L'Arxiu Comarcal mostra documents de l’Associació de Música d’Olot

La Vitrina del Trimestre, fins el 28 de febrer, exposa programes, cartells, documents i fotografies de l'entitat, que fa cent any que va néixer

Els documents de l'Associació de Música d'Olot es poden veure a l'Arxiu Comarcal.
Els documents de l'Associació de Música d'Olot es poden veure a l'Arxiu Comarcal. | @acgarrotxa.
NacióGarrotxa
23 de gener del 2020
Actualitzat a les 10:36h
Amb motiu del centenari de la creació de la primera Associació de Música d’Olot, l’any 1920, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa dedica la Vitrina del Trimestre a aquesta entitat. Es podrà veure del 15 de gener al 28 de febrer.

L’Associació de Música d’Olot va ser creada amb la finalitat de fomentar el gust musical a la ciutat i oferir una programació regular de música selecta. Les figures més destacades de l’associació van ser Jaume Tenas Subiràs (Olot, 1889-1951), que menava el dia a dia de l’entitat, i l’activista cultural Raimond Vayreda Casabó (Olot, 1892-1938), ben relacionat amb el món cultural de Barcelona, on residia temporalment. El primer concert, a cura del Quartet Renaixement, va tenir lloc l’1 de setembre de 1920 al Teatre Principal d’Olot.

L’Associació de Música va prendre un notable impuls a partir del mes de febrer de 1923, quan es va adherir a la Lliga Nacional d’Associacions de Música, fundada per la Mancomunitat de Catalunya un any abans, que permetia que destacats intèrprets europeus del moment visitessin el nostre país perquè tenien unes quantes actuacions assegurades.

La major part dels concerts es van celebrar al Teatre Principal, i en alguna ocasió, per qüestions d’aforament, al cinema Ideal Park. Normalment, eren protagonitzats per solistes o formacions de música de cambra (sovint de l’Europa central i de l’est), però també hi van actuar formacions més nombroses, com l’Orquestra Simfònica de Madrid (1923 i 1932), l’Orquestra Pau Casals de Barcelona (1925), el Cor Smetana de Praga (1929) o l’Òpera Russa de París (1931).

La Guerra Civil va interrompre la vida de l’associació, que l’any 1935 presentava alguns símptomes de crisi.

A la Vitrina es poden veure programes i cartells de l’entitat, documents i fotografies, com la que Pau Casals va dedicar a l’associació després de la seva actuació al Teatre Principal l’any 1925.
 
Arxivat a