VÍDEO Joan Roca protagonitza la nova campanya solidària d’Oncolliga «Tu pots girar la truita»

Es posaran a la venda espàtules de fusta amb el lema de la campanya per a recaptar fons i reforçar el servei d’atenció psicològica als malalts de càncer, a més d'engegar un programa d’atenció a les escoles

Josep Roca i Lluïsa Ferrer han presentat aquesta campanya solidària.
Josep Roca i Lluïsa Ferrer han presentat aquesta campanya solidària. | @OncolligaGi.
NacióGirona
10 de desembre del 2019

El cuiner Joan Roca, d’El Celler de Can Roca, és el protagonista de l’espot promocional de la nova campanya solidària “Tu pots girar la truita” que la Fundació Oncolliga Girona ha posat en marxa per reforçar el seu servei d’atenció psicològica a malalts de càncer i familiars, un dels més demandats de l’entitat. L’Oncolliga també espera poder obtenir prou recursos per posar en marxa un nou programa pedagògic dirigit a les escoles.

Tots aquells que vulguin col·laborar amb la campanya ho podran fer adquirint una de les espàtules de fusta que l’Oncolliga posarà a la venda a un preu de 5 euros. Per tal de viralitzar la campanya i ajudar a la seva difusió, també s’ha organitzat un concurs a Instagram, en el qual es convida els participants a penjar el seu propi vídeo fent una truita i girant-la amb l’espàtula de l’Oncolliga, citant @oncolligagi i utilitzant l’etiqueta #tupotsgirarlatruita.

La campanya s’ha presentat dilluns en una roda de premsa celebrada a La Masia del Celler de Can Roca, amb la participació de Josep Roca, en representació dels tres germans. Durant la roda de premsa, la presidenta de la Fundació, Lluïsa Ferrer, ha agraït la col·laboració dels germans Roca, que “mai tenen un no per a nosaltres quan els hi demanem que ens ajudin”. Ferrer ha recordat que, de fet, la campanya “Tu pots girar la truita” té el seu antecedent en una altra iniciativa solidària que es va dur a terme al 2013 i en la qual també hi van participar els tres germans. “En aquella ocasió vam vendre davantals amb diferents lemes, entre ells aquest de ‘tu pots girar la truita’; ara el recuperem però canviem els davantals per espàtules de fusta”, ha destacat .

Josep Roca, per la seva banda, ha posat en valor el suport psicològic que s’ofereix des de l’Oncolliga, ja que “és molt important gestionar les emocions i acceptar les absències”. “Nosaltres, al restaurant, som molt conscients d’aquesta necessitat i per això cada dimarts al migdia tot l’equip dediquem una estona a escoltar totes les coses que ens passen, amb el suport de la Imma, la nostra psicòloga”, ha afegit. Per Roca, tenir present aquesta necessitat i actuar per oferir aquest servei, com fa l'Oncolliga, "és estar a l'avantguarda de la revolució sensible que estem vivint".

Els estris de fusta, que tindran gravat el lema de la campanya en el mànec, han estat fabricats per l’empresa Mundet, de les Planes d’Hostoles, a la qual se li han encarregat una primera tirada de 2.000 peces, si bé la intenció de l’Oncolliga és arribar a vendre 5.000 espàtules en els pròxims mesos. Les espàtules es vendran a la seu d’Oncolliga, a les parades que fan les delegacions i a diversos establiments que es poden consultar a la pàgina web.

Empoderar els afectats i ajudar-los a gestionar les emocions

“Tu pots girar la truita” és la primera d’una trilogia de campanyes solidàries que l’Oncolliga vol englobar sota el lema “Tu pots!”, amb l’objectiu d’empoderar les persones afectades de càncer i els seus familiars i ajudar-los a supera els reptes que sorgeixen després del diagnòstic. El càncer genera un impacte que sacseja la totalitat de la persona i el seu nucli familiar. Per això és important que uns i altres, malalts i familiars, puguin rebre el suport d’un professional que els ajudi a gestionar les emocions i els canvis generats per aquest impacte.

Aquesta és, precisament, la tasca que duen a terme les sis psicòlogues que formen part de l’equip d’atenció psicològica de l’Oncolliga, presents a Girona, Blanes, Campdevànol, Figueres, Olot i Palamós. Facilitar la comprensió del procés i ajudar a guanyar confiança, orientar les famílies amb infants i adolescents, assessorar en l’enfrontament de la malaltia, acompanyar en el procés pal·liatiu i de final de vida o fer seguiment en l’elaboració del dol són alguns dels objectius d’aquest servei, que és, juntament amb el de fisioteràpia a domicili, un dels més demandats de l’entitat. A més de l’atenció individualitzada, també es fan intervencions en grup (actualment hi ha un grup de suport a Olot) i s’ofereixen tallers de dol i pèrdua a instituts i cicles formatius i sessions a escoles, quan el centre ho demana perquè tenen algun alumne afectat de càncer. Precisament, un dels objectius de la campanya és obtenir recursos per engegar un programa estructurat de suport a les escoles, amb un equip multidisciplinar format per un psicòleg i un pedagog.

Les dades

L’any 2018, l’Oncolliga va oferir atenció psicològica a 563 usuaris (entre afectats i familiars) en un total de 3.660 visites, segons dades recollides a la memòria. D’aquestes 3.660 visites, el 66% es van fer en l’àmbit hospitalari (consultes externes i a planta) i al CAP de l’Escala, el 15% a la seu de la fundació a Girona, el 13% a domicili i el 4% als Pades.
Arxivat a