VÍDEO Impulsen actuacions de millora als gorgs de Sant Privat d’en Bas

Es porten a terme per a regular principalment l’ús públic de l’espai i la gran afluència de visitants durant l'estiu, que provoca problemes al medi natural i entre els veïns

L'àrea dels Pins de Sant Privat canviarà alguns aspectes de la seva fesomia.
L'àrea dels Pins de Sant Privat canviarà alguns aspectes de la seva fesomia. | Xavier Borràs.
18 de desembre del 2019
Actualitzat a les 21:23h

La diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas; el batlle de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, i el director de Banca d’Institucions de CaixaBank a Girona, Rafel Noguer, han presentat aquest matí de dimecres un seguit d’actuacions –ja anunciades fa un mes–  a la zona dels gorgs de l’àrea recreativa d'Els Pins-Pla d’en Xurri, a Sant Privat d’en Bas. Els treballs, que s'enllestirana a principis de 2020, amb un pressupost aproximat de 30.000 euros, s’emmarquen en el conveni de col·laboració que la Diputació de Girona i la Caixa tenen subscrit en matèria de conservació del medi natural i la biodiversitat.
 
Les accions que es porten a terme s'adrecen a regular principalment l’ús públic de l’espai. La gran afluència de visitants des de la dècada dels noranta, sobretot durant els mesos de juliol i agost, ha derivat en impactes a l’entorn natural com l’erosió de camins i marges, la la vegetació ruderal, el destorb a la fauna i l’acumulació de deixalles i excrements. A més, comporta problemes de circulació amb els veïns, perquè s’hi troben habitualment cotxes mal aparcats que dificulten o, fins i tot, impedeixen el pas.
 
El gorgs del Pla d’en Xurri i les "piscines" es localitzen a al riu Gurn de Sant Privat, i el gorg dels Escurçons i el del Salt del Roure, a la riera de Joanetes. Ambdues rieres transcorren per un paratge natural de gran valor, amb elements paisatgístics i de biodiversitat remarcables. És el cas del bosc de ribera, amb espècies de flora d’interès, com la canuguera o l’herba fetgera; l’herpetofauna (conjunt d’amfibis que troben refugi i zones de reproducció adients en les gorgues i les zones d’aigües tranquil·les), com és el cas de la salamandra o el gripau comú, entre d’altres; o el barb de muntanya, la llúdriga, el cranc de riu, i aus d’interès especial, com la merla d’aigua o el blauet.
 

Lluís Amat, Anna Barnadas i Rafael Noguer han presentat les actuacions ja iniciades. Foto: Xavier Borràs.


Les actuacions per a preservar els valors naturals de l’espai consisteixen a delimitar les zones d’aparcament a través de bandes de cautxú i llambordes de formigó; instal·lar cartells informatius i educatius a l’àrea recreativa amb la regulació d’usos; traçar un sol itinerari d’accés als gorgs i obstaculitzar el pas a camins alternatius per a dissuadir-ne el seu ús; retirar les set taules de pícnic i les papereres properes a les gorgues, i substituir-les per tres taules de pícnic de fusta i instal·lar durant l’època de màxima activitat un lavabo individual portàtil ecològic.

Segons el batlle, Lluís Amat, qui es faci càrrec de l'àrea a través del concurs públic que es convoca anualment (l'any passat ho va fer l'Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa), a banda de gestionar l'espai i la guingueta de refrescos, haurà d'estar amatent a fer una gran tasca de consicenciació i educació ambiental, a banda de controlar la liitació en les àrees d'aparcament que s'agençaran i es reordenaran de cara a l'estiu.