Reixach ofereix diàleg i col·laboració per al centre de residus de la Garrotxa

El primer ple de l'any del Consell Comarcal aborda, entre d'altres afers, la sentència del TSJC que anul·la dos aspectes significatius del Pla especial urbanístic de la planta de triatge a Sant Jaume de Llierca

El president del Consell Comarcal, Santi Reixach, durant el primer ple d'aquest 2020.
El president del Consell Comarcal, Santi Reixach, durant el primer ple d'aquest 2020. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
03 de febrer del 2020
Actualitzat a les 7:57h
En l’apartat de precs i preguntes del ple del Consell Comarcal de la Garrotxa d'aquest dijous, els portaveus dels grups van plantejar diverses qüestions a la presidència, coincidint tots ells en la recent publicació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en relació al Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa, que falla parcialment a favor de l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca i els naturalistes (ANG) i l'anul·la només si es preveu fer-lo en sòl de protecció especial i es contemplin uns accessos de 7 m d'amplada.

Lluís Riera, portaveu de la CUP, va demanar al president una reunió amb assistència de tècnics del Consell Comarcal per a valorar l’abast de la sentència i explorar possibles acords i ubicacions. Per la seva banda, el portaveu del PSC, Josep Guix, va continuar reclamant la necessitat de tenir un centre de gestió de residus a la comarca, i va pregar celeritat als responsables a arribar a acords per a posar en funcionament aquesta infraestructura. Per últim, Miquel Reverter, d’ERC, va apel·lar a la necessitat de treballar conjuntament per a evitar el sobrecost que suposaria per a la ciutadania de la Garrotxa no tenir aquesta infraestructura de gestió de residus.

El president del Consell Comarcal, Santi Reixach, va respondre als portaveus manifestant la seva satisfacció per la sentència, ja que, segons ell, valida la competència de l'ens, la correcció en tot el procediment seguit fins a l’aprovació del Pla especial i reconeix la no existència de desviació de poder. Reixach va assenyalar que no disposar d’una infraestructura d’aquestes característiques és un problema de tots els municipis de la comarca i entre tots s’ha de trobar una solució. El president va oferir als portaveus diàleg i col·laboració total per part del Consell Comarcal.
 

La Sala de Plens del Consell Comarcal de la Garrotxa. Foto: Martí Albesa.


Acords del primer ple de l'any

Entre els punts tractats en aquest primer ple de l'any destaquen l’aprovació de les transferències econòmiques al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, al Consorci de l’Alta Garrotxa i al Consorci Dinàmig, corresponents a l’any 2020. Es tracta del finançament que el Consell Comarcal rep d’altres administracions i que destina al funcionament d’aquests organismes consorciats per al seu exercici anual.

En l’àmbit del Medi Ambient, la Salut Pública i les Emergències es va aprovar per unanimitat el conveni de delegació de l’exercici de la competència municipal del servei públic de recollida i custòdia d’animals domèstics amb els ajuntaments de Mieres, Sant Joan les Fonts, la Vall de Bianya, Tortellà, Sant Ferriol, Beuda, les Planes d’Hostoles, Besalú, la Vall d’en Bas i Olot, a favor del Consell Comarcal de la Garrotxa. Es tracta d’una delegació que els ajuntaments realitzen a favor del Consell Comarcal des de l’any 2002, i que l’ens comarcal presta mitjançant les instal·lacions pròpies i el servei concertat a favor de l’associació protectora d’animals Terra Viva.

A l’apartat de Territori, el conseller titular, Jordi Güell, va explicar el punt relatiu a l’aprovació de l’addenda de pròrroga de conveni de col·laboració i d’encàrrec de gestions entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i el Consell Comarcal de la Garrotxa relatiu a l’Oficina d’Habitatge de la comarca per a l’any 2020. Els grups van aprovar aquest punt per unanimitat, fent especial èmfasi en la necessitat de treballar conjuntament per solucionar els problemes d’habitatge a la comarca. Güell va aprofitar per fer un resum de les actuacions de l’Oficina d’Habitatge de la Garrotxa durant l’any 2019: 2.183 consultes; tramitació de 283 cèdules d’habitabilitat i 19 avaluacions tècniques.

Finalment, entre altres punts, es va aprovar, també per unanimitat, deixar sense efecte diversos encàrrecs de gestió entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i els ajuntaments de Mieres, Santa Pau i Les Planes d’Hostoles. Es tracta de convenis que aquests ajuntaments van subscriure amb l’ens comarcal per avançar en la redacció de projectes turístics i de valorització del territori, en previsió a l’atorgament d’un pla FEDER per a la Garrotxa. Atorgat aquest pla a favor de la comarca, els convenis queden sense efecte i passen a incloure’s i finançar-se a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

L’estat del projecte de la Via Verda de Santa Pau a Olot també va ser un tema comentat en aquesta fase final del ple, a pregunta del conseller Guix. Pep Companys, alcalde de Santa Pau, va explicar als assistents que l’obra de la Via Verda a Santa Pau està a punt de finalitzar i va mostrar la seva satisfacció per poder tancar aquesta via de comunicació per al municipi. Per la seva part, el conseller Jordi Güell va explicar que l’Ajuntament d’Olot està treballant en el tram Santa Pau – Olot, i que en aquests moments ja hi ha una empresa redactant el projecte i fent treball de camp per analitzar les diverses alternatives de traçat i poder decidir el definitiu.

El temporal Glòria que va afectar a la Garrotxa la setmana passada també va ser un tema que va centrar la darrera part de la sessió plenària. Tots els grups van acordar interposar, a través del Consell Comarcal de la Garrotxa, una queixa formal a Endesa per posar de manifest el descontent pels talls d’electricitat que va patir la comarca la setmana passada i la manca d’atenció rebuda per part de la companyia elèctrica en moments on molt usuaris no disposaven de subministrament. Finalment, tots els portaveus van coincidir en felicitar als cossos d’emergències de la comarca per la gestió del temporal i la seguretat pública.
 
Arxivat a