Olot acollirà un dels Debats 2020 sobre el turisme a les comarques gironines

Junt amb Girona, Roses, Platja d'Ara i Lloret de Mar i la participació de diversos experts n'abordaran l'anàlisi i l'evolució de futur

Els representants de la Taula Gironina de Turisme han presentat el Debat 2020 a la Universitat de Girona.
Els representants de la Taula Gironina de Turisme han presentat el Debat 2020 a la Universitat de Girona. | @UdGFacTurisme.
08 de gener del 2020
Actualitzat a les 12:11h
La capital de la Garrotxa, Olot, serà una de les cinc ciutats que participaran institucionalment en el Debat 2020 que organitza la Taula Gironina de Turisme (integrada per les principals organitzacions empresarials que hi són vinculades) i que es va presentar aquest dimarts, 7 de gener, a la Sala de Graus de la Facultat de Turisme de la Universitats de Girona. Els debats, arrencaran el 30 de gener a la ciutat de Girona, en què s'analitzarà el present i el futur de l'oferta turística a les comarques gironines, en què intervindran ponents com Joan Roca, Dolors Vidal, Catiana Tur, Marc Casadellà, Sílvia Romero, Ward Wijngaert, Àngela Galceran, Jordi Comas i Jordi Mias.

​Aquest debat es vol construir pretesament de manera oberta a tot el territori gironí, per això es preveu realitzar cinc sessions, per aquest ordre: a Girona (Gironès), a Olot (Garrotxa), a Roses (Alt Empordà), a Platja d’Aro (Baix Empordà) i a Lloret de Mar (Selva). I, la dimensió temporal per aconseguir una màxima i persistent difusió als mitjans de comunicació serà d’una sessió intensiva des de les darreries del mes des del gener i fins al maig de 2020. També, es pretén donar el protagonisme, per sobre de tot, als professionals de les diferents especialitats que configuren l’anàlisi del sector turístic i la seva evolució. És per això, que s’identificaran ponents de reconegut prestigi en tots els àmbits.

A Olot, el 19 de març, a la Sala El Torín des de les 9 del matí, hi debatran, sota la presidència del conseller de Territori, Damià Calvet, sobre "Turisme i arquitectura: urbanisme i infraestructures", ponents i experts com l'equip de RCR Arquitectes, amb la conferència inaugural de la jornada a càrrec d'Andrea Buchner sobre "Arquitectura i cultura, intercanvis culturals", a la qual seguiran dues taules, una sobre infraestructures (amb ponents com Anna Matas o Francesc Baquer) i una altra sobre urbanisme, en què intervindran, entre d'altres, Sebastià Jornet, Isabel Granell i Agustí Serra.

Eixos del Debat 2020

El sector turístic vol impulsar un nou pla estratègic aquest 2020 que fixi un conjunt d'accions conjuntes entre els diferents actors de cara als pròxims anys. Per a fer-ho, s'ha programat aquests cinc debats centrats en diferents aspectes sobre el turisme, com ara la relació que ha de tenir amb el medi ambient o amb l'urbanisme i l'arquitectura i, també, sobre quin tipus d'allotjaments hi ha a la demarcació i quina oferta turística es pot aconseguir.

La primera de les trobades serà a la ciutat de Girona el 30 de gener en una jornada que comptarà amb la participació de la consellera d'Economia i Coneixement, Maria Àngels Chacón, i la batllessa de la ciutat, Marta Madrenas, entre d'altres. En aquest primer debat es farà una anàlisi de les fortaleses i febleses del sector a dia d'avui. En la segona taula, el mateix 30 de gener, es parlarà dels tipus d'allotjament turístics que hi ha a les comarques gironines.

La segona jornada es farà pràcticament un mes després, el 26 de febrer a Roses (Alt Empordà), per a tractar la relació del turisme amb el paisatge i el medi ambient. El tercer debat es farà a Olot el 19 de març i se centrarà en la importància de l'arquitectura dins del sector, tal com s'ha comentat. El 29 d'abril es farà una nova jornada a Platja d'Aro per reflexionar sobre l'impacte del turisme en l'economia gironina i el 28 de maig es tancarà el cicle a Lloret de Mar (Selva) per a parlar dels reptes de futur i exposar les conclusions dels debats previs.

El degà de la Facultat de Turisme, Joaquim Majó, ha destacat que aquestess jornades ajudaran a explicar "com som i per què som com som". Majó ha avançat que al llarg d'aquests cinc mesos de debats es tractaran "un centenar de temes", tots ells vinculats al món turístic, els quals han de posar les bases del pla estratègic que s'elaborarà posteriorment i que marcarà les línies d'actuació de tot el sector en els anys vinents.

Per a desplegar aquestes línies d'actuació, serà clau la col·laboració de les diferents administracions. Per això, els membres de la taula han avançat que han "involucrat a tots els nivells de l'administració pública" en els diferents debats perquè se sentin interpel·lats en aquest pla estratègic.
 

Un moment de la presentació a la Sala de Graus de la FAcultat de Turisme de la UdG. Foto: @UdGFacTurisme.


El president de la Taula Gironina de Turisme, Jordi Martí, ha avançat que alguns dels principals reptes que caldrà resoldre són "la qualitat del turisme" o la "desestacionalització" de la demarcació. Sobre aquest últim àmbit, ha destacat que ja s'hi està "treballant", però és molt difícil perquè "els calendaris escolars manen". De tota manera, el president de la Taula ha remarcat que l'objectiu és "ser atractius fora de la temporada".

Per altra banda, Anna Garriga, degana de la Facultat 'Econòmiques, ha incidit en la "importància" de fer "un seguiment" del sector turístic a la demarcació. "Igual que a Catalunya interessa fer-ho amb la indústria perquè suposa un 20% del PIB, a Girona ens interessa fer-ho sobre el turisme perquè en algunes zones representa més d'un 20% del PIB", ha reblat Garriga.

La presentació d'aquest Debat 2020 ha comptar amb l'assistència del president de la Taula Gironina de Turisme, Jordi Martí –que l'ha conduda tot afirmant que volen ser els “hereus dels debats Costa Brava”–; el degà de la Facultat de Turisme, Joaquim Majó; la degana de la Facultat d’Econòmiques, Anna Garriga; el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra; el president de la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona, Antoni Escudero; el president de l’Associació d’Apartaments Turístics (ATA), Lluís Parera, i l’expresident de l’ATA i de Federatur Lluís Torrent, a més de l’exdirector de l’aeroport de Girona, Lluís Sala, o diversos representants del Col·legi d’Arquitectes de Girona.

 
Arxivat a