Des de l’Àrea d’Ocupació de les Mates s’han inserit 380 persones aquest 2019

Destaca que 220 de les persones que han trobat feina han estat dones, la majoria migrants i sense estudis

L'Àrea d'Ocupació de les Mates d'Olot.
L'Àrea d'Ocupació de les Mates d'Olot. | Arxiu NG.
12 de desembre del 2019
Actualitzat a les 12:47h
Aquest matí, en seu municipal, el regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda, i Mariona Mañà, del servei d’Ocupació de Les Mates, han ofert les principals dades de les 326 ofertes de feina gestionades es de l’Àrea d’Ocupació de DinamiG: aquest 2019 s’han comptabilitzat 380 insercions, 42 inserits més que a les acaballes de l’any 2018: un 84,6% han estat en el sector serveis –un fet molt destacable segons el regidor Vayreda– enfront del 14,7% del sector industrial, seguit molt per darrere de l’encara no 1% en el sector agrari, que cada vegada menys representa a la comarca.

Si ens fixem en el perfil de les persones inserides destaca que 220 de les persones inserides han estat dones. Segons Mariona Mañà, es tracta, en la majoria de casos, "de dones migrants  amb pocs estudis que ni s'havien imaginat poder accedir a un lloc de treball". Si ens fixem en la franja d'edat destaca que gairebé en un 40% han estat joves d’entre 18 i 29 anys seguit del 26,5% d’entre 40 i 49 anys. En un 13,7% en la franja de 50 a 59 anys. A nivell d’estudis els percentatges resten més repartits: un 20’6% tenien estudis primaris seguit del 17,4% amb estudis d’ESO, i prop del 20% amb estudis de Grau Mig i/o Grau Superior. En un 15,8% dels casos tenien estudis Universitaris amb un percentatge similar del gairebé 18% de persones sense cap tipus d’estudi.

Segons Mañà, el fet que des de l’Àrea d'Ocupació s’hagi apostat sempre per un acompanyament a la inserció, ha estat fonamental tant per a l'augment de la incorporació de més dones, així com de majors de 50 anys. De fet, aquest any 2019 s’ha orientat 840 persones en el seu camí cap a una nova ocupació d‘acord amb el seu perfil i objectiu laboral des d’una metodologia en clau de competències, entenent que tota persona atresora un capital competencial que ha de saber reconèixer i treballar en un pla de millora per a la consecució i manteniment d’una feina.
 

Estanis Vayreda i Mariona Mañà han presentat les principals dades. Foto: Xavier Borràs.


Des d’Ocupació, es continua apostant a més, per un acostament a les empreses on poder-hi anar a presentar candidatures amb noms i cognoms i que poden encaixar amb les seves necessitats. "Si coneixem bé els perfils dels nostres usuaris i les necessitats de les empreses, es pot oferir un bon encaix tot casant oferta amb demanda tot cobrint un doble objectiu", ha dit Mariona Mañà. En aquest sentit, el regidor Estanis Vayreda ha afegit que un dels pròxims reptes és estendre l'acostament del servei professionalq ue s'ofereix des de les Mates als polígons industrials de tota la comarca.
 
Amb aquesta mateixa finalitat, a principis de mes va engegar la primera trobada de RRHH on van participar els responsables de recursos humans de les principals empreses de la Garrotxa amb l’objectiu de crear un espai on poder compartir inquietuds, necessitats i dubtes en relació a la gestió de persones. Es va pactar realitzar unes tres trobades per any i la propera sessió portarà com a temàtica un aspecte que preocupa als empresaris que és la captació i retenció de talent.
 
De cara al 2020 a més, i seguint amb els bons resultats de les passades jornades speed dating (format entrevistes ràpides) s’està gestant un nou format d’ocupació en xarxa on està previst realitzar un nou speed dating multisectorial on empreses, comerços i altres organitzacions que tenen necessitat de cobrir vacants i persones en recerca de feina puguin trobar-se i donar-se a conèixer, a més, està previst realitzar tallers, espais informatius...

L'ocupació a Olot i a la Garrotxa

Aquest mes d'octubre es compta amb 12.511 persones inscrites a la Seguretat Social a Olot (25.348 a la Garrotxa), amb què la ciutat ha superat el rècord de persones ocupades. Des de l’any 2003, la dada màxima s’havia produït l'any 2008 (també a l’octubre), quan a Olot hi havia 12.493 persones inscrites a la Seguretat Social i 23.774 a la Garrotxa. L'octubre amb menys ocupats va ser el 2013, amb 10.301 inscrits a Olot i 20.783 a la Garrotxa.
 

Inscrits a la Seguretat Social a Olot d'octubre de 2003 a octubre de 2019. Foto: @DinamiGarrotxa.


De les persones ocupades a la Garrotxa, 37'2% ho fan a la indústria (16'1% al sector agroalimentari i un 10% maquinària, plàstic i metal.lúrgica) i 53'9% al sector serveis (25% comerç i hostaleria), i un 12'1 a la sanitat, serveis socials, administracions públiques i educació. Per tant, 1 de cada 4 treballadors de la Garrotxa ho fa en els principals sectors industrials i 1 de cada 4 ho fa en el sector comerç i hostaleria.
 
Si es fa una comparativa de la contractació a Olot d’aquest 2019 respecte al mateix mes de l’any passat, veurem que les dades continuen sent positives.
 

Contractació per edats de novembre de 2018 a novembre de 2019. Foto: @DinamiGarrotxa.


Tot i que les dades parlen d’una recuperació de llocs de treball i un augment de l’ocupació, des de l’Àrea d’ocupació s’aposta per continuar treballant de manera ajustada i cada vegada més personalitzada amb aquelles persones que encara tenen dificultats per a accedir al mercat laboral i els nous projectes que s’engegaran aquest pròxim any, pretenen continuar treballant partint d'aquest objectiu.

 
Arxivat a