El president del Consell Comarcal de la Garrotxa creu que els danys pel Gloria passaran dels 2,2 MEUR

El delegat del Govern a Girona, Pere Vila, i el president de la Diputació, Miquel Noguer, s’han reunit amb tots els batlles per a valorar-ne els efectes i explicar els procediments per als ajuts

Santi Reixach, president del Consell Comarcal de la Garrotxa.
Santi Reixach, president del Consell Comarcal de la Garrotxa. | Foto: Xavier Borràs.
05 de febrer del 2020
Actualitzat a les 19:24h
El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, ha afirmat avui, des de la seu de l'entitat, que "els danys pel temporal Gloria passaran dels 2,2 milions d'euros" inicialment previstos, ja que "van sortint sorpreses". Reixach, que també és batlle de la Vall de Bianya, ho ha dit a la sortida de la reunió que han mantingut aquesta tarda el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, i el president de la Diputació, Miquel Noguer, amb els batlles de la Garrotxa per a valorar els efectes del temporal Gloria a la comarca i per a explicar el procediment per a poder gestionar els ajuts de les diferents administracions als municipis.

En una primera valoració, les pèrdues ocasionades per la llevantada a la Garrotxa se situava al voltant dels 2,2 milions d’euros. Amb aquesta xifra, Pere Vila ha demanat als batlles que durant els dies vinents detallin els desperfectes ocasionats a cada municipi a través de memòries valorades.

El Consell Comarcal, a través dels seus tècnics, donarà suport als municipis per a la seva elaboració i coordinarà la informació per a traslladar-la als departaments corresponents de la Generalitat de Catalunya. Tant el president de la Diputació com el delegat del Govern han insistit als batlles en la necessitat de documentar amb exhaustivitat els danys ocasionats.

Entre els diversos temes tractats, una part important de la reunió l’ha ocupada la intervenció del responsable de l’ACA a Girona, Àlex Rocas, que ha explicat als batlles quines reparacions seran assumides íntegrament per l’organisme, com la neteja de material vegetal mort a les lleres o els desperfectes d’infraestructures de sanejament i d’abastament en alta.

Els talls de llums patits durant la setmana del temporal també ha estat un dels punts tractats a la reunió. Josep Polanco, director territorial del Departament d’Empresa i Coneixement a Girona, ha informat als batlles sobre la intenció de la Generalitat de trametre un escrit de queixa a Fecsa-Endesa i a Red Elèctrica amb totes les afectacions en el subministrament elèctric patides pels municipis i les conseqüències que van ocasionar a la ciutadania.
 

Un moment de la reunió entre Pere Vila i Miquel Noguer amb els batlles de la Garrotxa. Foto: Xavier Borràs.


En relació amb el Departament d’Educació, els batlles de la Garrotxa han agraït al delegat del Govern la recomanació enviada el dijous 23 de gener relativa al tancament de centres escolars per a evitar riscos en el desplaçament de l’alumnat, recomanació que es va seguir majoritàriament a tota la comarca. Vila ha manifestat davant els mitjans de comunicació presents, com NacióGarrotxa, que entre les mancances analitzades durant l'episodi del Gloria s'hi podia comptar el tancament de les escoles i la gestió de la informació.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha aclarit que el que cal ara és fer les valoracions globals i desgranar a quina administració li toca gestionar cada ajut segons la seva competència i les afectacions territorials: costes, carreteres, rius, equipaments, assegurances…, i una darrera bossa de peticions municipals que assumirà directament la Diputació: esllavissades, carrers malmesos, passalisos, etc. "Les ajudes arribaran en funció de les despeses que calgui fer", ha reblat Miquel Noguer.
 

Miquel Noguer, president de la Dioutació de Girona. Foto: X.B.C.


Santi Reixach ha valorat molt positivament la reunió, que ha servit per clarificar als batlles quines ajudes podran sol·licitar per als seus municipis i com han de recollir i canalitzar la informació per optar al finançament reservat per a emergències. Reixach ha destacat el fet que a la reunió hi hagin assistits tècnics de l'ACA, del DARP i d'Empresa i Coneixement.