Olot engega la campanya «Desconnecta: de 0 a 3 anys, zero pantalles»

La Comissió Interescoles del Consell Escolar Municipal pretén informar-ne de les repercussions i orientar-ne les famílies, ja que el mal ús repercuteix negativament en el desenvolupament dels infants

Un infant amb una tauleta tàctil a l'escola.
Un infant amb una tauleta tàctil a l'escola. | ACN.
NacióGarrotxa
11 de febrer del 2020
Actualitzat a les 11:00h
Aquest curs la Comissió Interescoles d'Olot ha decidit tirar endavant una campanya anomenada Desconnecta: de 0 a 3 anys, zero pantalles amb l'objectiu d'acompanyar les famílies perquè puguin reflexionar sobre l’ús que fan els seus infants de mòbils i tauletes. La regidora d’Educació de l'Ajuntament, Mariona Camps, i la tècnica de l’Institut Municipal d’Educació, Anna Prat, han presentat la iniciativa aquest dilluns en seu municipal

La Comissió Interescoles, formada per les escoles bressol d’Olot públiques i privades, és una comissió del CEM (Consell Escolar Municipal) i tracta diferents temes relacionats amb l’educació i desenvolupament dels infants fins a 3 anys. Com a resultat d’aquest treball han sorgit iniciatives com la publicació d’articles a la revista El Pont, que tracten temes d’interès per a les famílies –l’alimentació, el son, el plor, les mossegades, l’adaptació, entre altres–, o la creació de les Maletes de la Ciència, que roden per les diferents escoles.

La idea de la nova campanya és doble: per una banda informar de les repercussions de l’ús de pantalles i orientar a les famílies en les seves actuacions i, per altra banda, donar una alternativa a l’infant, com és un joc molt senzill que consisteix en un conjunt de 5 peces rectangulars de fusta amb les 4 puntes que s’enganxen entre sí, i que permet crear múltiples figures geomètriques bàsiques o inventades.
 

Mariona Camps i Anna Prat han presentat la iniciativa a l'Ajuntament d'Olot. Foto: @olotuit.


Tot i que encara no hi ha un estudi longitudinal sobre la influència en infants sobreexposats des de tan petits, tot apunta que l’ús de pantalles i mòbils repercuteix negativament en el desenvolupament dels infants. Pot provocar una falta d’atenció, retard en el desenvolupament del llenguatge, alteracions del son, irritabilitat, dificultats per relacionar-se, aïllament, postures inadequades, passivitat, problemes oculars i de visió..., entre d’altres.

La campanya consistirà a repartir 500 unitats dels jocs entre totes les escoles bressol que formen part de la Comissió Interescoles. El Desconnecta inclou aquesta joguina educativa que fomenta la imaginació i la creativitat i un fulletó amb les orientacions per a les famílies:

1.    Els infants imiten el nostre comportament. És un bon moment per a revisar quin ús fem de les noves tecnologies i què podem millorar: quan estem amb altres persones, quan juguem amb els nostres fills, quan mengem, etc.

2.    Els infants aprenen, sobretot, de les relacions amb altres persones; necessiten estar connectats amb el seu entorn en tots els sentits: la família, l’escola i el medi ambient. Mirar el món a través de les pantalles fa que l’infant estigui contínuament estimulat i desconnectat del que passa al seu voltant.

3.    Els infants necessiten jugar per a aprendre, i les pantalles no són una joguina. El joc lliure estimula la creativitat, el pensament lateral i la imaginació.

4.    Planificar com s'actuarà si demanen el mòbil i/o la tauleta ens ajudarà a posar límits clars que generin seguretat en els nostres fills: quan el poden utilitzar, en quin moment, què hi poden fer i quanta estona.

5.    Les pantalles roben temps per a estar connectats als fills. Recordeu que el vostre fill necessita que el mireu, hi parleu, l’escolteu i hi jugueu!

 
Arxivat a