L'Arxiu Comarcal presenta «Víctor Català, l’escriptora emmascarada»

L'autora, l'olotina Margarida Casacuberta, serà presentada per la professora Rosa Vilanova aquest divendres a les set del vespre

Margarida Casacuberta, junt a Narcís Garolera, en un acte recent a l'Ateneu Barcelonès.
Margarida Casacuberta, junt a Narcís Garolera, en un acte recent a l'Ateneu Barcelonès. | Carme Esteve/Ateneu Barcelonès.
NacióGarrotxa
15 de gener del 2020
Actualitzat a les 8:32h
Aquest divendres, 17 de gener, a les 7 de la tarda, a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, tindrà lloc la presentació del llibre Víctor Català, l’escriptora emmascarada, de Margarida Casacuberta, editat per L’Avenç.

En aquest assaig, Margarida Casacuberta (Olot, 1964), professora de literatura contemporània a la Universitat de Girona, proposa una nova interpretació de l’obra de l’autora de Solitud, el reconeixement i la influència de la qual no han deixat de créixer en els últims anys. A partir de les noves investigacions sobre l’escriptora de l’Escala –com la publicació dels epistolaris amb alguns intel·lectuals coetanis–, Casacuberta revela com, per a protegir-se, Caterina Albert es va amagar rere una sèrie de màscares.

La primera màscara, el pseudònim, té l’origen a Olot. L’any 1898, Caterina Albert va enviar al certamen literari que se celebrava en aquesta ciutat un parell d’originals, un dels quals era un monòleg, La infanticida, que va ser premiat. L’obra, extremament realista, va provocar un escàndol en la societat olotina tradicionalista, sobretot quan es va saber que l’autora era una dona jove. A partir d’aquell moment, Caterina Albert va decidir utilitzar el pseudònim Víctor Català, amb el qual va signar tota la seva obra de creació.

Casacuberta és especialista en narrativa catalana del segle XX i en la figura i l’obra de Santiago Rusiñol, del qual n’ha editat les obres publicades a L’Avenç (Màximes i mals pensaments, La niña gorda, En Josepet de Sant Celoni, El català de la Manxa i Teatre polèmic). També, ha traduït del francès Zola, Perec i Némirovsky (La vida de Txékhov). Dirigeix ​​la càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània de Santa Coloma de Farners, la càtedra Víctor Català d’Estudis sobre el Modernisme i la càtedra M. Àngels Anglada-Carles Fages de Climent de Patrimoni Literari. És membre del Consell de Redacció de L’Avenç i del consell d’administració del Teatre Nacional de Catalunya.

La presentació del llibre anirà a càrrec de Rosa Vilanova, professora de llengua i literatura catalanes a l’Institut Montsacopa d’Olot.
 
Arxivat a