El MOT 2020 vol explorar els processos creatius artístics des de la literatura

Manuel Baixauli, Tracy Chevalier, Rodrigo Fresán, Alicia Kopf, Jordi Lara, Perejaume, Heather Rose i Irene Solà són alguns dels autors que participaran en la setena edició, del 26 de març al 4 d'abril

La imatge del MOT 2020, de l'estudi de disseny gràfic Vellut,  aporta una al·legoria del procés creatiu.
La imatge del MOT 2020, de l'estudi de disseny gràfic Vellut, aporta una al·legoria del procés creatiu. | Martí Albesa.
26 de novembre del 2019
Actualitzat a les 8:31h
Enguany el festival de literatura MOT, un projecte municipal amb vocació de servei públic per a tot el país, estarà dedicat al procés de creació interdisciplinària, que acaba per integrar-se en l’escriptura a través d’un gran collage que creix amb les paraules. Del 26 de març al 4 d'abril de 2020 Girona i Olot tornaran a ser capitals en la setena edició d'aquest festival de literatura.

Enguany –tal com es va fer saber aquest dilluns en sengles presentacions a ambdues ciutats–, el festival, comissariat per la historiadora de l’art Glòria Bosch Mir, vol posar èmfasi en el fet que com a lectors, quan avancem en la narració d’un llibre, i en els diàlegs i també en els silencis que aquest conté, la paraula es transforma en imatges. I aquestes, inevitablement, se sumen a les nostres pròpies experiències per acabar formant un gran collage. Perquè cada lectura, i sobretot cada relectura, “ens porta cap a altres registres, com si l’escriptura fos  un parèntesi obert que mai no es tanca o les diferents capes d’una pell que es transforma cap a una transparència infinita”, segons Bosch Mir.
 

La historiadora de l’art Glòria Bosch Mir és la comissària de la setena edició del MOT. Foto: Martí Albesa.


Així, doncs, sota el lema "Crear: un collage que creix amb les paraules", el MOT 2020 ha convidat autors internacionals i nacionals que treballen des de diversos vessants creatius i que conflueixen en la literatura. Els primers noms que s'han confirmat aquest dilluns en l’àmbit internacional són Tracy Chevalier, Rodrigo Fresán i Heather Rose, i en el nacional destaquen noms com Manuel Baixauli, Alicia Kopf, Jordi Lara, Perejaume i Irene Solà.
 
Tal com es detalla al dossier de presentació, el festival tindrà lloc del 26 al 28 de març a la Biblioteca Carles Rahola de Girona i del 2 al 4 d’abril a la sala El Torín d’Olot. Com ja és costum, les converses entre autors i especialistes constituiran el nucli de la programació del festival, que s’estén de dijous a dissabte en dues setmanes consecutives. A més, els dissabtes al matí tindrà lloc el ver-MOT, una trobada més distesa entre tres o quatre autors al voltant d’un vermut. Finalment, completaran el MOT les activitats que s’apleguen sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions en relació amb el tema d’enguany a cada una de les dues ciutats.
 
La imatge gràfica d'aquest setena edició del MOT ha anat a càrrec de l’estudi de disseny gràfic Vellut, que treballa des del Baix Empordà. A través d’una sèrie d’imatges al·legòriques volen donar una gran rellevància a la creació: un procés totalment abstracte i que es basa en la unió d’un conjunt d’elements (records, coneixements, experiències, referències...) per dotar-los de significats nous.
 

Instantània de la presentació del MOT 2020 a la Sala Gussinyé de l'Ajuntament d'Olot. Foto: Martí Albesa.


En les presentacions a les dues capitals, primer Olot i després Girona, hi han participat la codirectora del festival, Judit Badia; la directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona, Carme Renedo; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà; el tinent de batlle i regidor de Cultura, Dinamització del Territori i Joventut de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas; el batlle d’Olot, Pep Berga; la comissària de l’edició 2020, Glòria Bosch Mir, i l’altra codirectora del festival, Glòria Granell. A OLot també s'hi ha afegit Anna Barnadas, en nom de la Diputació de Girona.
 

Cartell del MOT 2020, dissenyat per Vellut. Foto: @FestivalMOT.

Arxivat a