Xavier de Bolós, referent mundial de la vulcanologia, nou ambaixador d'Olot

L’alcalde Pep Berga li ha fet entrega de la insígnia de la ciutat destacant la seva extensa trajectòria en l’estudi dels volcans

Xavier de Bolós, signant al Llibre d'Honor de l'Ajuntament
Xavier de Bolós, signant al Llibre d'Honor de l'Ajuntament | Martí Albesa
Redacció
10 de gener del 2020
Actualitzat a les 14:32h
Xavier de Bolós i Granados  ha estat nomenat aquest divendres ambaixador d'Olot; un reconeixement que suposa un “privilegi”, tal com ha detallat l’alcalde de la ciutat, Pep Berga. De Bolós és doctor en Geologia per la Universitat de Barcelona (UB), on va cursar també un maàster en riscos geològics. Resident a Morelia, Mèxic, des del 2016, és investigador de l’Institut de Geofísica de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic i professor del Màster de Ciències de la Terra que imparteix en aquesta mateixa universitat mexicana. 

L’alcalde, acompanyat de les regidores Imma Muñoz i Adriana Francés, li ha fet entrega de la insígnia de la ciutat després de signar en el Llibre d’Honor. En aquest sentit, Berga ha destacat “la gran trajectòria” de Bolós en el camp de la investigació i la recerca així com el seu lideratge en l’estudi de la vulcanologia. “És per mi un honor, rebre aquest reconeixement per part de la ciutat d'Olot”, ha assegurat Xavier de Bolós en rebre aquesta distinció.

Un referent mundial en l’estudi dels volcans

Nascut el 27 de febrer de 1987 a Olot, des dels seus inicis estudiant Geologia a la UB i més tard al CSIC de Barcelona, les seves àrees d’investigació s’han focalitzat en la vulcanologia, l’avaluació dels riscos que produeixen les erupcions volcàniques a la societat i la geotèrmia.
 

Xavier de Bolós, acompanyat de l'alcalde, Pep Berga, i les regidores Imma Muñoz i Adriana Francés Foto: Martí Albesa


Precisament ha investigat en profunditat el fenomen del vulcanisme català i, en especial, els volcans de la Garrotxa, tal com ho mostren les nombroses publicacions científiques internacionals que ha desenvolupat els darrers anys i que han ajudat a situar la Garrotxa i Olot com uns dels territoris d’estudi mundial pel que fa a l’àmbit de la vulcanologia internacional. Concretament, Bolós va ser el president de la 7a edició del Congrés de Vulcanisme International Maar Conference, que es va celebrar recentment a Olot. Un important esdeveniment que enguany se celebra a Kamchatcka, Rússia, i del qual l’olotí n’és membre del comitè científic organitzador.

Després d’investigar el vulcanisme de les Illes Canàries, sobretot durant l’erupció del Hierro dels anys 2011-2012, i participar en diversos projectes internacionals de geofísica al nord d’Àfrica, actualment Bolós treballa com a investigador postdoctoral a la UNAM on participa en diversos projectes de recerca tals com l’estudi de la viabilitat de futures centrals geotèrmiques a Mèxic, la investigació dels riscos geològics al camp volcànic més gran del món, situat a Michoacán, així com en un projecte multidisciplinari cofinançat pels Estats Units dedicat a l’estudi climàtic en llacs volcànics del Vietnam. A més, també col·labora en un projecte d'àmbit català estudiant un antic volcà situat a Caldes de Malavella, on s’ha trobat un important jaciment paleontològic de fa més de tres milions d’anys i en el qual participen diverses universitats i centres de recerca de Catalunya.

Paral·lelament, Xavier de Bolós s’ha encarregat de codirigir i produir un documental sobre un volcà mexicà, El Paricutín, que va néixer en mig d'un camp de cultiu a mitjans del segle XX, afectant dues poblacions indígenes. Concretament aquest documental inèdit, que mescla investigació, geologia i societat, es preestrenarà aquest divendres a Olot. 

El Consell d’Ambaixadors d’Olot

Amb aquest nou nomenament, Olot ja disposa d’un total de 24 ambaixadors. Ara fa vuit anys, el 14 de juny de l’any 2012 mossèn Joan Soler -missioner a la diòcesi de Dapaong, al Togo- va ser la primera persona que va rebre aquesta distinció honorífica.

Des de llavors, el metge dentista Carles Bosch, la matemàtica especialista en càlcul de trajectòries interplanetàries, Elisabet Canalias o l’Edgar Illas, professor de la Universitat de Bloomington dels Estats Units, han estat només alguns dels olotins referents que han rebut aquest reconeixement de la ciutat.
 

Xavier de Bolós, parlant a la roda de premsa Foto: Martí Albesa


El darrer en ser reconegut amb aquesta distinció va ser Marc Boix Bruguera, metge i fundador de l’ONG Health US Nepal qui va ser reconegut com a ambaixador d’Olot l’any passat.

A continuació, es detalla la llista d’ambaixadors i ambaixadores de la ciutat:

1. Joan Soler Ribas
2. Carles Bosch Cos
3. Martí Bassols Coma
4. Egar Illas Arau
5. Dani Arbós Daró
6. Pau Figueras Barnera
7. Marc Güell Cargol
8. Anna Vila Espuña
9. Remei Capdevila Werning
10. M. Carme Mateu Pagès
11. Joan Lluís Albella Corredera
12. Elisabet Canalias Vila
13. Aniol Salvador Soy
14. Amèlia López Huix
15. Francesc Artigas Ventolà
16. Alba Oliveras Ferrer
17. Irene Solé Canet
18. Ester Sala Bosch
19. Xavier Canalias Tercero
20. Valentí Canal Font
21. Anna Vilanova Bartrolí
22. Adriana Sánchez Danés
23. Marc Boix Bruguera

Xavier de Bolós, a l'Ajuntament. Foto: Martí Albesa

Arxivat a