Cultura tradicional i popular

La Vall d'en Bas fa balanç de la iniciativa Som Poble(s)

Una de les grans descobertes és l’estreta relació que hi ha entre la identitat dels habitants i el paisatge que els envolta

per NacióGarrotxa , Vall d'en Bas, 10 de desembre de 2019 a les 10:03 |
Els veïns de la Vall d'en Bas valoren molt la seva identitat en relació amb el paisatge. | Xavier Borràs.
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els passats 23 i 24 de novembre va tenir lloc el primer retorn del projecte impulsat per Can Trona, el Centre de Cultura i Natura de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, l’Smithsonian Center for Folklife & Cultural Heritage i la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat. Es van dur a terme quatre col·loquis a quatre poblacions diferents de la Vall d’en Bas: Sant Esteve, Sant Privat, Joanetes i els Hostalets. Les sessions es van desenvolupar en dues parts, en primer lloc, la coordinadora del projecte, Meritxell Martín Pardo, va exposar les troballes principals del projecte SomVallBas dut a terme el mes de juliol per un equip d’estudiants de la UAB i la UdG, que van dur a terme més de 700 entrevistes.
 

Seguidament, Martín exposà que una de les grans descobertes que van fer és l’estreta relació que hi ha entre la identitat dels habitants i el paisatge que els envolta. A la Vall d’en Bas el paisatge és present arreu i a més, és molt variat, s’hi troben senders, salts d’aigua, fagedes, gorgues, pastures, camps, marges, pistes de muntanya i cims.
 

Com en la majoria de llocs, l’activitat humana respon al medi amb tradicions com caçar bolets, pintar i fotografiar els paisatges, tallar culleres de boix o bastons, cultivar varietats locals de pebrots, fer passejades a cavall, excursionisme, pesca, bicicleta i caça.
 

Els actes de retorn de Som Poble(s) han estat un èxit de participació. Foto: @ajuntamentbas.


En segon lloc, es va convidar els veïns de la Vall com a ponents per tal que exposessin el seu punt de vista. Des de membres d’entitats fins a persones relacionades amb determinats oficis i tradicions. Aquestes converses entre veïns van servir per a dur a terme reflexions interessants entorn als punts de trobada, les cançons, les llegendes, la faràndula i els remeis casolans, així com de la vida rural, els oficis artesans, l’agricultura i la ramaderia.
 
Per acabar, es va explicar que aviat el projecte donarà pas a una tercera fase, en la qual es durà a terme un procés participatiu per a concretar diverses accions que han de servir per a mantenir vives les expressions del patrimoni immaterial de la Vall d’en Bas. I és que no es tracta solament de fer un inventari per a salvaguardar tot aquest llegat, sinó que també es pretén que la societat participi i proposi accions perquè no desaparegui.

 

Participació