Les Preses inaugura l'exposició dels 160 anys de la fundació de l’Escola de Sant Rafael

El bisbe de Girona, Francesc Pardo; el batlle, Pere Vila; les carmelites de la Caritat; i l'arquitecte Joan Albesa van intervenir en l'acte

Exalumens i germanes carmelites van assistir emocionades a la inauguració de l'exposició.
Exalumens i germanes carmelites van assistir emocionades a la inauguració de l'exposició. | @lespreses_cat.
NacióGarrotxa
07 de gener del 2020
Actualitzat a les 10:41h
El passat diumenge, 29 de desembre, es va fer la inauguració de l’exposició homenatge dels 160 anys de la fundació de l’Escola de Sant Rafael de les Preses, que gestionaven les germanes carmelites de la Caritat.

Els actes es van iniciar amb una missa solemne a l’església parroquial de Sant Pere de les Preses que va anar a càrrec del bisbe de Girona, monsenyor Francesc Pardo, cantada per la Coral Puigsacalm de la vila. Tot seguit, el seguici es va adreçar cap a l’Ajuntament per a fer la inauguració de l’exposició d'homenatge “160 anys de la fundació de l’Escola Sant Rafael de les Preses”, que durant més de trenta anys van gestionat les germanes carmelites de la Caritat.

El batlle de les Preses, Pere Vila, va dir que aquesta era una exposició que no deixava de ser un homenatge a moltes dones grans de les Preses que durant molts anys van venir a formar-se en aquesta escola.
 

El batlle, Pere Vila, junt al bisbe de Girona, Francesc Pardo, durant la inauguració. Foto: @lespreses_cat.


El bisbe de Girona, per la seva banda, va afirmar que era una festa de la sagrada família, però també una festa pel poble envers l’escola i les germanes. Igualment, en nom de les germanes carmelites va dirigir unes paraules de regraciament la germana Magdalena Antonijoan, que va agrair que des de les Preses és recordes aquesta escola, un homenatge a totes les germanes que hi van treballar i que s’hagués volgut fer una exposició per recordar-les. La germana va dir que es va fer amistat amb molta gent de les Preses i que hi van estar molt bé durant tots els anys viscuts al municipi.

També, va dirigir unes paraules al nombrós públic assistent l’arquitecte Joan Albesa, que als anys vuitanta va ser la persona encarregada de situar en aquestes dependències escolars el nou consistori municipal i va explicar de quina manera es va fer i com es va anar adaptant per a fer-hi una nova transformació.

A l’escola de Sant Rafael hi havia moltes alumnes internes i va estar vigent fins als anys vuitanta. En aquesta exposició –instal·lada al saló de sessions– s'hi poden veure diferents fotografies de les alumnes i les mestres que hi havia hagut, les manualitats i labors que s’hi feien –com estovalles, jocs de te i també els quaderns de cal·ligrafia–, els quaderns de matemàtiques que s’hi treballaven i els llibres que en aquella època s’estudiaven.

En aquesta ocasió no es van voler perdre aquesta exposició moltes germanes carmelites que es van desplaçar a les Preses per a tornar a reviure tots aquells anys viscuts a l’escola. Moltes d’elles s’emocionaven observant les fotografies i els quaderns exposats per tots els records que revivien. 
 

La sala de sessions de l'Ajuntament es va fer petita durant la inauguració del passat diumenge. Foto: @lespreses_cat.


Tot seguit es va convidar tots els assistents a les diferents dependències, on actualment hi ha les oficines del consistori municipal en què amb diferents cartells, s’indica què s’hi està fent ara i què havia estat en el moment de ser escola. Per exemple, el despatx del batlle era el lloc on les monges anaven a cosir; l’actual àrea de registre civil era l’aula per a aprendre a escriure a màquina, i el despatx de secretaria i intervenció eren el menjador de les monges, etc.

El bisbe de Girona va aprofitar la seva visita a l’Ajuntament per a signar el llibre d’honor i tot seguit es va fer un dinar de germanor al Centre Cultural en què van assistir més de vuitanta persones.
 
Arxivat a