La Diputació i l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines impulsen iniciatives en l’àmbit de l’economia social

Són tres accions de col·laboració que fomenten aquesta branca de l’economia, que promou una transformació social basada en la solidaritat, l’equitat, la sostenibilitat i el compromís amb la comunitat

Un moment de la presentació de les iniciatives a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona.
Un moment de la presentació de les iniciatives a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona. | @diputaciogirona.
NacióGirona
13 de febrer del 2020
Actualitzat a les 8:36h
El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, i la coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, Sandra Teixidor, han presentat aquest dimecres a la sala Ferran Agulló de la Diputació les accions de col·laboració que han posat en marxa conjuntament per al foment i el suport a les iniciatives emprenedores en l’àmbit de l’economia social i el tercer sector a les comarques gironines.
 
Aquestes activitats s’emmarquen en el programa «Co-Creix», impulsat el 2016 per l’Àrea de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació i subvencionat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). És un programa que té com a objectiu l’impuls dels projectes empresarials de la demarcació, així com la dinamització econòmica i el foment de l’autoocupació. «Les iniciatives empresarials de l’economia social i solidària (ESS) creixen cada cop més i comporten importants beneficis per a les societats actuals.

El fet d’unir esforços amb l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines és una nova línia de treball i suport de la Diputació de Girona en un àmbit que creiem clau, i amb un alt valor social, com és tot el tercer sector i els agents relacionats amb l’economia social», ha destacat Pau Presas, que ha incidit en el fet que aquesta col·laboració "és una línia de treball de present i també de futur, per sumar esforços en el territori cap a la consecució d’aquests objectius comuns en el camp de l’economia social i solidària". Per la seva banda, Sandra Teixidor ha remarcat: "Creiem que les administracions públiques poden tenir un paper molt important en aquesta transformació social. Cada vegada, hi contribueixen més adoptant clàusules socials i ambientals en el marc d’una contractació pública responsable que asseguri impactes positius. Per això, estem molt contentes d’haver iniciat aquesta relació amb la Diputació de Girona, que està sent molt fructífera".
 
Aquesta col·laboració entre els dos organismes es vehicula per mitjà de tres accions, que es posaran en marxa de forma immediata:
 
Càpsula formativa sobre les licitacions

Es tracta d’un taller pràctic de tres dies i nou hores de durada adreçat a entitats de l’economia social i solidària que vulguin conèixer els aspectes clau per presentar-se a concursos públics. La formació, que es farà a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, anirà a càrrec de la cooperativa FACTO. L’èxit de participació de la primera edició, a finals de febrer, ha motivat la programació d’una segona, que es farà durant el mes d’abril.

FinancESS

Es tracta d’un espai de trobada entre responsables de projectes i empreses de l’economia social i entitats de serveis financers i plataformes de finançament. La jornada, que tindrà lloc el 27 de març al Centre Cultural La Mercè de Girona, s’ha inspirat en Financoop, la primera jornada internacional de finances cooperatives, organitzada el 2012 per la Fundació Seira.

El programa preveu tres espais simultanis per donar resposta a les diferents necessitats dels projectes participants. Per una part, tres taules rodones, on s’exposarà què són les finances ètiques, en què consisteix la figura de l’inversor/a d’impacte i quines eines de finançament participatiu existeixen i com les poden aprofitar els projectes de l’economia social.

En segon lloc, es faran tallers amb informació pràctica sobre les diferents opcions de finançament i sobre quins són els elements estratègics per optar a les diverses vies de finançament. I, finalment, s’habilitaran espais de trobades breus entre els responsables dels projectes i les entitats a fi de facilitar un primer contacte per obtenir finançament.

Programa ESS acompanyament

Es tracta d’una formació, en un suport audiovisual, i d’un acompanyament posterior d’un expert que orientarà fins a un màxim de vuit iniciatives en l’execució de la seva estratègia empresarial i l’impacte social. Aquest acompanyament expert, de vint hores distribuïdes en sis mesos, està dirigit a projectes amb una antiguitat màxima de cinc anys. Tota la informació d’aquest programa es troba al lloc web de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines.


L’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines va néixer l’any 2017 en el marc del programa «Aracoop» del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya com a espai de trobada, coordinació, aprenentatge i discussió, cooperació i transformació social. El seu objectiu és donar visibilitat i socialitzar els valors i principis de l’economia social i solidària al sector empresarial, a la ciutadania i a les administracions públiques de la demarcació de Girona. A Catalunya, la xarxa la integren catorze ateneus cooperatius distribuïts per tot el territori.