La Vall d'en Bas valora en més de 300.000 euros els danys de Gloria

L'Ajuntament fa un exhaustiu report que inclou esllavissades a Sant Privat i a Pocafarina, la inundació al camp de futbol dels Hostalets i danys en cinc ponts del municipi

Un dels guals que va caldrà prohibir al trànsit, a Joanetes, a la Vall d'en Bas, durant la llevantada.
Un dels guals que va caldrà prohibir al trànsit, a Joanetes, a la Vall d'en Bas, durant la llevantada. | @ajuntamentbas.
NacióGarrotxa
30 de gener del 2020
Actualitzat a les 8:41h
Pocs dies després del pas del temporal Glòria pel municipi, l’Ajuntament de la Vall d’en Bas ha redactat un exhaustiu report d’un centenar de pàgines on es detallen els danys ocasionats, que s’han quantificat en 332.851,61€ i inclouen esllavissades a les carreteres de Sant Privat i de Pocadarina, la inundació al camp de futbol dels Hostalets d’en Bas, i els danys als ponts del Toronell, del Molí de l’Aubert, de Can Benet, de la Pomareda i de Toralles.

El Gloria va arribar a la Vall el dimarts 21 de gener en forma de neu i talls de llum i va obligar, entre d’altres, a endarrerir l’horari d’obertura de l’escola, el parvulari i la llar d’infants. Els dos dies següents, 22 i 23, la borrasca va deixar precipitacions molt importants que van causar caigudes d’arbres, esllavissades i desbordaments de ponts i passallissos, a més de la suspensió de l’activitat educativa.

Es va haver d’actuar amb rapidesa i es van tancar molts accessos per a garantir la seguretat de les persones. En aquest sentit cal destacar la gran feina duta a terme pel servei de la brigada municipal, la coordinació amb el Consell Comarcal de la Garrotxa i el SIGMA, que van centralitzar esforços, i els Mossos, amatents en tot moment a qualsevol eventualitat que es pogués presentar.

El divendres, un cop havia tornat la normalitat, des de l’Ajuntament i en col·laboració amb la brigada i els Mossos es va fer una inspecció de les zones afectades per a determinar-ne les afectacions.

A banda dels desperfectes esmentats –produïts en gran mesura pels desbordament del Fluvià i els seus afluents–, també, cal remarcar un seguit de danys col·laterals provocats pel temporal i que han causat importants molèsties als veïns de la Vall, com ara talls en el subministrament elèctric per part de la companyia Endesa i que en algun cas han suposat fins a sis dies sense llum en una casa; talls en el subministrament d’aigua a causa dels talls elèctrics i que es van resoldre en un espai de temps més curt i problemes amb les telecomunicacions, és a dir, amb els telèfons fixos i mòbils i Internet.

En el cas dels talls elèctrics, s’ha posat a disposició dels habitants de la Vall un formulari de reclamació, que podran trobar tant a l’Ajuntament com a l’Oficina de Consum de la Garrotxa, perquè puguin exercir els seus drets.

El temporal ha posat de manifest que les lleres dels rius són "brutes", segons el Consistori, i això en algun moment ha suposat un risc perquè s'obstruïa el pas de l’aigua en moments en que el cabal era abundant. També, cal posar en valor la resposta ciutadana que, en general, ha respectat els senyals i, fruit d’una intensa campanya d’informació, ha seguit les recomanacions que en tot moment oferia l’Ajuntament.

Afortunadament, no s’ha hagut de lamentar pèrdues humanes ni materials, amb què, en comparació amb altres zones del territori català, el pas del temporal per la Vall ha estat molt menys devastador.