VÍDEOS El Fluvià es desborda a la Vall d'en Bas i perilla de fer-ho també a Olot

El Departament d'Educació, d'acord amb el CECAT, acorda la suspensió de l'activitat escolar aquest dijous a les comarques gironines, inclosa la Garrotxa

El Fluvià al pont de Verntallat, a Sant Privat d'en Bas, amb l'escola al fons.
El Fluvià al pont de Verntallat, a Sant Privat d'en Bas, amb l'escola al fons. | Cedida.
22 de gener del 2020
Actualitzat a les 18:45h

La Vall d'en Bas aquest matí, vora la carretera de les Preses. Foto: Maria Aulina | Guillem Matilló.


Les intenses pluges de la llevantada que assota el país des d'aquest dilluns, el temporal Glòria, ha comportat el desbordament, aquesta matinada, del riu Fluvià a la Vall d'en Bas i diversos problemes de mobilitat arreu de la comarca, com els túnels de Bracons on durant el matí no s'hi podia circular en cap sentit per una esllavissada, tot i que ja s'ha restablert el trànsit. De fet, en aquesta zona de la Garrotxa s'hi han acumulat des de dilluns 253 litres per metre quadrat.

A darrera hora d'aquest dimarts el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb el CECAT (Centre Coordinació Operativa de Catalunya) ha acorda la suspensio de l'activitat escolar a la demarcació de Girona, inclosa tota la Garrotxa. El Consell Comarcal, per tant, suspèn el transport escolar per a demà i no obrirà cap centre educatiu de la comarca.

En aquest vídeo podeu veure el Fluvià i el Gurn en diversos ponts, passeres, guals i passallissos de la Vall d'en Bas:



Segons que ha confirmat l'Ajuntament d'aquest extens municipi –conformat per set pobles– el riu, que neix al terme dels Hostalets d'en Bas, ha vessat en diversos dels passos que en recorren el territori i en un d'ells ha calgut rescatar una persona que havia fet cas omís de les cintes de prohibició del pas que just ahir van desplegar els serveis tècnics del Consistori. El pas de Sant Privat a les Preses pel pont de Verntallat ha estat restablert a migdia, però és possible que es talli davant l'anuncia de més pluges que poden fer créixer més el riu Fluvià en aquest punt.

El batlle, Lluís Amat, ha dit que "el Fluvià està desbordat en tots els seus passos" i l'Ajuntament ha decidit suspendre les classes a l'Escola Verntallat. El transport escolar de secundària funcionarà només des de Sant Esteve d'en Bas i com que la resta de passos està molt complicada, circular-hi és un risc i s'ha suspès aquest servei.

A la població de la Pinya no hi havia llum des d'ahir, dimarts. Des de l'Ajuntament s'han fet constants trucades a Endesa que informaven que hi estavenn treballant i finalment, cap a dos quarts de dues s'ha restablert el subministrament (inclòs el de l'aigua de boca, que ha resolt el propi Ajuntament).

També, els túnels de Bracons s'han tancat de forma intermitent per una esllavissada, per bé que s'han reobert amb restriccions en el dos sentits per precaució. Igualment, es recomana circular amb molta precaució per la N-260 a Bianya. L'accés a l'A-26 a Montagut s'ha inundat i la carretera de la parcel·lària és tota ella un bassal d'aigua. Al municipi de Santa Pau s'han produït esllavissades a la GI-524 als punt km 7 i 12. Igualment, s'han anul·lat les rutes escolar de les Planes d’Hostoles, Sant Aniol-Les Planes i Oix-Montagut.

Preocupació a Olot

D'altra banda, a la capital de la Garrotxa, el Fluvià perilla de desbordar-se, tal com ja ha informat Protecció Civil: El punt de desbordament del riu a Olot es pot veure en aquest vídeo:
Arxivat a