Matí sense escoles a la Garrotxa mentre afluixa el temporal Glòria

El Fluvià minva de cabal i hi ha arbres caiguts i esllavissades que han afectat la GI-524 a Santa Pau i Mieres, la N-260z a Castellfollit i la GIV-5232 a Tortellà i la carretera de Joanetes cap al coll de Bracons

Un dels guals tallats a Joanetes, a la Vall d'en Bas, aquesta passada nit.
Un dels guals tallats a Joanetes, a la Vall d'en Bas, aquesta passada nit. | @ajuntamentbas.
23 de gener del 2020
Actualitzat a les 14:46h
Tot i que el temporal Glòria aquesta passada nit no ha complert del tot la previsió de més fortes pluges, la Garrotxa avui es lleva amb l'anunci que la majoria d'escoles, per prevenció, no hi obriran, tal com van anunciar ahir a última hora –tot seguint les recomanacions del Departament d'Educació i el CECAT– diversos ajuntaments: Olot, Besalú, la Vall d'en Bas, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca, les Preses, Sant Feliu de Pallerols, les Planes d'Hostoles, Santa Pau, Sant Jaume i Riudaura.

D'altra banda, tot i la minva de cabal del Fluvià, durant la nit de dimecres han caigut diversos arbres i s'han produït algunes esllavissades que afecten les carreteres GI-524 a Santa Pau i Mieres,  la N-260z a Castellfollit i la GIV-5232 a Tortellà. També, a la Vall d'en Bas s'ha tancat els passos de comunicació a Can Trona (Joanetes) per Cal Pipaire i l'Alberg, mentre pels ponts de Verntallat i dels Hostalets d'en Bas s'hi pot circular sense problemes. A Olot, la situació és a hores d'ara de normalitat, amb vigilància permanent.
 

L'Ajuntament de Santa Pau ja ha retirat els arbres que impedien el pas en diverses carreteres. Foto: @ajsantapau.


A Santa Pau l'Ajuntament ha informat que els arbres caiguts a la GI-524 a l'alçada de l'aparcament del volcà Santa Margarida (km 6,5) i l'arbre caigut a la zona de Colitzar en direcció a Mieres (km 15,5), ja s'han pogut retirar, per bé que recomanen precaució per les esllavissades en aquestes zones.

També, a Sant Privat d'en Bas la brigada municipal de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas ha hagut d'actuar per a retirar arbres caiguts a la carretera a l'entrada del poble, just damunt el riu Gurn, que baixa amb molta força cap al Fluvià, com es pot veure en aquesta fotografia:
 

La brigada retira la vegetació caiguda a la carretera a l'entrada de Sant Privat d'en Bas. Foto: @ajuntamentbas.


Igualment, a la Vall d'en Bas s'ha produït una grossa esllavissada a la carretera de Joanetes cap al Coll de Bracons i Sant Vicenç de Torelló (Osona), la GIV-5273, en què ja treballen tècnics de la Diputació de Girona per a alliberar la calçada al més aviat possible.

 

Tècnics de la Diputació de Girona a la carretera que puja de Joanetes al coll de Bracons. Foto: @ajuntamentbas.


El riu Fluvià ha baixat el cabal fins als 86,5 m3/s, lluny dels quasi 126 m3/s a què va arribar ahir al matí. Igualment, durant la nit passada no ha plogut tant com es preveia, tot i que han caigut entre 30 i 50 litres de mitjana a tota la comarca. Mentre a Olot la pluja acumulada, durant aquest episodi des de dilluns, arriba ja als 327 litres, a la Vall d'en Bas en suma 318, una gran massa d'aigua, encara més si es té en compte que en tot l'any passat (2019) es van recollir 699 litres.

Des de les administracions municipals es prega a tothom de no relaxar-se ni baixar la guàrdia, ja que el temporal no afluixarà del tot fins ben entrat el vespre d'avui.