La CUP Olot denuncia el tancament d'una línia de P3 a l'Escola Malagrida

La formació anticapitalista advoca perquè la baixa natalitat també afecti l'escola privada-concertada, amb més oferta de places

Als cupaires olotins els preocupa preocupa la segregació escolar provocada pel fet que hi ha dues xarxes educatives.
Als cupaires olotins els preocupa preocupa la segregació escolar provocada pel fet que hi ha dues xarxes educatives. | @CUPOlot.
NacióGarrotxa
18 de desembre del 2019
Actualitzat a les 9:16h
El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha decidit, a partir de la baixada de la natalitat, tornar a tancar una línia de P3 en una escola pública d’Olot, concretament l’Escola Malagrida, segons han manifestat aquest dimarts en una compareixença els membres de la CUP Olot, que denuncien que l'escola privada-concertada no entra en els criteris d'admissió i repartiments segons les vacants que hi hagi  amb què la baixa natalitat "només afecta l’escola pública i es torna a protegir la concertada".

Amb la presència de Lluís Riera i Adriana Roca, els dos regidors de la CUP Olot d'aquest mandat municipal, la CUP argumenta que "garantir que l’educació arribi a tothom implica gaudir d’una xarxa finançada amb diners públics i és la millor manera de tenir una escola equitativa, laica, catalana, inclusiva, coeducadora i plenament arrelada a Olot, és a dir, la participació i la reivindicació d'aquesta xarxa pública és la millor garantia per a una societat cohesionada, on tothom pugui trobar les seves oportunitats de desenvolupament".

Tanmteix, els preocupa la segregació escolar que "cada dia va en augment", provocat pel fet que hi ha dues xarxes educatives: la pública i la privada-concertada. Pe als cupaires, només fent que hi hagi un servei públic i una aposta clara i massiva per la xarxa pública –"que és aquella que acull tot l'alumnat, i per tant és molt més diversa, rica i plural, i fomenta la cohesió social i l'equitat–", s'evitaria l’augment de la segregació escolar. Per això, consideren que és important impedir un transvasament d'alumnat cap a la privada-concertada (que comporta tancament de línies públiques i el manteniment de la doble xarxa).

Afavorir l'escola concertada

Per això, no poden acceptar que es plantegi tancar una línia d’una escola que durant aquest any no ha tingut cap vacant, és a dir, que a la matrícula s’ha omplert el 100%. Les altres escoles públiques d’Olot la majoria tenen quasi ple: Escola Llar té 5 vacants; Morrot, 1; Sant Roc, cap; Bisaroques, 6; Pla de Dalt, cap, mentre que les concertades com l’Escola Pia en té 10, el Cor de Maria, 13 i el Petit Plançó, 3.

Si se sumen totes les escoles públiques d’Olot hi ha 12 vacants; per contra, si se sumem els tres centres concertats hi ha 26 vacants, més del doble. "I ningú no es planteja que el problema el tenen les concertades?", es pregunten els cupaires.

De fet, el Departament d’Educació treballa en un nou decret d’admissions, en què, precisament, una de les novetats serà incloure l'escola concertada a l’hora de planificar l’oferta de places escolars. Vist que està previst que de cara el curs vinent entri en vigor aquest decret, la CUP Olot es pregunta per què  l’Ajuntament i el Departament decideixen tancar una línia pública abans que no surti el decret. "Veiem clars indicis d’afavorir l’escola concertada", afegeixen en aquest sentit.
 
Des de la CUP, volen oferir una alternativa davant la baixa natalitat, com és disminuir les ràtios per a augmentar així la qualitat educativa i tot i saber que el màxim responsable és el Departament d’Educació, exigeixen a l’Ajuntament d'Olot que es mulli i defensi l'escola pública. Al mateix temps, emplacen tota la comunitat educativa a mobilitzar-se i a pressionar perquè "cap línia pública sigui tancada a Olot per afavorir la privada-concertada".




 
Arxivat a