Unió de Pagesos aposta pel túnel de Marboleny a la variant de les Preses

El sindicat defensa que els conreus de la Vall d'en Bas són d'un gran valor agrícola i no es poden malmetre amb l'actual projecte i adverteix que engegarà mobilitzacions per a defensar-los

Una de les dues alternatives triades travessa les millors terres de Catalunya, segons Unió de Pagesos.
Una de les dues alternatives triades travessa les millors terres de Catalunya, segons Unió de Pagesos. | @territoricat.
05 de febrer del 2020
Actualitzat a les 10:33h
Unió de Pagesos reitera la seva defensa de l'espai agrari de la plana de la Vall d'en Bas i reclama la retirada del projecte de nova carretera C-37 entre Vic i Olot, la coneguda com a variant de les Preses. Una defensa que ja van apuntar recentment, durant la visita del director general d'Infraestructures i Mobilitat, Xavier Flores, A Can Trona, en què la majoria de ciutadans van expressar el seu rebuig a les alternatives proposades pels estudis informatiu i d'impacte ambiental que tot just ara són a informació pública.

Després de comprovar el recorregut i els detalls del projecte presentat, el sindicat mostra el seu rebuig frontal al pla i manté en ferm l'aposta que ha defensat en els darrers anys per a derivar el traçat més a l'est del municipi de les Preses, amb un túnel per sota de la Serra de Xenacs, l'anomenat túnel de la Marboleny, una opció que actualment està descartada. Unió de Pagesos defensa aquesta proposta alhora que qualifica com una aberració el projecte actualment presentat, que contempla travessar la plana i cobrir-ne una part amb un fals túnel soterrat. Una cobertura, a més a més, que segons el projecte no hauria d'anar destinada a ser per a terres de conreu, sinó que hauria d'acollir un parc urbà o un equipament en una nova mostra del despropòsit que, per al sindicat, representa aquest projecte.

El sindicat manté el seu posicionament i defensa que, per la qualitat dels sòls, la Vall d'en Bas és una de les planes amb un major valor agrícola de Catalunya. Això fa que, segons Unió de Pagesos, no existeixi cap justificació per a malmetre de forma irreversible el territori i no garantir la conservació dels conreus agrícoles que actualment hi ha, així com tampoc preservar l'aqüífer de tota la zona. 

La construcció d'aquest fals túnel, alerta també Unió de Pagesos, seria d'allò més alarmant tenint en compte que s'hauria d'instal·lara la vall baixa de la Vall d'en Bas, a tocar del curs del riu Fluvià, un punt on no es poden descartar crescudes i inundacions, tal com va passar durant el pas del temporal Gloria, ara fa uns dies. 

Per tots aquests motius, el sindicat reclama la retirada del projecte presentat i anuncia que, si no s'escolten les seves demandes, engegarà mobilitzacions per defensar l'espai agrari.
Arxivat a