Olot i Campdevànol engeguen l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i el Ripollès

Permet continuar garantint l’atenció pediàtrica a primària del Ripollès i millorar el treball en xarxa per a pal·liar la dificultat de cobertura d’aquesta especialitat

Joan Grané, Josep Carreras i Anton Foguet durant la presentaciío de l'EPTGiR.
Joan Grané, Josep Carreras i Anton Foguet durant la presentaciío de l'EPTGiR. | @HospCampdevanol.
NacióGarrotxa
15 de gener del 2020
Actualitzat a les 12:41h
Aquest mes de gener s’ha posat en funcionament el nou Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i el Ripollès (EPTGiR), integrat per professionals de pediatria de l’Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, l’Hospital de Campdevànol i l’Institut Català de la Salut (ICS). Aquesta nova organització permet continuar garantint que tots els infants i adolescents de 0 a 14 anys d’aquesta àrea tinguin la possibilitat de ser atesos per un especialista pediàtric al seu centre d’atenció primària de referència.

El nou EPTGiR s'ha presentat aquest matí al Centre d’Atenció Primària de Ripoll i ha comptat amb la presència d'Anton Foguet, director assistencial de l’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa i del Ripollès; Joan Grané, gerent de l’Hospital de Campdevànol, i Josep Carreras, director del Sector Sanitari de Girona.

L’EPTGiR neix de la integració dels equips pediàtrics ja existents a la Garrotxa i al Ripollès, creats al 2012 i 2014 respectivament, i permet donar resposta a les necessitats assistencials de la població pediàtrica de les dues comarques, resolent així la manca d’especialistes al Ripollès. La creació de l’EPTGiR, no només es garanteix l’assistència pediàtrica a l’atenció primària del Ripollès, sinó que es recuperen les hores d’aquests especialistes a consulta arribant a les 130 hores setmanals. Aquest increment de l’atenció repercuteix tant els CAP de Campdevànol i Ribes de Freser gestionats per l’Hospital de Campdevànol, com els de Ripoll, Camprodon i Sant Joan les Abadesses que depenen de l’ICS. A més, al CAP de Ripoll garanteix l’assistència sanitària de 8h a 20h els dies laborables, cosa que fins ara només es donava cobertura una part de la jornada.

L’objectiu d’aquesta aliança és proporcionar i garantir la màxima qualitat en l’atenció dels infants i adolescents en el seu territori de referència, solucionar els problemes generats al Ripollès la manca generalitzada de pediatres i potenciar un únic model assistencial territorial, utilitzant els mateixos circuits i protocols. El fet de treballar en xarxa també permet apropar l’assistència a l’entorn natural de l’infant i a la seva comunitat, per garantir en tot moment una atenció pediàtrica eficient i de qualitat. Aquests objectius s’alineen amb el Pla Estratègic d’Ordenació de l’Atenció de Pediatria del Departament de Salut, amb el qual es vol potenciar l’Atenció Primària i construir-la com l’eix central en la planificació i l’ordenació dels serveis de salut de Catalunya.

A efectes pràctics, els infants i adolescents del Ripollès continuaran tenint un pediatre i una infermera pediàtrica al seu CAP de referència. El nou equip està format per 14 pediatres i 15 infermeres pediàtriques de l’atenció primària a més del grup d’infermeria pediàtrica de l’Hospital d’Olot.

Actualment, segons dades del Registre Central de persones Assegurades (RCA), el març del 2019 el nombre d’infants i adolescents de 0 a 14 anys a la Garrotxa i el Ripollès és d’11.654,
8.493 a la Garrotxa i 3.161 al Ripollès. L’EPTGiR assumeix l’atenció pediàtrica hospitalària i de primària de la Garrotxa i la de primària del Ripollès.

 
Arxivat a