Ja són 14 els propietaris adherits al programa HolaDomus de reforma energètica de la llar

L’Ajuntament d’Olot és pioner a Catalunya en l'impuls d'aquest projecte, que té l’objectiu incentivar la rehabilitació d’habitatges

Jordi Ayats, Pep Berga i Jordi Güell durant la presentació de l'HolaDomus.
Jordi Ayats, Pep Berga i Jordi Güell durant la presentació de l'HolaDomus. | Foto: Martí Albesa.
NacióGarrotxa
18 de febrer del 2020
Actualitzat a les 8:23h
Aquest dilluns 17 de febrer, HolaDomus, el programa que impulsa l'Ajuntament d'Olot per a la rehabillitació energètica de les llars, ha iniciat una nova fase. Després de la seva presentació i l’obertura de l’oficina a la planta baixa de l’Ajuntament d’Olot a principis del mes d’octubre, el programa comença ara la seva implementació, tal com van fer conèixer ahir mateix a la Sala Gussinyé el director del projecte, Jordi Ayats, el regidor de Transició Energètica, Jordi Güell, i el batlle d’Olot, Pep Berga.

Durant aquests darrers mesos s’han signat convenis de col·laboració amb el registrador de la propietat i els notaris d’Olot que han permès implementar la solució de finançament assequible HolaDomus. També, s’ha creat un fons social de garantia per a ajudar a les famílies en situació vulnerable que s’hi vulguin acollir. Concretament, el finançament HolaDomus és una solució específica dissenyada per a finançar projectes de rehabilitació energètica amb interessos fixos competitius i amortitzacions de fins a 15 anys lligades a la vida útil de les mesures implementades.

Des del mes d’octubre, també s’ha pogut analitzar la resposta del model d’acompanyament tècnic i administratiu d’HolaDomus amb usuaris que s’han adreçat a les oficines des de la seva obertura el passat 8 d’octubre. Durant aquests cinc mesos, una setantena de propietaris han demanat informació del programa. D’aquests, catorze ja s’han adherit a HolaDomus per a reformar energèticament les seves llars. Els projectes que s’han presentat per a millorar energèticament els edificis són molt diversos: des d’actuacions més senzilles de substitució de tancaments, passant per col·locació d’aïllaments exteriors en façanes, instal·lació de plaques fotovoltaiques, fins a projectes de reforma integral. Es destaquen alguns casos:

    •    Propietari d’un bloc de pisos de més de 100 anys que vol assolir una qualificació energètica A.
    •    Família que ha aïllat externament una casa unifamiliar adossada que ha permès reduir el consum energètic, millorar la sensació de confort interior i l’estètica l’exterior.
    •    Diferents instal·lacions fotovoltaiques per a reduir la factura energètica i la dependència als combustibles fòssils.
 

Jordi Ayats és el director del programa HolaDomus de rehabilitació energètica. Foto: Martí Albesa.


L’altre pilar del programa, els professionals qualificats, també és clau per al seu bon funcionament. Per aquest motiu, HolaDomus només treballa amb professionals validats. Actualment el programa ja ha validat una seixantena de professionals (incloent-hi arquitectes, aparelladors, experts energètics, instal·ladors i constructors), amb què els propietaris poden accedir a una amplia bossa de professionals de confiança que garanteixen un servei de qualitat.

El programa HolaDomus té l'objectiu de millorar el benestar de les famílies a través d’habitatges més confortables, saludables i respectuosos amb el medi ambient. Només a Olot, el programa preveu que en els properes 2 anys es pugui ajudar a 420 famílies a rehabilitar energèticament el seu habitatge tot mobilitzant una inversió aproximada de 5’2 milions d’euros que, a més, facilitarà la creació de nous llocs de treball.

Olot és ciutat pilot a nivell d’Europa amb aquest programa que és el resultat d’un treball de més de tres anys d’un consorci format per vuit entitats europees, tant públiques com privades, en el marc del projecte EuropPACE finançat per la Comissió Europea. El programa compta amb el suport i la promoció de la ciutat d’Olot i estarà operat per la fundació sense ànim de lucre EuroPACE, que té per objectiu estratègic començar l’esclat del programa a nivell català i fer-ho des de la comarca de la Garrotxa durant la primera meitat d’aquest any.
Arxivat a