Fra Valentí Serra presenta «El nostre pessebre» aquest dijous a Olot

El llibre fa un recull exhaustiu d'una de les principals construccions festives d’art efímer del patrimoni cultural i espiritual del poble català

El frare caputxí Valentí Serra de Manresa.
El frare caputxí Valentí Serra de Manresa. | Arxiu NG.
NacióGarrotxa
11 de desembre del 2019
Actualitzat a les 12:24h
El frare caputxí Valentí Serra de Manresa presenta aquest dijous al Museu dels Sants d'Olot, a les 19:00 h, el llibre El nostre pessebre. Tradició, història i simbolisme (Editorial Mediterrània), on recull les peculiaritats i el simbolisme del pessebre català, una de les principals construccions festives d’art efímer del patrimoni cultural i espiritual.
 
La publicació, que inclou fotografies de figures de pessebre singulars conservades al Museu dels Sants d’Olot i al convent dels Caputxins de Sarrià, a Barcelona, serà presentada l’autor de l’obra, Fra Valentí Serra de Manresa, i Miquel Oliveras –que n’ha escrit el pròleg.

Els religiosos caputxins de Catalunya i Mallorca han estat uns entusiastes propagadors del pessebrisme popular, especialment durant la represa de la vida religiosa després de les exclaustracions del segle XIX, quan els frares van impulsar la pràctica de construir pessebres, que la tradició catalana ha descrit com un conjunt de figuretes que representen el naixement de Jesucrist i la seva adoració pels pastors.

Aquest volum, El nostre pessebre, aporta una síntesi històrica sobre l’origen del pessebre, que es remunta a l’experiència del Nadal a Greccio viscuda l’any 1223 pel mateix sant Francesc d’Assís.

Amb aquest nou títol de la col·lecció "A la caputxina" –que ja té alguns volums dedicats a l’aportació dels frares catalans a la cultura popular–, es presenten les peculiaritats dels pessebres impulsats pels frares caputxins, juntament amb una breu presentació del simbolisme de les figures del betlem o pessebre.

El llibre de la col·lecció “A la caputxina” (n’és el número 17), ha estat coeditat pels Framenors Caputxins i Editorial Mediterrània, en la qual es tracten diversos temes relacionats amb aquest orde religiós, des d’una perspectiva molt àmplia, de biografies a textos literaris i divulgatius.

El volum també serà presentat el 21 de desembre vinent al'església del Sant Sepulcre de Palera a Beuda.
 

Coberta del nou llibre de Fra Valentí Serra de Manresa. Foto: @mediterrania_ca.


Fra Valentí Serra de Manresa

Fra Valentí Serra i Fornell (Manresa, 1959) és religiós caputxí i sacerdot. Historiador i arxiver, ha estudiat algunes de les més destacades tradicions populars i religioses de Catalunya. Redactor des del 2016 del cèlebre calendari agrari i astronòmic L’Ermità dels Pirineus, és, alhora, autor de nombrosos llibres i articles de recerca, especialment d’història caputxina.

Últimament ha publicat un conjunt d’obres que han gaudit d’un notable ressò mediàtic: Cuina caputxina (dues edicions), Cuinar en temps de crisi (dues edicions), Cuina pairal i conventual, Els caputxins i el pessebre, Els caputxins i les herbes remeieres (cinc edicions), Hortalisses i flors remeieres (dues edicions), Tornar als remeis de sempre (tres edicions) i, recentment, El llibre de la mel. En llengua castellana ha publicat, impulsades per Editorial Mediterrània, Pócimas de capuchino, La huerta de San Francisco i El huerto medicinal (dues edicions).

 
Arxivat a