NEOLOGISMES

«Emergència climàtica» i «animalista», neologismes de l'any 2019

La tercera posició l'ocupa el gènere musical "trap" i la quarta, "vermuteria"

per NacióDigital , 16 de desembre de 2019 a les 13:48 |
Els neologismes d'aquesta any tenen a veure amb el món de l'ecologisme i el medi ambient | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Per primera vegada des que s'escull el neologisme de l'any, dues paraules s'han proclamat guanyadores per l'estreta diferència de vots que n'ha resultat després del recompte: 'emergència climàtica' i 'animalista', que amb el 21,6% i el 20,9% respectivament, l'Institut d'Estudis Catalana (IEC) valorarà si cal incorporar-les totes dues en el diccionari, segons ha informat aquest dilluns l'acadèmia de le llengua catalana en un comunicat. El podi el completen 'trap', en l'any de l'eclosió d'aquest gènere musical, i la quarta posició, a pocs vots de diferència, l'ocupa 'vermuteria'.

'Exoplaneta' i 'umami' han restat en cinquè i sisè lloc, 'residu zero' en setè, seguit de 'xipar', 'pactòmetre' i 'bicitaxi'. Un total de 6.400 persones han participat en la sisena crida que fan conjuntament l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut d'Estudis Catalans.


Dels 'mena' al 'bicitaxi'

La cursa pel neologisme de l'any ha estat marcada aquesta edició per la substitució del terme 'mena' (= menors no acompanyats, és a dir, els menors de 18 anys que arriben a Catalunya sols i/o sense referent familiar adult que els acompanyi) per 'bicitaxi', després de la polèmica que es va generar a l'entorn de l'acrònim que identifica els menors estrangers no acompanyats. El Govern –que havia promogut a l'inici aquest acrònim des de la la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA)– havia demanat a l'IEC que retirés el mot per considerar-la, donat el seu mal ús per una part de mitjans de comunicació, entitats i ciutadania, una denominació "denigrant, estigmatitzadora i deshumanitzadora".


"Una vegada més, la campanya del neologisme de l'any ha servit per a fer visibles els temes que interessen a la societat i per a acostar la llengua als parlants, oferint-los la possibilitat d'opinar sobre el neologisme que voldrien veure incorporat en el diccionari normatiu", ha manifestat l'IEC aquest dilluns.

La iniciativa va començar l'any 2014, quan es va escollir el mot 'estelada'. 'Dron' va ser la paraula de 2015, 'vegà' la del2016, 'cassolada' la de 2017 i 'sororitat' la de l'any passat.

 

Participació