Olot farceix de nou teatre i «ensaïmades» la programació cultural de 2020

De gener a juny de 2020 hi destaquen l'impuls a l'altra programació (LAP), una setmana mallorquina, una sèrie teatral durant dos dies i més de 250 activitats , amb una forta presència d’artistes locals

Pep Berga, Cesc Baquer, Marc Torra i Ricard Sargatal durant la presentació a Can Trincheria.
Pep Berga, Cesc Baquer, Marc Torra i Ricard Sargatal durant la presentació a Can Trincheria. | Martí Albesa.
16 de desembre del 2019
Actualitzat a les 16:01h
Tret de sortida aquest matí des de Can Trincheria de la programació cultural a Olot per al pròxim semestre, de gener a juny de 2020, en la primera agenda de les tres que ofereix al llarg de l'any l'Institut de Cultura de la capital de la Garrotxa. En aquesta ocasió, els seus impulsors, amb Ricard Sargatal i Pep Berga al capdavant, han volgut destacar els LAP (l'altra programació) –espectacles de risc, sorprenents, amb nous llenguatges– que sortiran al carrer i aniran a la Biblioteca, als Museus d'Olot i altres indrets de la ciutat, la "Setmana mallorquina", de reflexió sobre què significa el turisme i la turistificació, l'exposició (en col·laboració amb altres museus catalans) Realisme(s) a Catalunya 1917-1936 o, encara, el talent local "perquè els creadors siguin profetes a la seva terra", com ha afirmat Sargatal.

I tot plegat sense que l'anunciada retallada de pressupostos, a l'entorn d'un 10% en el camp de la cultura, no afecti la programació de l'hivern i la primavera olotina, per bé que enguany no es farà cap edició pròpia i es reduirà el suport a les edicions externes. En tot cas, segons Ricard Sargatal, la Generalitat, en una recent trobada amb els responsables de l'Ajuntament di l'Institut de Cultura d'Olot, no solament ha assegurat les ajudes habituals sinó que, en el cas de la dansa i les arts escèniques les augmentarà aquest any vinent. En tot cas, pel que fa a la rebaixa mitjana del 10%, Sargatal creu que "pràcticament no es notarà" i espera que al llarg de l'any es pugui equilibrar, especialment durant el darrer trimestre de 2020.

En tot cas, aquest vespre, a les vuit del vespre, al Teatre Principal d'Olot, es presentarà en una festa tota aquesta programació, que anirà a càrrec dels diversos responsables que la impulsen i la porten a terme en els camps del teatre, la música, la dansa, les exposicions, etc.
 

Ricard Sargatal, director de l'Institut de Cultura d'Olot, ha proveït més detalls de la programació. Foto: Martí Albesa.


Teatre a dojo

Efectivament, la temporada cultural que comença el mes que ve està marcada per una àmplia programació teatral. Al Teatre Principal s’hi podran veure vuit propostes de gran format. Algunes protagonitzades per actors i actrius de la talla de Mercè Sampietro, Rosa Boladeras o Joan Pera i d’altres de descoberta. Per celebrar el Dia Internacional del Teatre (27 de març) s’ha programat Dolors, un sèrie teatral de sis capítols que es podrà veurà en format “marató” durant dos dies (27 i 28 de març).

LAP protagonistes i música de tots els estils
 
Els LAP són propostes culturals no convencionals. Espectacles arriscats, de companyies emergents, amb formats i posades en escena especials i, sovint, sorprenents. Espectacles dels quals l’únic que se’n pot dir és que el públic no hi trobarà allò que és més habitual. Els LAP es faran al Teatre, a la Biblioteca, al Museu de la Garrotxa i al Museu dels Sants.

En l’àmbit musical s’hi troben concerts de tots els estils: jazz (amb el cicle Jazz Olot), clàssica, folk, cantautors de diferents èpoques (Pau Riba i Ferran Palau) i una proposta molt especial: el concert de N3rdistan, una banda que ha musicat poetes i pensadors àrabs, i que interpreta els temes en aquest idioma.

Pel que fa a les exposicions, la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa acollirà Realisme(s) a Catalunya, en què es presenten peces de Picasso, Dalí i Miró al costat d’altres artistes catalans i europeus per a mostrar fins a quin punt el context d’entreguerres (1917-1936) va marcar la seva obra. El 16 de maig, els Museus d’Olot celebren el Dia Internacional dels Museus amb diverses activitats gratuïtes, i un any més s'hi sumen, aquest cop amb una proposta participativa a càrrec del col·lectiu Nyam-Nyam.

Setmana mallorquina a Olot
 
Del 2 al 8 de març se celebrarà La setmana mallorquina a Olot. Durant set dies es farà una immersió a l’àmbit cultural d’aquesta illa balear a través de propostes culturals de companyies o creadors mallorquins. S’hi podrà veure l’espectacle Rostoll cremat, un concert de Crisàlide o l’espectacle familiar Miramiró. També s’ha programat una exposició, una hora del conte, una xerrada de José Antonio Donaire sobre el turisme a Mallorca, una performence de Llonovoy i una projecció de Cineclub Olot.

El talent local ben present

Els artistes locals d’arts visuals, d’arts escèniques i de música tenen el seu espai destacat a la programació d’Olot Cultura. La companyia Anna Roca hi serà present per partida doble amb l’estrena de l’espectacle Quàntica (o l’increïble experiment de la Valentina) i la versió de teatre en anglès de Momo. La companyia de teatre amateur Projecte T presentarà el seu darrer projecte Una llum tan prima. I, després de l’èxit de la passada tardor el mag Sanyes torna a oferir una funció del seu espectacle Black Bloc. En arts visuals, Xavier de Torres, resident a Begudà, presentarà les seves escultures al pati de l’Hospici i la seva obra pictòrica a la Sala Oberta 2. Dolors Rusiñol Masramon mostrara la seva pintura també a la Sala Oberta 2. I, en música, Joan Josep Mayans oferirà un concert en què presentarà el seu darrer disc Antic d’amor, sobre l’obra poètica de Joan Teixidor.

Una agenda amb 250 activitats

Els festivals MOT, Sismògraf i Cornamusam i totes les altres propostes organitzades per les entitats culturals d’Olot completen la programació cultural de gener a juny que suma fins a 250 activitats de tot tipus. S’hi inclouen els espectacles de Rialles; els cicles de xerrades del PEHOC, d’ACUGA i d’Els Grans Interrogants de la Ciència; les exposicions de l’Àmbit Sant Lluc i les del Cafè Art Fontanella XII; les sessions de Cineclub Olot; les propostes de Al 1r pis per a majors de 65 anys; visites guiades a Sant Esteve, al Tura, al Montsacopa i a l’Olot Modernista; les activitats de foment a la lectura com les hores del conte i els clubs de lectura; els cicles de concerts de La Roda Jazz i Cantaut@rs que organitza Músics Associats; les Vitrines del Trimestre i els Itineraris personals de l’Arxiu Comarcal, i d’altres.
 

A la coberta de l'agenda d'Olot Cultura s'hi pot veure el jove arquitecte Cesc Baquer davant la casa Solà-Morales. Foto: Marc Torra.


Marc Torra, autor de la fotografia de la coberta

El fotògraf i arquitecte olotí Marc Torra, especialitzat en fotografia d’arquitectura, és l’autor de la imatge de portada de l’agenda d’aquesta temporada. Situt en el seu propi terreny, el de l’arquitectura, Torra ha escollit la façana de la casa Solà- Morales i ha agafat com a model l’últim arquitecte olotí col·legiat, Cesc Baquer, un arquitecte olotí de 28 anys que ja treballa en la seva professió des de la capital garrotxina. En la fotografia de Torra, el jove Cesc Baquer es fa una autofoto amb una de les escultures de la façana de la casa Solà-Morales, la qual fins i tot sembla que s'hi posi bé.
 
Venda d’entrades, abonaments i itineraris temàtics

Les entrades es posen a la venda aquest dimarts 17 de desembre a partir de les 10 del matí a través del web olotcultura.cat. També es poden comprar de forma presencial a la taquilla del Teatre Principal d’Olot i a Can Trincheria.

Des d’Olot Cultura es posen a disposició tres abonaments: Jazz Olot (inclou els tres concerts del cicle); l’abonament Teatre Teatre (inclou els vuit espectacles de gran format que es faran aquesta temporada), i l’abonament LAP (amb els cinc LAP de pagament que podran veure al Teatre de gener a juny).

Olot Cultura proposa una sèrie de propostes que agrupen espectacles segons els gustos que pugui tenir cada persona. Així, hi trobem espectacles per aquells que els agrada conèixer el talent local (ben bé d’Olot), propostes especialment pensades per als més petits de la casa, espectacles per riure i passar-ho bé; espectacles per a reflexionar; clàssics tant de música com de teatre, i propostes protagonitzades per músics i actors coneguts per tots. El detall dels itineraris es pot consultar a l’agenda Olot Cultura.

Com ha conclòs Ricard Sargatal, cal "reivindicar la utilitat de la cultura per a poder reflexionar i entendre millor el món en què vivim a través del punt de vista dels artistes".
 
Arxivat a