Turisme Garrotxa rep un dels Guardons del Turisme de Catalunya 2019

L'associació comarcal rep el premi per la "Innovació en accions promocionals i comercialització" de mans del president de la Generalitat, Quim Torra

Gerard Xifra i Maria Vidal van recollir el guardó de mans del president Quim Torra.
Gerard Xifra i Maria Vidal van recollir el guardó de mans del president Quim Torra. | @turismecat.
Redacció
13 de gener del 2020
Actualitzat a les 8:22h
El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha lliurat aquest passat dijous els Guardons del Turisme de Catalunya 2019 en un acte que ha tingut lloc al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat davant de gairebé 400 professionals del sector del turisme. Entre els premiats s'ha guardonat l'Associació Turisme Garrotxa per la "innovació en accions promocionals i comercialització". Maria Vidal i Gerard Xifra –presidenta i vicepresident, respectivament, de Turisme Garrotxa– van rebre el premi de mans del president Quim Torra.

Durant l’acte –que ha comptat amb l’assistència del director general de Turisme, Octavi Bono, i del director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font–, s’han lliurat els guardons que cada any la Generalitat de Catalunya atorga amb la finalitat de reconèixer la tasca del sector turístic català i la seva contribució per fer de Catalunya un referent internacional.

Enguany, els guardons sumen una nova categoria destinada a l’enoturisme, deixant-ne en cinc el nombre total: Millor experiència turística; Innovació en accions promocionals i comercialització; Millor projecte de coneixement i recerca referit al sector turístic; Turisme responsable; i Enoturisme.

Centenari del primer congrés de Turisme de Catalunya

En el marc d’aquesta trobada també s’ha presentat la publicació 100 anys de congressos de turisme de Catalunya, un recull que detalla què han significat per al turisme del nostre país els sis congressos esdevinguts en els últims cent anys. S’estructura en 6 capítols, un per cada congrés celebrat a Catalunya (Barcelona 1919, Tarragona 1921, Barcelona 1979, Tarragona 2001, Girona 2004 i Port Aventura 2008) i cadascun d’ell ha estat escrit per acadèmics de renom, com el Dr. Salvador Anton Clavé, el Dr. Joan Miquel Gomis, la Dra. Esther Martínez, la Dra. Maria Abellanet, la Dra. Saida Palou i el Dr. Albert Blasco. L’objectiu d’aquest treball és proporcionar a les futures generacions material divulgatiu amb rigor acadèmic que els permeti conèixer quines temàtiques, problemàtiques, propostes,... es van tractar en cada congrés, per tenir una visió global de l’evolució del turisme català en els últims cent anys. En definitiva, un llegat que reconegui i aporti valor al sector turístic.

Guardonats 2019

Premi a la “Innovació en accions promocionals i comercialització” per a l’Associació Turisme Garrotxa

La Garrotxa és un territori que aplica la Carta Europea de Turisme Sostenible des de l’any 2001. Per tal de potenciar les empreses turístiques més actives i compromeses amb el territori, neix l’Associació Turisme Garrotxa, una entitat que aglutina el sector públic i privat, amb la participació indispensable del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. En aquests 18 anys, i sota el Servei d’Innovació i Producte, han creat diferents productes turístics amb la sostenibilitat com a factor transversal fent un total de 10 paquets de temàtiques diferents recollits en el catàleg Experiències Garrotxa Incoming que es poden adaptar a les necessitats de cada client. Es tracta del primer catàleg turístic de l’Estat que té la certificació de la Carta Europea de Turisme Sostenible i es troba disponible en català, castellà, anglès i francès. Aquest catàleg s’ha convertit en l’eina principal que té Turisme Garrotxa per informar als operadors de les diferents experiències i propostes fetes a través d’agències de viatges acreditades.

Premi a la “Millor experiència turística” per La Ruta de la flor rosa del presseguer, de l’Ajuntament d’Aitona

Amb la idea de potenciar el coneixement del paisatge agrícola, el patrimoni i l’entorn natural i cultural del municipi d’Aitona, es va posar en marxa aquest projecte dedicat al fruiturisme des d’un caràcter innovador i sostenible. Mitjançant la difusió de la fruita dolça local, aquest projecte impulsa la dinamització econòmica del Baix Segre a través de diverses rutes que durant tot l’any acosten els turistes als camps de fruita dolça i al procés de floració, maduració, recollida i tractament del producte agrícola per a la seva comercialització. A més, l’originalitat, la innovació i el compromís dels pagesos i la població local els ha valgut el reconeixement de la Unió Europea. L’impuls per fer sentir el gust per la fruita, les tradicions i el turisme de la flor rosa del presseguer, també els ha permès obrir llaços amb països com el Japó i Tailàndia, sent aquest un projecte de posada en valor amb vocació d’expansió a altres zones de conreu d’arbres fruiters de Catalunya.

Premi al “Millor projecte de coneixement i recerca referit al sector turístic” per a la docent Dolors Vidal

Des de fa més de 30 anys, Dolors Vidal Casellas ha dedicat la seva carrera docent, de recerca i transferència de coneixement, a donar valor al Patrimoni Cultural en l’àmbit del turisme així com a conceptualitzar el Turisme Cultural. La seva docència ha estat sempre lligada al món patrimonial. Quan l’any 1996, la formació turística va entrar a la universitat, va ser una persona que va influir per tal que al nou títol de diplomatura en Turisme hi hagués un apartat explícit de patrimoni cultural. L’any 1999 va impulsar el Màster en Comunicació i Crítica d’Art i un any més tard, va ser la primera directora del primer Màster oficial plenament dedicat al turisme cultural. Vidal també va participar en el llibre blanc pels estudis de Grau en Turisme que va encarregar la fundació ANECA l’any 2004. Des de la Universitat de Girona, on ha estat degana de la Facultat de Turisme, ha impartit cursos arreu del territori català, espanyol i també en universitats internacionals com La Habana, Sao Paulo, París, Florència o Venècia, entre d’altres. A banda, ha participat en nombroses xarxes vinculades al turisme cultural. Actualment és la responsable del Laboratori Multidisciplinar de Recerca en Turisme, a part d’altres vinculacions a l’àmbit docent del turisme.

Premi al “Turisme responsable” per a l’Associació de Càmpings de Girona

Els càmpings de Girona han destacat pels nombrosos premis i reconeixements rebuts tant de l’Estat Espanyol com d’Europa per l’excel·lència en el servei, la relació qualitat/preu i les seves polítiques mediambientals i sostenibles. Aquesta aposta ferma els ha portat a liderar un model de turisme responsable on el medi ambient, la sostenibilitat, la cultura i la proximitat són les claus. És en aquest punt on l’Associació de Càmpings de Girona actua com a dinamitzador i catalitzador d’iniciatives de turisme responsable, així com de facilitador d’eines i oportunitats amb l’objectiu que els càmpings associats puguin adoptar mesures responsables en els seus establiments. Des de l’Associació han impulsat onze iniciatives que van des del turisme accessible i inclusiu al foment del cicloturisme, passant per la promoció dels productes de proximitat (quilòmetre zero), la distinció en qualitat ambiental, la promoció de la cultura catalana o la responsabilitat social corporativa en els càmpings gironins.

Premi en “Enoturisme” per a l’Hotel i Restaurant Cal Llop de Gratallops

Al mateix cor del Priorat, al poble de Gratallops, fa 13 anys que l’Hotel i Restaurant Cal Llop ofereix al visitant experiències inoblidables amb productes de qualitat vinculats al vi, la gastronomia, el paisatge i la cultura. En un entorn privilegiat a l’encreuament de les valls dels rius Montsant i Siurana, l’establiment disposa d’una carta amb més de 60 referències dels vins més representatius de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat i la Denominació d’Origen Montsant amb una atenció i aposta especial pels Vins de Vila de Gratallops. La creació dels paquets especials “Vi i Cultura”, emmarcats dins del Festival Músiques del Terrer, els Sopars al cor del Priorat, el fòrum del vi “Tast amb Llops”, o els sopars temàtics amb presència dels viticultors són algunes de les propostes que han posat en marxa per donar a conèixer el vi i la cultura vinícola del Priorat.

Per altra banda, han quedat finalistes els següents projectes:

• Finalista en “Millor experiència turística”: El Xalet de Prades.
• Finalista en “Innovació en accions promocionals i comercialització”: UDURAE produccions pel projecte “Llampdesal” de Cardona.
• Finalista en “Millor projecte de coneixement i recerca referida al sector turístic”: Escola CETT d’Estudis d’Hoteleria i Turisme, de Barcelona, pel projecte SIT-BCN.
• Finalista en “Turisme responsable”: ILUNION HOTELS CATALUNYA SA (Barcelona). • Finalista “Enoturisme”: Vinclass Castlexperience (Barcelona).