La cooperativa d’alumnes Lluís Companys, de l’Escola Petit Plançó d’Olot, fa 35 anys

És la més antiga de Catalunya i un referent per a tothom arreu

NacióGarrotxa
05 de febrer del 2020
Actualitzat a les 8:26h
La cooperativa d'alumnes està formada per 120 alumnes d’entre 12 i 16 anys.
La cooperativa d'alumnes està formada per 120 alumnes d’entre 12 i 16 anys. | Petit Plançó.
La Cooperativa Lluís Companys és la cooperativa d’alumnes de l'Escola Petit Plançó. Creada el 20 de febrer del 1984, aquest curs celebra el trenta-cinquè aniversari. És la més antiga de Catalunya i s’ha convertit en un exemple per a aquells centres que han engegat projectes semblants en els últims anys al país. Des de 2016, la cooperativa forma part d'Alumnes.coop (Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya) de la FECEC, de la qual n’és cofundadora i participa en el Consell rector des de la seva fundació.

Els orígens

L’Escola Petit Plançó es va fundar com una cooperativa de mestres. L’any 1984 els propis ensenyants van sentir la necessitat d’integrar els alumnes en el propi projecte cooperativista i van començar a estudiar les cooperatives escolars. Van llegir les obres de Celéstin Freinet (1896-1966), que havia creat, a França, la Cooperativa d'Ensenyament Laic, i van estudiar experiències semblants al Canadà, a alguns països sud-americans i a Itàlia. Es van posar en contacte amb pedagogs d'aquí i van establir les bases del Cooperativisme escolar. Les més destacades van ser l’adquisició d'articles de consum per als alumnes socis, l'organització d'activitats culturals o viatges d'estudi, ajuts per a l’estudi i el transport o informació, orientació i tràmit d’assumptes d’interès escolar. El resultat va ser la creació de la Cooperativa Escolar Lluís Companys que ha evolucionat i s'ha anat enriquint al llarg del temps.

En un moment en què el model cooperatiu sembla estès a molts àmbits de la nostra societat, els alumnes del Petit Plançó porten treballant a favor d’aquesta modalitat des de fa 35 anys, no només com a metodologia de treball sinó com a filosofia de funcionament.
 

Una assemblea de la cooperativa d'alumnes de l'Escola Petit Plançó. Foto: Petit Plançó.


Inicialment, la cooperativa d’alumnes del Petit Plançó la integraven una cinquantena d’estudiants d’entre 12 i 14 anys (cicle superior EGB). Avui, està formada per 120 alumnes d’entre 12 i 16 anys (ESO). Aquesta experiència permet als estudiants conèixer el món assembleari, viure i identificar els valors de la democràcia i aconseguir un objectiu comú que els porti al benestar de tots.

La cooperativa ofereix als alumnes la possibilitat d’expressar-se lliurement i de suggerir idees i propostes al professorat, involucrant-los així en la vida activa de l’escola.

Com s’organitzen?

Setmanalment hi ha una assemblea on participa el Consell Rector i tots els socis que ho creuen convenient. Aquest és l’espai on els vocals de cada classe exposen idees, presenten queixes, fan suggeriments, voten propostes... –que prèviament s’han parlat a les tutories de cada classe. Els acords presos arriben a tota la cooperativa, també a través dels vocals de cada classe. En els casos que sigui necessari, la Junta Rectora és l’encarregada de comunicar les decisions preses al claustre de secundària i a l’Escola.

Cada classe compta amb tres vocals: el de manteniment, el de comunicació i el vocal d’economia, que es renoven trimestralment per votació dels propis alumnes. A part de la funció conjunta de representar la seva aula i defensar les idees que n’hagin sortit, cadascun d’ells té unes funcions concretes.

 
Arxivat a