L'Agència de Residus atorga 102.316 euros a la Garrotxa per a millorar deixalleries municipals

Els beneficiaris són l'Ajuntament de Besalú i el Consell Comarcal de la Garrotxa

NacióGarrotxa
20 de febrer del 2020
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha resolt atorgar 102.316 euros en ajuts a l'Ajuntament de Besalú (19.550,7 €) i al Consell Comarcal de la Garrotxa (46.765,25 € i 19.550,75 €) per a millorar o ampliar deixalleries ja existents o per a implantar-ne de noves. Els ajuts s’inscriuen en la convocatòria de subvencions a nivell de tot Catalunya destinades a la implantació de deixalleries per al tractament dels residus municipals, corresponent a l’any 2019 i que pugen un total de 4.999.178 €.

En total, l’ARC ha realitzat 152 atorgaments d’ajuts, 130 de les quals són per fer millores en aquestes instal·lacions de gestió dels residus municipals i, 22, per crear-ne de noves.

Per demarcacions, els imports atorgats es distribueixen de la següent manera:

    •    1.774.568 euros a les comarques gironines, amb 48 atorgaments;  
    •    295.866 euros a l’Alt Pirineu i Aran, amb 8 atorgaments;
    •    910.558 euros a la demarcació de Barcelona, amb 34 atorgaments;
    •    562.441 euros al Camp de Tarragona, amb 18 atorgaments;
    •    980.915 euros a les comarques centrals, amb 24 atorgaments;
    •    437.623 euros a les comarques de Lleida, amb 19 atorgaments i, finalment,
    •    37.207 euros a les Terres de l’Ebre, amb un atorgament.

Afavorint la proximitat

Els ajuts s’adrecen principalment a reforçar deixalleries existents –130 dels 152 atorgaments són per aquesta finalitat– amb finançament per a millores. Els projectes inclouen actuacions per garantir l'accessibilitat, la bona gestió dels residus, la seguretat i l’adaptació a la normativa vigent.

També se subvenciona la creació de noves deixalleries. 8 de les 22 que es crearan seran de tipus mòbil, la majoria de les quals, d’àmbit comarcal, fet que permetrà cobrir una part important del territori. Les noves instal·lacions donaran servei principalment a habitants que actualment no disposen d’aquest servei.

Com a exemple, la Conca de Barberà gaudirà de millores en dues deixalleries, la de l’Espluga de Francolí i la de Montblanc. A l’Urgell es preveu la creació d’una nova deixalleria mòbil, d’àmbit comarcal, i millores en tres deixalleries: Agramunt, Tàrrega i Bellpuig. En aquesta darrera s’ha fet una inversió important per poder-hi fer recollida d’amiant. Finalment, al Segrià els ajuts permetran aplicar millores a cinc deixalleries als municipis d’Alcoletge, Alguaire, Almacelles, Corbins i Torrefarrera.

Fomentant la recollida selectiva

Les deixalleries són els centres de recepció selectiva de productes per a la reutilització i de residus municipals per a tractaments posteriors: la preparació per a la reutilització, la valorització i la disposició final. Aquestes instal·lacions estan orientades a residus especials en petites quantitats –com pintures, dissolvents, o bateries–, residus voluminosos –com mobles o electrodomèstics–, vegetals i runes, per assolir nivells més alts de recollida selectiva. A Catalunya hi ha unes 480 deixalleries.