Neix E-Garrotxa, el nou moviment social ecologista que s'oposa a les variants

El pròxim 26 de gener ha convocat una caminada circular des de les Fonts de Sant Roc d'Olot a Sant Valentí de La Pinya, on es llegirà un manifest que reclama l’adequació ecològica de la comarca

En aquest punt, sobre l'Escola Verntallat, a la Vall d'en Bas, es faria el fals túnel de la variant.
En aquest punt, sobre l'Escola Verntallat, a la Vall d'en Bas, es faria el fals túnel de la variant. | Xavier Borràs.
20 de gener del 2020
Actualitzat el 21 de gener a la 13:08h
Coincidint amb la publicació dels estudis informatiu i d'impacte ambiental de la dita "variant de Les Preses" –que afecta bàsicament el territori de la Vall d'en Bas– feta aquesta passada setmana pel Departament de Territori i Sostenibilitat, ha sorgit E-Garrotxa, un nou moviment social ecologista, independent d’organitzacions polítiques o entitats relacionades, "obert, transversal, compromès, propositiu i crític", per a reclamar l’adequació ecològica de la comarca de la Garrotxa.

E-Garrotxa, que impulsen vells coneguts del naturalisme i ecologisme garrotxí (com Joan Naspleda, Joan Vilanova i Sergi Batlle– es presentarà públicament a la comarca durant la caminada popular convocada aquest diumenge vinent, 26 de gener, a les 10 h del matí, a les Fonts de Sant Roc, en el transcurs de la qual es llegira el manifest "No són variants, és una carretera de llarg recorregut". La ruta serà circular: s’iniciarà a les Fonts de Sant Roc, passarà per la Muntanya Pelada, i arribarà a Sant Valentí de La Pinya, des d’on hi ha bones vistes del paisatge d’Olot i La Vall d’en Bas. A dalt, a Sant Valentí, a migdia (les 12 h), es llegirà el manifest d'E-Garrotxa. La tornada serà pel corriol que baixa fins al Molí del Collell i, passant pel camí que voreja el riu Fluvià als Tussols, s’arribarà de nou a les Fonts de Sant Roc a 2/4 de 2, on es repetirà la lectura del manifest.

En aquest manifest, que encara està sotmès a l'escrutini de les aportacions i suggeriments que s'hi vulgui fer, els promotors volen reclamar l’adequació ecològica de la comarca de la Garrotxa i passar de les proclames als fets, amb un augment de la qualitat de vida i la minva dels impactes que es generen al nostre entorn i, també, els que s'externalitza a la resta de territoris.

El manifest que es farà públic diumenge i assenyala diverses contradiccions, com el fet que a nivell públic de les administracions se sigui favorable a la sostenibilitat, l’estalvi energètic, l’eficiència dels recursos, la transició energètica, la resiliència territorial, l’emergència climàtica, etc., i, per contra, "veiem com, per exemple, la recollida selectiva de deixalles encara està lluny de ser un èxit, i el transport lligat a la indústria i el trànsit de vehicles augmenta i congestiona les vies i carrers de la ciutat d’Olot".

Els ecologistes garrotxins afirmen que vivim una contradicció "que ens obliga a replantejar profundament quina comarca volem, quin país volem. Ens trobem en una cruïlla decisiva que marcarà el desenvolupament del nostre territori i, de retruc, el de la nostra societat". En aquests sentit, assenyalen, com a exemple, el fet que els veïns de l'avinguda Sant Jordi d’Olot, reclamin la pacificació del trànsit, però, exigeixen l’execució d’una infraestructura –les variants d'Olot i les Preses– que el traslladi cap a un altre indret. "És a dir –expliquen–, amb aquestes reclames no posen en el primer pla de les exigències la resolució del problema de fons, sinó que intenten allunyar-lo del costat de casa, obviant que això en pot originar de nous i pitjors. Amb aquesta afirmació no volem menysprear la defensa dels seus interessos, ni molt menys!".

Per a E-Garrotxa els traçats plantejats de les variants de les Preses-Vall d'en Bas i Olot no són variants per a la mobilitat intracomarcal, sinó que "corresponen al pretensiós projecte d’eix viari nacional d’interior: Vic-Olot-Figueres2. Aquest projecte ve de lluny i la seva execució ha estat, de fet, plena d'incidents i fragmentacions.

"Les projeccions de les variants ni tan sols donen una resposta adequada a les característiques de la mobilitat comarcal. És a dir, no responen a les necessitats de desplaçament de la majoria de la població.", tal com indiquen les dades de mobilitat de l’Institut d’Estadística de Catalunya o les del Pla de Mobilitat Urbana del municipi d’Olot, redactat l’any 2014: el 82,3% dels desplaçaments són de caràcter intern (tenen origen i destí a la mateixa ciutat d’Olot). A més, els desplaçaments de connexió tenen com a principals destinacions els municipis veïns de Les Preses (12,4%), la Vall d’en Bas (10,7%), Sant Joan les Fonts (10,5%), La Vall de Bianya (8,6%), Sant Jaume de Llierca (6%) i Castellfollit de la Roca (4,7%). Tots ells de la comarca de la Garrotxa.

Segons els ecologistes garrotxins és del tot erroni anomenar variants a unes obres el principal objectiu de les quals és –malgrat que no s’exposi d’aquesta manera– connectar la mobilitat de la Catalunya central amb la de la Catalunya del Nord. "Possiblement es tracta d’un maquillatge lingüístic –afirmen– en què la paraula 'variant' té la voluntat d’influir el posicionament de la ciutadania i, així, evitar l’oposició del territori.

De fet, tal i com es detalla en el corresponent projecte constructiu, “la variant d’Olot” té una traça i unes característiques d’infraestructura de llarg recorregut i amb una alta capacitat de circulació. "És això el que necessitem? És això el que desitgem? És això el que mereixem?", es pregunta aquest nou moviment social ecologista de la Garrotxa.
 

Cartell de convocatòria de la caminada a les Fonts de Sant Roc. Foto: E-Garrotxa.


Més informació

    •    Podeu donar suport a E-Garrotxa en aquest vincle.
    •    Podeu llegit el document de presentació i crida E-Garrotxa en aquest vincle.
    •    Podeu participar a la difusió de la caminada del pròxim diumenge, 26 de gener, amb aquest cartell.
Arxivat a