L'Ajuntament adjudica els lots per a començar a fer l'Espai Cràter en 15 mesos

Constructora del Cardoner per a l'edifici, Indissoluble per al projecte museogràfic i Colomer Rifà per a la direcció d'execució són les empreses beneficiades amb una despesa enguany de 3 MEUR

El ple de l'Ajuntament d'Olot ha començat puntualment a les sis de la tarda.
El ple de l'Ajuntament d'Olot ha començat puntualment a les sis de la tarda. | Martí Albesa.
23 de gener del 2020
Actualitzat el 24 de gener a les 9:16h
Recta final per a l'inici de les obres de l'Espai Cràter d'Olot, el projecte museogràfic del vulcanisme garrotxí: el primer ple ordinari de l'Ajuntament d'Olot d'enguany, que s'ha celebrat aquesta tarda de dijous, ha aprovat amb els vots a favor de JuntsxCat i del PSC Olot –i els contraris d'ERC i la CUP– l'adjudicació dels tres lots necessaris perquè sigui una realitat l'any 2021: la construcció de l’edifici i la urbanització a l'empresa Constructora del Cardoner; el projecte museogràfic, a l'empresa Indissoluble; i, la direcció, coordinació de seguretat i qualitat de l’obra a Colomer-Rifà, amb un cost, aquest 2020, d'uns tres milions d'euros (2.958.100 euros, IV inclòs).

Durant el debat d'aquests tres punts de l'ordre del dia, que s'han resolt en una sola votació, els diversos grups municipals han expressat un cop més la seva posició. Així, Lluis Riera (CUP) Riera (CUP) ha dit que no es volem fer pesat pel que fa a l’Espai Cràter, però sí que creien important que  cal una revisió de l’espai museístic, però no pas un espai nou, que no neix de cap demanda social, sinó que respon a un interès turístic. "Tampoc queda clar què es farà a l’antic espai, a l’actual Museu dels Volcans del Parc Nou", ha reblat el regidor cupaire.
 

Josep Guix durant una de les intervencions al ple. Foto: Martí Albesa.


Per la seva banda, Josep Guix (PSC), ha tornat a mostrar el seu acord amb l’Espai Cràter però ha insistit que cal fer un seguiment en relació a la qualitat, tenint en compte que es tracta d’un edifici soterrat i caldria mirar de resoldre els problemes que hi podrà haver a nivell de mobilitat en els carrers pròxim durant l’any llarg que duraran les obres. Quant al projecte museístic "potser cal donar més importància a la humanització de la zona volcànica de la Garrotxa, que és molt important" (activitat, agrària, forestal ramaderia, fauna, flora…)", ha afegit el portaveu socialista. "Ens agradaria formar part d’una possible comissió de seguiment de les obres, com ja es va fer amb el Firal", ha suggerit Guix.

Pep Quintana (ERC) ha dit que avui "aprovem els plecs de les diverses parts de l’equipament i valorem la feina feta pels tècnics quant a la transparència…, però la nostra postura pel que fa a l’Espai és clara i hi votarem en contra". Per als republicans olotins "és un error, no té un model turístic definit i la ubicació no és adequada".
 

Pep Quintana, d'ERC, també ha intervingut al ple en dues ocasions. Foto: Martí Albesa.


El batlle, Pep Berga, ha respost a Josep Guix que encara no s’ha decidit què es farà a la Torre Castanys, on actualment hi ha el Museu del Volcans, "però ja tenim diverses idees que compartirem amb els grups municipals". "Aquest moment arribarà força abans que es posi en marxa l’equipament", ha promès el batlle. "Em comprometo a formar aquesta comissió de seguiment a la qual tots els grups hi estaran convidats". A Pep Quintana, el batlle li ha respost que tot i ser un projecte "que no els agrada, estic segur que tenen ganes que surti tan bé com sigui possible i hi podran fer les aportacions que creguin".

S'aprova el conveni per al Mobile Week Olot 2020

El ple també ha aprovat la signatura del conveni i els annexos amb la Fundació Barcelona Mobile World Capital Foundation en el marc de l’esdeveniment Mobile Week Olot 2020, que tindrà lloc a la capital de la Garrotxa del 18 al 20 de febrer. De fet, Un total de 15 ciutats, entre elles Olot, participarà de la Mobile Week Catalunya 2020, després de la convocatòria feta per Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) i la Generalitat per sumar-se a la segona edició d’aquesta iniciativa.

L’Ajuntament d’Olot ha promogut la candidatura que compta amb la implicació d’altres institucions, empreses i entitats. La programació del Mobile Week Olot 2020 s’iniciarà el dimarts 18 de febrer i finalitzarà el dijous 20. Diferents espais de la ciutat acolliran l’esdeveniment que se centrarà en l’educació, la innovació, la sostenibilitat com a eixos principals.   
 

Agustí Arbós, de JxCat, serà l'interlocutor amb la Fundació Barcelona Mobile World Capital Foundation. Foto: Martí Albesa.


Agustí Arbós, regidor d’Innovació i Tecnologia de l’Ajuntament d’Olot, serà l'interlocutor amb la Fundació Barcelona Mobile World Capital Foundation dins de la Mobile Week Olot 2020.

El conveni tira endavant amb els vots de JxCat i el PSC i l'abstenció d'ERC i la CUP. Tots els grups polítics a l'oposició han estat crítics amb el fet que es disposa de poca nformació sobre les activitats que es faran en el Mobile Week Olot 2020, les entitats que hi participen i quin cost té per al consistori. Agustí Arbós, en nom de l'equip de govern, ha dit que el cost per a l'Ajuntament no depassarà dels 4.000 euros i ha aprofitat per a parlar del nou web municipal –a requesta de Pep Quintana (ERC), que s'ha mostrat sorprès que se signi aquest conveni i l'actual web municipal no estigui a l'alçada. Arbós ha dit que el nou web és una prioritat i "els avanço que ja està a punt a nivell informàtic i resta molt poc cosa a nivell de continguts… Quan ho tinguem a punt els l'ensenyaré perquè puguin fer les aportacions".

Moció de rebuig a les resolucions de la JEC contra Torra i Junqueras

El ple també ha aprovat –amb l'única abstenció del PSC– una moció de rebuig a les resolucions contra el president Quim Torras i l'eurodiputat Oriol Junqueras perpretades per la Junta Electoral Central per  desposseir-los des seus drets democràtics.

Marina Alegre, per part del PSC, ha dit que estaven d'acord que la JEC no és competent per a prende aquestes decisions quan el procés electoral ja està tancat. S'ha mostrat d'acord amb els dos primers punts i en el punt que parla sobre trobar una solució política, tot qie finalment s'han abstingut, ja que no són partidaris del dret d'autodeterminació, ni de la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, que s'incloïen en la mateixa moció.
 

Adriana Roca –al costat de Lluís Riera– ha presentat la moció de la CUP sobre el Pla d'habitatge. Foto: Martí Albesa.


Actualització del Pla d'habitatge d'Olot

També s'ha aprovat, aquest cop per unanimitat, una moció presentada per Adriana Roca (CUP) –molt ben elaborada i presentada, segons el regidor JAume Mir (PSC)– sobre la necessitat d'actualitzar el Pla d'habitatge d'Olot (PLH). La moció insta a convocar una reunió de coordinació de grups a fi de conèixer, per part dels equips tècnics de l’Ajuntament i de l’Oficina Local d’Habitatge, el grau d’execució del PLH 2010/2016, i a fi d’establir també un calendari de treball per a la seva actualització o, si es cregués necessària, la nova redacció.

Igualment, entre d'altres propostes, que en el calendari de treball també s’hi inclogui la convocatòria de la Taula local d’habitatge, en la qual participen tots els sectors socials implicats en l’habitatge a la nostra ciutat, a fi de fer-li arribar la valoració del PLH 2010/16 i demanar-los de conèixer les seves aportacions de cara al nou PLH.

En nom de l'equip de govern, Jordi Güell ha dit que el PLH "es desenvolupa més lentament del que ens agradaria: hi ha 11 expedients oberts (5 són de Bankia i els altres són d'altres entitats financeres i grans tenidors). D'aquests 5 se n'ha obert expedient previ, però no se n'ha incoat cap". Segons el regidor de JxCAt, la primera reacció d'aquests tenidors ha estat de "llençar-nos tota la cavalleria per sobre a l'Ajuntament". Güell creu que se n'haurà de parlar a la Taula d'Habitatge per manera de cercar una estratègia paral·lela que no se'ns mengi els pocs recursos que tenim. Podem estar dos, tres, quatre anys per a obtenir uns resultats incerts. Però, també, podem jugar amb la pastanaga i si no és efectiva podem anar amb el pal. És en aquest fòrum que caldrà revisar l'estratègia del programa d'inspeccions".
 

El batlle, Pep Berga, ha agraït els professional que han treballat a la ciutat durant aquests quatre dies de llevantada. Foto: Martí Albesa.


A l'inici del ple, que en aquesta ocasió ha durat, una hora i quaranta-dos minuts, el batlle, Pep Berga, ha mostrat el seu agraïment i suport a totes les persones, entitats i organismes que han ajudat de forma molt professional (policia municipal, sanitaris, protecció civil, escoles, etc.) perquè la llevantada, el temporal Glòria, no se sortís de mare a Olot. Un agraïment al qual s'han sumat la resta de forces polítiques, tot matisant, en algun cas –com ha fet Anna Barnadas (ERC)–, que potser caldria reservar alguna partida pressupostària anual a  revisar i millorar els punts en què el Fluvià es pot desbordar més fàcilment.





















 
Arxivat a