La 15a Fira del Fajol arriba aquest diumenge a Batet de la Serra

Tanca les tres fires amb "efa" de cada any , junt amb les del fesol a Santa Pau i del farro a la Vall de Bianya, amb més de cinquanta firaires

NacióGarrotxa
07 de febrer del 2020
Els Amics del Fajol organitzen una vegada més la Fira del Fajol de Batet de la Serra (Olot), que enguany arriba a la quinzena edició aquest diumenge 9 de febrer. Aquesta és la tercera de les fires amb "efa" i tanca el cicle iniciat per la Fira del Fesol de Santa Pau i la del Farro de la Vall de Bianya, celebrades, respectivament, en els dos caps de setmana anteriors.

Durant tot el dia hi podreu gaudir d’un mercat de productes de proximitat i d’artesania, de productes locals de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de l’exposició d’animals de pagès amb la col·laboració de porcs casolans Corominas, Jordi Vilarrasa, Can Rovira, xais ecològics Mas Godomar i Ponis de la Garrotxa.

Al llarg del matí es farà una demostració de construcció de pedra seca i enguany es finalitzarà la barraca de marge començada l’any passat. També, s’oferiran degustacions de diferents tastets elaborats amb fajol per part de representants de la Cuina Volcànica i per quarta vegada es celebrarà la Gimcana llaminera.

Es farà una demostració de la destresa de la gent del poble amb l’art de batre, ventar i moldre el fajol i tallers i demostracions d’oficis tradicionals com cisteller, picapedrer, xocolater, sabater i torner de fusta, així com concursos per a la mainada, actuacions musicals i balls d’en Batoies i les Perdius. Igualment, s’ha convocat la setena edició del concurs de coques casolanes elaborades amb base de fajol.

A la tarda, actuaran en Batoies i les Perdius, acompanyats pels Batoiers de Batet i a continuació hi haurà cremat de rom acompanyat de les coques del concurs.

La Fira del Fajol va néixer amb la voluntat de recuperar un producte que en l'entorn de la Garrotxa havia estat important i que a partir dels anys seixanta pràcticament es va deixar de cultivar, ja que només se'n sembrava en alguna feixa, però gairebé era la nostàlgia de no voler perdre en el paisatge aquest toc de color blanc durant la seva floració.

Cal fer present que la Garrotxa és l’única zona de Catalunya on es cultiva fajol en l'actualitat. El fajol (Fagopyrum esculentum) no és  un autèntic cereal (no és pas una gramínia ni té gluten), però se'n fa el mateix ús; és el que hom anomena un pseudocereal. El seu gra conté en petites quantitats un glucòsid anomenat fagomina que retarda la sensació de gana.

Podeu descarregar-vos el detall del programa de la Firja del Fajol en aquest vincle.
 

El cartell de la XV Fira del Fajol de Batet de la Serra. Foto: BDS.


 
Arxivat a