La història d'un reporter de guerra arriba a Can Trona divendres

"Chris el suís" explica la història d’un jove periodista que es veu absorbit per l’espiral de violència atroç i salvatge que va tenir lloc a Europa a finals del segle XX

Una imatge del documental «Chris el suís».
Una imatge del documental «Chris el suís». | @docsbarcelona.
NacióGarrotxa
04 de febrer del 2020
Actualitzat a les 8:14h

Aquest divendres 7 de febrer, a les 8 del vespre, arriba de franc a Can Trona el Doc del Mes amb el documental Chris el suís. Quan la guerra de Iugoslàvia va esclatar, joves de tot Europa hi van anar a lluitar, entre ells, un periodista suís anomenat Christian Würtenberg. A principis del gener de 1992 van trobar el seu cos sense vida prop de Vukovar (Croàcia), uniformat com un mercenari.

Vint anys més tard, la cineasta Anja Kofmel investiga el perquè de la seva mort i què va portar el seu cosí a la guerra. Gràcies a un diari personal que en Chris va deixar, l’Anja comença a imaginar com van ser els seus últims mesos de vida. Per fer-ho, reuneix testimonis com els membres de la seva família, els seus ex-companys periodistes, mercenaris del PIV i, fins i tot, l’ex-terrorista Carlos el Chacal.

La visió que a poc a poc es va creant en l’imaginari d'Anja Kofmel sobre els últims mesos de vida d’en Chris es transforma en un món animat molt personal que recrea els últims dies d’un jove periodista que es va perdre en la foscor d’una guerra brutal, com si es tractés d’una mort anunciada.
 
Tot plegat s’emmarca en un episodi del conflicte dels Balcans conegut com la guerra croata d’independència (1991-1995) que enfrontava el govern croat i els serbocroats de la República de Krajina, qui tenien el suport de l’Exèrcit Popular Iugoslau. La guerra va acabar amb els Acords de Dayton, però es va saldar amb més de 20.000 persones mortes i mig milió de refugiats, sense contemplar les xifres de ferits i desapareguts. Sens dubte, un dels capítols més foscos d’Europa després de la Segona Guerra Mundial.
 

Cartell del documental «Chris el suís». Foto: @docsbarcelona.

Arxivat a