El Servei d’Urgències de l’Hospital d’Olot es reforçarà amb cinc nous metges

El 2018, sis de cada deu urgències podrien haver estat resoltes amb la mateixa eficiència en un centre d’atenció primària

Jaume Heredia és el director mèdic de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa.
Jaume Heredia és el director mèdic de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. | Martí Albesa.
16 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:00h
En previsió de l'augment de les necessitats assistencials que comportarà ben aviat l'increment de circulació del virus de la grip que pot comportar un augment d’activitat als serveis mèdics, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa es reforçarà amb cinc metges més durant els pròxims dies, millorarà la senyalització i informació de la sala d’espera, reforçarà les franges horàries més complicades amb especialistes i es coordinarà amb l’atenció primària de la comarca per a reorientar els pacients menys greus als ambulatoris i consultoris locals, tal com ha fet saber el director mèdic de l'hospital, Jaume Heredia, en una roda de premsa.

Els objectius d’aquestes mesures són ordenar i optimitzar els fluxos d’atenció urgent, coordinar de forma eficient els serveis d’atenció urgent de l’Hospital d’Olot i els equips d’atenció primària (EAP) de la Garrotxa per a assistir els pacients de la manera més eficient i satisfactòria, adequar el temps de resposta en les urgències dels pacients amb prioritat menys urgent i afavorir la continuïtat assistencial.

Jaume Heredia també ha avançat que, a part d’aquestes cinc noves incorporacions –dues de les quals ja són treballant a l'hospital–, el centre n'incorporarà dues més ben aviat. De fet, amb aquestes primeres cinc noves contractacions la plantilla al Servei d'Urgències ja arriba als 27 professionals, amb l’objectiu de ser-ne, idealment, 32 per a cobrir la cartera i evitar que s'hagi de fer més guàrdies de les que caldria.

Amb els actuals 22 professionals, el Servei d’Urgències de l’Hospital d’Olot durant el dia és cobert per quatre infermeres, un auxiliar i tres metges, i els caps de setmana s'hi afegeix un professional de més, junt amb tres infermeres, un auxiliar i dos metges. La franja de nit serà la que es veurà reforçada amb la incorporació d'aquests nous cinc metges anunciats.

Segons Heredia, el treball en equip de tots els agents de salut del territori ha de permetre que la ciutadania entengui i es comprometi amb un model que deriva cap a urgències només aquelles patologies que no poden ser ateses a l’atenció primària. Per això, l'Hospital d'Olot vol fer prendre consciència als usuaris perquè facin un ús correcte dels recursos sanitaris i perquè es consolidi aquesta cultura del bon ús entre la població de la Garrotxa.
 
Increment de les urgències

El Servei d’Urgències de l’Hospital d’Olot ha incrementat en cinc anys un 10,63% les urgències, passant de 33.065 el 2014 a 36.581 el 2018. De mitjana, això ha suposat visitar cada dia deu pacients més dels que s’atenien fa cinc anys.

Els serveis d’urgències utilitzen un sistema de classificació o triatge de les urgències que ordena els pacients segons el nivell d’urgència amb el qual arriben a l’hospital. Aquesta classificació compta amb cinc nivells: nivell 1 –de màxima urgència– i nivells
4 i 5 –pacients amb patologies no urgents i que poden ser atesos un altre nivell assistencial.

Aquest 2018 sis de cada deu urgències que es van atendre a l’Hospital d’Olot eren considerades banals o de nivells 4 i 5 i, per tant, podrien haver estat ateses amb la mateixa eficiència en un centre d’atenció primària.


 
Arxivat a