La Garrotxa es lleva sense llum en ple temporal Glòria

El subministrament torna a poc a poc i mentre a Olot funciona el transport escolar i el públic per Banyoles i Amer –els túnels de Bracons han patit restriccions– les escoles de la Vall d'en Bas obren amb serveis mínims

La plana de la Vall d'en Bas, a Sant Privat, ben enfarinada aquest matí.
La plana de la Vall d'en Bas, a Sant Privat, ben enfarinada aquest matí. | Foto: Xavier Borràs.
21 de gener del 2020
Actualitzat a les 10:58h
La llevantada que va començar ahir ha tingut conseqüències a la Garrotxa i a la majoria de les comarques gironines. Des de quarts de set del matí s'ha tallat el subministrament elèctric per causa d'una avaria en una torre de la MAT a Sant Hilari Sacalm, que ha caigut, segons ha confirmat a NacióGarrotxa el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon.

Per bé que a la capital, Olot, el subministrament no s'ha tallat del tot per als abonats de Bassols Energia, a la resta de la comarca, Endesa el retorna amb comptagotes en algunes poblacions, com a la Vall d'en Bas. Segons informa l'Ajuntament d'aquest extens municipi, a les deu del matí garanteixen serveis mínims als tres centres educatius de la Vall i, si no hi ha novetats, hi haurà servei de transport escolar a la tarda. A les Preses també han decidit tancar les escoles ja que Red Eléctrica no garanteix el subministrament continuat i seria un risc obrir-les i de cop sobte restar sense calefacció ni llum, segons informa l'Ajuntament.

Tot i que es pot circular amb precaució, els túnels de Bracons en direcció a Barcelona han estat tancats pels Mossos ben d'hora: no s'hi deixava passar camions de més de 12 tones ni vehicles que no duguessin cadenes davant el risc d'embussar la via, amb què la majoria giraven cua a la rotonda del polígon La Serra. Tanmateix, a dos quarts de deu s'ha restablert el trànsit i ja s'hi pot passar.

A hores d'ara continua plovent a la comarca i es pot veure neu, especialment a la Vall d'en Bas, en alçades superiors als 400 metres, on el gruix no depassa els 5 cm, mentre ja s'acumula una quarantena de litres de pluja. Els rius, com el Gurn o el Fluvià, baixen amb força moderada, però, de moment, no perillen de desbordar-se, tot i que a Olot, per precaució, s'ha tancat algunes passeres.