Ocupació

La Fageda posa en marxa un servei prelaboral per a persones amb trastorn mental

S’ofereix a 15 persones de la comarca amb l'objectiu d'ajudar-les a adquirir hàbits personals i laborals i a assolir un grau de confiança i autonomia que els faciliti el trànsit al món del treball

per NacióGarrotxa , Santa Pau, 16 de gener de 2020 a les 08:37 |
Treballadors de La Fageda durant una celebració a les instal·lacions. | @fageda.
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fageda acaba de posar en marxa un servei prelaboral destinat a persones majors d’edat amb diagnòstic de trastorn mental. Aquest servei, que és nou a la Garrotxa, es crea de manera coordinada amb la Xarxa se Salut mental i s’ofereix a 15 persones de la comarca. L’objectiu és millorar la seva ocupabilitat mitjançant diferents formacions i pràctiques a La Fageda.

El nou servei prelaboral de La Fageda està adreçat a persones que presenten algun tipus de trastorn mental i té com objectiu ajudar-les a adquirir hàbits personals i laborals i a assolir un grau de confiança i autonomia que els faciliti el trànsit al món del treball. L'accés al servei no suposarà la firma de cap contracte laboral i el temps d'estada màxim que es preveu al servei per garantir l'assoliment dels objectius, és de fins a 36 mesos. El Servei atén 15 persones.


Els candidats al servei prelaboral arriben a La Fageda derivats per la Xarxa de Salut Mental de la Garrotxa (Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa). Són persones que presenten una problemàtica social derivada de malaltia mental, però que es troben en una situació estable, de manera que, tot i no haver treballat mai en la majoria dels casos, poden afrontar nous reptes. Durant les hores de formació i ocupació, estan sempre acompanyades per l’equip de professionals dels Servei així com pels encarregats i monitors de cada secció que els acull a les pràctiques, ja sigui granja, làctics, melmelades, horticultura...

Amb una taxa d’atur a l’Estat espanyol propera al 80%, no és difícil imaginar l’estigma que arrosseguen les persones amb un diagnòstic de malaltia mental, ja sigui per esquizofrènia, patologia dual o depressió greu, per posar alguns exemples. Des dels seus inicis, La Fageda ofereix contracte de treball a persones que són d’aquest mateix col·lectiu però que no necessiten la preparació prèvia, com ara el prelaboral.


Recentment, La Fageda Fundació ha creat l’Empresa d’inserció El Faig, S.L. Tant en aquest cas com en el que ens ocupa, la perspectiva és obrir el ventall de serveis a nous col·lectius en risc d’exclusió de la Comarca.

El servei prelaboral és un recurs inclòs a la cartera de serveis socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.


La Fageda Fundació va ser creada l’any 1982 a Olot per Cristóbal Colón i Carme Jordà. 5 anys més tard es trasllada a la finca actual de Mas Els Casals, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, on hi desenvolupa diverses activitats agropecuàries. A banda de portar una granja de vaques de llet i fabricar iogurts i postres làcties, elabora gelats i melmelades. També presta serveis d’habitatge i de lleure. Cal remarcar que el 70% de les 400 persones que treballen o estan ocupades per les diferents entitats que conformen La Fageda presenta una discapacitat psíquica, una malaltia mental crònica o està en situació de risc social.

 

Participació