VÍDEO El batlle de les Preses diu que no s'ha trencat el consens pel que fa a la variant

Pere Vila afirma que "cal interpretar i transcriure públicament de forma correcta les declaracions que es facin", en clara referència a les manifestacions de Pep Berga recollides per Ràdio Olot

El batlle de les Preses, Pere Vila, aquest matí a Ca les Monges.
El batlle de les Preses, Pere Vila, aquest matí a Ca les Monges. | Xavier Borràs.
18 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:50h

Nova declaració institucional en relació a la variant Les Preses-Vall d'en Bas després de l'enrenou provocat per unes manifestacions del batlle d'Olot, Pep Berga, a Ràdio Olot, en què expressava la voluntat de l'Ajuntament de tirar endavant amb la variant d'Olot sense haver d'esperar la resolució de la de Les Preses-Vall d'en Bas. Ara –després de la declaració d'aquest dimarts per part del batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat– li ha tocat el torn al batlle de les Preses, Pere Vila, que des de Ca les Monges, en seu municipal, ha manifestat que "no resoldrem res llençant-nos pedres uns als altres".

Per al batlle presenc, "cal interpretar i transcriure públicament de forma correcta les declaracions que es facin", en clara referència a les manifestacions de Pep Berga recollides per Ràdio Olot, ja que per a Vila no s'ha trencat el consens, és a dir, l'acord a quatre bandes (Olot, les Preses, Vall d'en Bas, Territori) sobre els diversos trams d'enllaç entre els diversos punts del territori per a resoldre el nyap d'enllaç a la sortida del túnel de Bracons no afrontat al seu moment, ara fa deu annys. "Que un de nosaltres, els alcaldes, manifesti que lluita pel seu tram, és el més normal del món", afirma el batlle, que pensa que "cal tranquil·litzar-nos tots plegats".

Pere Vila reconeix que el darrer any hi ha hagut entrebancs que han fet que no es complissin els terminis que en el seu moment va posar damunt la taula el conseller Josep Rull, "que maluradament no tenim ara entre nosaltres", per bé que segon ell el conseller Calvert i tots els tècnics no han deixat de treballar-hi. "El moment global no ens ajuda –afegeix el batlle–, però calen solucions immediates i d'obra prioritària, ja que aixi ho considera el territori.

"Les Preses no necessita cap variant"

"Des de les Preses, ja d'inici, hem aportat la nostra visió i propostes de millores al projecte en estudi, no sols per al nostre municipi sinó per al municipi veí també i això és conegut per tots els actors de l'acord. Les Preses no necessita cap variant, el que necessitem els garrotxins és que el projecte que es va iniciar d'Eix Vic-Olot es completi com havia d'haver estat inicialment quan es va fer Bracons i que s'hagués executat per fases", afirma el batlle.
 
L'intens trànsit creixent que ha comportat des de fa 10 anys l'obertura del túnel de Bracons i que és un problema de seguretat i contaminació primer, però també de mobilitat per a tots els veïns de la zona i de retruc tota la comarca, "ens ha fet més exigents per a tenir la solució immediata damunt la taula".

Segons Pere Vila Olot va un pas endavant, ja que té uns estudis avançats, tot tenint en compte, a més, que l'execució del primer tram d'Olot és molt més llarg en el temps que el que possiblement sigui el de les Preses-Vall d'en Bas. "No me n'he cansat de dir-ho en cap moment a la Direcció General de Carreteres: que els tècnics ens han de fer la feina ben feta i poder tenir els estudis del nostre tram, per tal que si Olot ja té en marxa l'obra, les Preses puguem executar el nostre tram i acabar de forma conjunta per a obrir la connexió del polígon La Serra amb zona de Codella/Cal Vigatà".

Exigents amb el Departament de Territori

El batlle és prou explícit quan afirma que el Departament de Territori sap prou bé que no conceben l'obertura del tram Olot sense que el tram de les Preses també estigui llest. "El municipi no pot absorbir més volum de vehicles i molt especialment més camions, actualment ja són massa els que travessen la C-152, amb totes les molèsties que això comporta i això ho saben també tots els veïns del vial d'Olot."

Resta veure el fruit dels tècnics del Departament que han de fer públics els estudis corresponents i posardamunt la taula tot el treball, després d'haver hagut de resoldre la problemàtica provocada per haver de substituir a principis d'any l'empresa redactora dels estudis, a més d'afrontar modificacions per normatives en temes mediambientals i agrícoles.

Per tant, seguim essent exigents amb la Generalitat perquè afronti amb responsabilitat aquest tram per arribar a la solució, faltarà posar-hi el pressupost en un moment molt difícil, però per altra, que mentrestant faci efectives les propostes de seguretat tan demanades des de les Preses i si això es complementa amb millores en el transport públic farem que el territori vagi millor. Bracons fa 10 anys que és una realitat i, crec que una gran majoria estarem d'acord que ha comportat una gran millora en la comunicació d'aquesta zona cap a les comarques veïnes i la capital del país, per tant seguim lluitant conjuntament per la millora en tots els àmbits".
 
Arxivat a