La Vall d'en Bas fa balanç de la iniciativa Som Poble(s)

Una de les grans descobertes és l’estreta relació que hi ha entre la identitat dels habitants i el paisatge que els envolta

Els veïns de la Vall d'en Bas valoren molt la seva identitat en relació amb el paisatge.
Els veïns de la Vall d'en Bas valoren molt la seva identitat en relació amb el paisatge. | Xavier Borràs.
NacióGarrotxa
10 de desembre del 2019
Actualitzat a les 10:18h
Els passats 23 i 24 de novembre va tenir lloc el primer retorn del projecte impulsat per Can Trona, el Centre de Cultura i Natura de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, l’Smithsonian Center for Folklife & Cultural Heritage i la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat. Es van dur a terme quatre col·loquis a quatre poblacions diferents de la Vall d’en Bas: Sant Esteve, Sant Privat, Joanetes i els Hostalets. Les sessions es van desenvolupar en dues parts, en primer lloc, la coordinadora del projecte, Meritxell Martín Pardo, va exposar les troballes principals del projecte SomVallBas dut a terme el mes de juliol per un equip d’estudiants de la UAB i la UdG, que van dur a terme més de 700 entrevistes.
 
Seguidament, Martín exposà que una de les grans descobertes que van fer és l’estreta relació que hi ha entre la identitat dels habitants i el paisatge que els envolta. A la Vall d’en Bas el paisatge és present arreu i a més, és molt variat, s’hi troben senders, salts d’aigua, fagedes, gorgues, pastures, camps, marges, pistes de muntanya i cims.
 
Com en la majoria de llocs, l’activitat humana respon al medi amb tradicions com caçar bolets, pintar i fotografiar els paisatges, tallar culleres de boix o bastons, cultivar varietats locals de pebrots, fer passejades a cavall, excursionisme, pesca, bicicleta i caça.
 

Els actes de retorn de Som Poble(s) han estat un èxit de participació. Foto: @ajuntamentbas.


En segon lloc, es va convidar els veïns de la Vall com a ponents per tal que exposessin el seu punt de vista. Des de membres d’entitats fins a persones relacionades amb determinats oficis i tradicions. Aquestes converses entre veïns van servir per a dur a terme reflexions interessants entorn als punts de trobada, les cançons, les llegendes, la faràndula i els remeis casolans, així com de la vida rural, els oficis artesans, l’agricultura i la ramaderia.
 
Per acabar, es va explicar que aviat el projecte donarà pas a una tercera fase, en la qual es durà a terme un procés participatiu per a concretar diverses accions que han de servir per a mantenir vives les expressions del patrimoni immaterial de la Vall d’en Bas. I és que no es tracta solament de fer un inventari per a salvaguardar tot aquest llegat, sinó que també es pretén que la societat participi i proposi accions perquè no desaparegui.