Torna la Fira de Farro, amb tastets i tallers com a activitats estel·lars

Consulteu el programa d'actes

Presentació de la Fira del Farro
Presentació de la Fira del Farro | Martí Albesa
NacióGarrotxa
31 de gener del 2020
Actualitzat a la 13:04h
El farro és un dels plats tradicionals de la cuina garrotxina que aprofita el brou bufat per bullir la farina blanca de blat de moro. La Vall de Bianya és encara un territori on es conrea aquest cereal. La història del farro està molt relacionada amb el municipi. Una prova és l’existència d’una vintena de molins fariners, la majoria dels quals en un moment o altre van moldre farina de blat de moro per a la seva subsistència de la gent.

L’Ajuntament de la Vall de Bianya vol recuperar aquest plat tradicional, i per això des del 2008 s’organitza una fira dedicada exclusivament a la seva promoció, la Fira del Farro de la Vall de Bianya, que té lloc el primer cap de setmana de febrer. La persona encarregada de fer el disseny del cartell de la fira és obra de l’artista Quim Domene.

Fa uns dies, en la presentació de la fira d'enguany, Santi Reixach, alcalde de la Vall de Bianya, es va mostrar orgullós de la consolidació de la iniciativa i sobretot per la gran implicació de tots els veïns.

Tot seguit, l’artista Quim Domene va desvetllar la imatge del nou cartell. Domene és autor del cartell de la fira des de la primera edició sempre s’ha caracteritzat per la representació del farro amb diferents temàtiques i estils molt característics de la seva obra.

A continuació, el coordinador de la fira, David Darné va explicar les diferents activitats i novetats d’aquesta 13a edició, que segueix una estructura similar a les anteriors però com cada any introdueix noves activitats i propostes.
 

Presentació de la Fira del Farro. Foto: Martí Albesa

 

Fira del Farro, a la Vall de Bianya Foto: Martí Albesa


Les diferents activitats per aquesta 13a edició es van iniciar el dissabte 25 de gener a la plaça Mercat d’Olot amb l’acompanyament de la Colla Gegantera de la Vall de Bianya, on es va portar a terme un acte de presentació i degustació de farro. Aquest dissabte 1 de febrer, al mercat setmanal de la Canya, durant el matí, també es farà un acte de presentació amb un tastet de farro.

La inauguració de la fira anirà a càrrec de l’alcalde Santi Reixach, el dissabte 1 de febrer a les 18:30h de la tarda, a la sala de plens, i tot seguit, xerrada de l’equip d’arquitectes RCR, i el projecte de la vila.

Després de l’èxit i gran acceptació del sopar-tastet en les anteriors edicions, es repetirà una vegada més, al Centre Cívic gràcies a la col·laboració de tots els restaurants i artesans del municipi que han preparat diferents i que començarà a les 20h i s’allargarà fins a les 23:30h. El sistema de funcionament serà molt senzill, a l’entrada, prèvia reserva, es recolliran els tiquets al preu de 20€euros i dins l’espai gastronòmic tothom podrà degustar cada un dels tastets que els restaurant i artesans hauran preparat (1 tiquet = 1 degustació). Les places disponibles són 300 i s’haurà de reservar trucant al telèfon de l’Ajuntament de la Vall de Bianya 972 29 09 33.

El diumenge, 2 de febrer, es portaran a terme la majoria d’activitats, amb les exhibicions de feines del camps, taller de cuina pels més petits a l’espai gastronòmic, més de 40 parades de productes artesans, zona d’esmorzar i degustació de farro, passejades en burro i trenet turístic.

Durant el matí, la Colla Gegantera del municipi i el gegant romà Farrus Tremendus acompanyats pels cabeçuts Sidro i Margarida i els gegantons de la Canya, faran dos cercaviles per l’espai firal.

A les 12:30h, es farà el tradicional reconeixement i es lliurarà el títol honorífic de padrí i padrina de la Fira del Farro de la Vall de Bianya, a dos persones relacionades amb la història de la vall.

Durant el mati també s’obrirà la sala expositiva d’eines del camp en miniatura, que
es podrà visitar durant tot el matí.
 

Programa de la fira. Foto: Aj. Vall de Bianya