Noel Alimentària i Carrera d'en Bas, finalistes dels premis PITA 2019

La XVIII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària i la VI edició del Premi Ruralapps s'ha celebrat a Manresa amb la presència de la consellera Teresa Jordà

La consellera Teresa Jordà amb els premiats al Museu de la Tècnica de Manresa.
La consellera Teresa Jordà amb els premiats al Museu de la Tècnica de Manresa. | @gencat.
03 de febrer del 2020
Actualitzat a les 11:09h
Les empreses garrotxines Noel Alimentària (Sant Joan les Fonts), en la modalitat d'agroindústria, i Carrera d'en Bas (Vall d'en Bas), en la d'empresa agrària, han restat finalistes en la XVIII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària que es va celebrar aquest passat dijous al Museu de la Tècnica de Manresa –en el Dia de la Innovació Agroalimentària–, amb la presència de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, que també va lliurar els guardons de la VI edició del Premi Ruralapps i va celebrar els cent números de Dossier Tècnic, una publicació de divulgació estratègica del DARP nascuda l'any 2005.

XVIII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA)
 
Els PITA compten amb tres categories de candidatures: el premi a l’explotació agrària, el premi a l’agroindústria, i el premi al/a la jove emprenedor/a innovador/a. Els premis guanyadors estan dotats amb 6.000 € cadascun, i els finalistes amb 2.000 euros.

Així, en aquesta XVIII edició dels PITA s’ha presentat un total de 23 iniciatives innovadores d’empreses i d’emprenedors en el camp de l’agroalimentació de tot Catalunya que han estat valorades per un jurat presidit per Carmel Mòdol, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i del DARP.
 
Les premiades d’aquesta XVIII edició dels PITA són:
 
Modalitat agroindústria
 
Guanyadora: Formatgeries Montbrú, SA, - Moià (Moianès)
Per la creació i desenvolupament d'un nou producte lacti, el Cheesefuet
 
Aquest nou producte lacti presenta les característiques dels embotits ibèrics gràcies al desenvolupament i millores en els mètodes d’elaboració. Es buscava un nou mètode d’elaboració de formatge que permetés l’embotit de la qualla amb un baix punt d’humitat en casing vegetal/animal per a ser ruixat posteriorment amb fongs i, així, aconseguir la seva acidificació i maduració.  També s’ha hagut d’estudiar les millors opcions de conservació i presentació del producte per la seva comercialització.
 
Formatgeries Montbrú SA es va constituir el 1989, i elabora i desenvolupa derivats lactis, especialment formatges de cabra, ovella i búfala. Montbrú és una de les úniques formatgeries a l’estat que controla tot el cicle de cultiu i producció del seus productes: des del munyit de la llet fins l’envasat per al consumidor. Produeix més de 30 tones de productes l’any, i compta amb dues generacions de mestres formatgers.
 
Finalista: Noel Alimentària SAU- Sant Joan de les Fonts, (La Garrotxa)
Per la innovació en la industrialització de productes tradicionals: fuet i xoriç 
 
Noel Alimentària compta amb més de 75 anys d’experiència en l’elaboració de productes carnis; experiència que ha volgut integrar en la nova planta d’elaboració de productes picats curats: el fuet i el xoriç. En els dos anys de treball de disseny de la planta Noel Alimentària va fer un exhaustiu estudi a nivell internacional per a identificar les millors tecnologies disponibles. L’objectiu era integrar-les en el procés de producció i aconseguir una planta totalment automatitzada, monitoritzada i controlada en temps real.
 
Així, la nova infraestructura de Noel Alimentària compleix, des del seu disseny, diferents requeriments de seguretat alimentària, qualitat, innovació tecnològica, i sostenibilitat. Un cop construïda i funcionant al 100% de la seva capacitat, aquesta infraestructura s’ha convertit en un referent del sector alimentari a nivell internacional i única a la península ibèrica.
 

La consellera del DARP també va celebrar els cent números de la publicació «Dossier Tècnic». Foto: @gencat.


Modalitat empresa agrària
 
Guanyadora: SAT la Reula - Fígols d’Organyà (Alt Urgell)
Per la transformació d’una granja de producció de llet de convencional a ecològic com a opció de futur
 
La granja lletera SAT la Reula ha convertit la seva explotació en una granja ecològica creada per a desenvolupar una millora del benestar i salut animal i de la sostenibilitat ambiental, així com també per a oferir al consumidor productes naturals. En el projecte també s’hi suma la transformació de 25 hectàrees de bosc en desús en prats de pastura i devesa per a les vedelles i vaques eixutes. Part de la fusta extreta abasteix la caldera de biomassa per a minimitzar els costos energètics de pasteurització, disponibilitat d’aigua calenta per a netejar l’obrador i la sala de munyir, i la calefacció. Per a garantir major autosuficiència de farratges, han adquirit i llogat noves terres, o sigui, han incrementat la mà d’obra i han arribat a acords amb altres productors locals de farratges ecològics per a adquirir-los. També realitzen una tasca de divulgació dels coneixements bàsics sobre la pagesia, l’entorn rural, i la producció ecològica mitjançant les visites guiades a les instal·lació adreçades tant a escoles com a famílies.
 
Finalista: Carrera d’en Bas – La Vall d’en Bas (La Garrotxa)
Pel seu model de gestió telemàtica d'un ramat de vaques de pastura al Mas la Carrera
 
Mas la Carrera es dedica a la cria i engreix de vedells. Localitzar i vigilar les vaques i vedells en els camps de pastura per a assegurar-ne el seu estat de salut era una tasca molt feixuga i que requeria destinar tota la jornada laboral d’un únic treballador. Amb la col·laboració de l’empresa Digit Animal, Mas la Carrera ha desenvolupat un collar amb GPS que facilita la posició dels animals cada 30 minuts. El mateix sistema també detecta si algun animal surt del recinte delimitat o si és robat, si hi ha baixa activitat d’un animal, si la vaca està en zel o si es posa de part. Als vedells també se’ls fa el seguiment gràcies a un cròtal amb xip vinculat al GPS de la seva mare. Així se sap si estan junts i quina activitat té. També s’ha situat una bàscula en l’únic punt d’aigua del corral d’engreix dels vedells per a detectar l’augment de pes dels animals per a saber-ne la seva productivitat o vigilar la seva salut. Gràcies a aquesta innovació tecnològica s’aconsegueix reduir el temps destinat a la vigilància dels animals i s’obté dades que faciliten el seu seguiment de salut i benestar.

L'any 2015, l'enginyer Salvador Vergés, soci a l'explotació familiar Carrera d'en Bas, ja va guanyar el Premi PITA al jove emprenedor innovador.
 
Modalitat Jove Emprenedor Innovador
 
Guanyadora: Maria Costa Ferrer de l’Escairador – Berga (Berguedà)
Per la recuperació de varietats de cereals tradicionals i professionalització de l’antic ofici de l’escairador
 
L’Escairador és el primer centre professional d’escairat de cereals de Catalunya. Un antic molí recuperat on es separa la pell o pellofa del propi gra. Un procés imprescindible per a convertir els cereals en un aliment més apte al consum, ja que redueix el temps de cocció i facilita la seva digestió. L’escairat és la denominació que es dóna al Berguedà i comarques veïnes al procés que es realitza amb un molí de pedra que gira a baixa velocitat per a evitar l’augment de temperatura del gra i, així, preservar al màxim les propietats nutricionals i organolèptiques dels cereals.
 
L’Escairador treballa amb varietats de cereals tradicionals locals i de proximitat. Aquest projecte de Maria Costa Ferrer és doblement innovador perquè no només recupera un vell ofici sinó que també ha convertit una petita finca agrícola familiar en un projecte agroalimentari sostenible en tots els sentits: econòmicament viable, amb un procés de producció respectuós amb l’entorn, i en unes instal·lacions energèticament netes i eficients.
 
Finalista: Eduard Borràs Pujadas d’Hawo Fruits Spain S.L, –L’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp)
Pel seu model en la producció, comercialització i distribució de fruita i verdura ecològica
 
Els supermercats necessiten donar resposta a la creixent demanda de fruites i verdures ecològiques dels seus consumidors, però la normativa obliga als responsables de la venta final que no estiguin certificats en ecològic a comercialitzar-los envasats. Hawo Fruits soluciona aquesta situació no només oferint fruita i verdura certificada ecològica sinó també amb un embalatge molt atractiu i sostenible. De fet, treballa conjuntament amb les cadenes de distribució per a elaborar embalatges sostenibles i el més eficients i eficaços possibles per a fer arribar el producte fresc al consumidor final.
 
Hawo Fruits està inscrita al Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), i també compta amb el segell Global Gap, compleix amb les normes GMSP, i és una activitat certificada en BIOSUISSE (normativa ecològica de Suïssa), IFS FOOD, IFS Broker, i en DEMETER (agricultura biodinàmica), aquesta última es troba en procés de conversió.
 
VI edició del Premi Ruralapps
 
El jurat d’aquest Premi, presidit Carmel Mòdol, i constituït per representants del DARP i d’EURECAT, va examinar i seleccionar les candidatures guanyadores per a cadascuna de les modalitats del premi (professional del sector, i ciutadania), dotat amb 3.000 euros cadascuna, i, d'entre les 25 candidatures presentades en aquesta edició, 12 en la categoria professional i 13 en la de ciutadania, les candidatures premiades han estat:
 
En la modalitat de Ruralapps ciutadania
 
L’aplicació guanyadora ha estat GEPT: Gestió Emergències des del Punt de Trànsit, per a la gestió de recursos de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) en emergències causades per incendis forestals. Ideada per la Federació ADF Penedès Garraf, permet, entre altres funcions, facilitar les comunicacions dels voluntaris i garantir-ne la seva seguretat; tenir els voluntaris i els vehicles geocalitzats en cas d’emergència forestal; optimitzar el temps i els recursos; obtenir registres de les actuacions i alertar i preveure els relleus en funció del temps treballat i els efectius disponibles.
 
L’aplicació Shop app d’Agrofresc, desenvolupada per Agrofresc, productes de la llet SL, una botiga online que posa en contacte a agricultors i elaboradors amb botigues de proximitat, ha estat la finalista.
 
I en la modalitat de Ruralapps  professional:
 
Agricolum, d’Agricolum SL, ha estat la guanyadora. L’aplicació funciona com un quadern de camp en línia on els agricultors tenen tota la informació de l’explotació organitzada. Amb l’objectiu de millorar la traçabilitat i l’optimització de la palla, Agricolum posa a l’abast de l’usuari la localització en temps real i automàtic de les bales i eines per a la traçabilitat i la logística. D’altra banda, per a millorar la gestió de dejeccions ramaderes i complir amb les normatives vigents, l’aplicació ofereix, entre altres funcions, un sistema de planificació i de verificació de la fertilització realitzada; la geocalització i el coneixement dels tractaments duts a terme en els camps; la planificació de les activitats; la lectura automàtica del conductímetre, i la localització dels vehicles en temps real i històrics.
 
La finalista ha estat BrunApp, d’Atlantis IT S.L.U. per a la geolocalització i el control del bestiar que pastura lliurement per la muntanya.
 
Finalment, val a dir que el Dossier Tècnic és una publicació tècnica del DARP de caire monogràfic, escrita amb la col·laboració d’empreses, centres de recerca, universitats, tècnics de l’administració, i altres experts. Es tracta d’un instrument d’èxit de suport a la transferència tecnològica al sector, desenvolupat en base a la col·laboració d’experts, i donant resposta a les demandes del sector.