Malagrida i 26 places vacants a les concertades.

De fet, fa dos cursos ja es va anunciar un tancament de grup en aquesta escola, però l’alt nombre d’inscripcions va obligar al Departament a mantenir les dues línies obertes.

Per a tots els grups municipals, inclòs l'equip de govern, l’escola pública garanteix la igualtat d’oportunitats i construeix una societat cohesionada. Tancar línies públiques significaria minvar el dret fonamental a una educació gratuïta i fa créixer el risc de segregació escolar

Davant de la urgència de la situació, tot els grups municipals han acordat aprovar la moció amb els següents acords:

1)    Manifestar al Departament d’Educació el desacord per el tancament d’una línia pública de P3 a la ciutat d’Olot.
 
2)    Exigir al Departament que no es prengui cap decisió fins que entri en vigor el nou Decret d’admissions. Per això, demanem impulsar una reunió urgent, a tenir lloc en el termini d’una setmana, entre el Departament, l’Ajuntament (equip de govern i oposició), i les diferents AFA’s de les escoles públiques d’Olot, per a buscar una solució que permeti obrir la preinscripció de les dues línies de P3 al Malagrida.

3)    Defensar com a Ple públicament i davant els mitjans de comunicació una escola pública de qualitat i de proximitat mantenint les línies públiques, disminuint les ràtios i fent les inversions necessàries als centres públics.

4)    Mostrar públicament una oposició ferma i negativa a tancar la línia davant el greuge comparatiu que pateix el Malagrida a la zona educativa on està ubicat.

5)    Impulsar una taula social amb tots els agents de la comunitat educativa per encarar el debat sobre el model d’educació pública de la ciutat d’Olot

6)    Fer arribar aquest acord al Departament d’Educació i a les escoles i llars infants públiques de la ciutat d’Olot.

Mentre Lluís Riera (CUP) ha manifestat que no entenien "que l’IME com a òrgan no hagi sortit a defensar l’escola pública de la ciutat", Jaume Mir (PSC) ha dit que el fet que es comparteixi comparteixi zona educativa al Barri Vell amb tres escoles concertades "fins ara no havia causat cap problema", però ara "s’ha de garantir poder triar també l'escola pública"; per la seva banda, Josep Granados (ERC), que no es pot trencar el model d'èxit que representa, entre d'altres, l'Escola Malagrida.

La regidora d'Educació, Mariona Camps, s'ha mostrat totalment d'acord amb la moció, però ha volgut deixar clar, pel que fa al punt 5 ("Impulsar una taula social amb tots els agents de la comunitat educativa per encarar el debat sobre el model d’educació pública de la ciutat d’Olot") que aquesta taula ja existeix i és el Consell Escolar Municipals, on hi ha tota la comunitat educativa i els grups municipals.

A l'últim, el batlle d'Olot, ha dit que la defensa de l'escola pública serà contundent i sense defallir i que demà mateix trucarà al Departament per a reunir-se amb el conseller Josep Bargallo i amb el delegat territorial.
 
Arxivat a